Prøv avisen

Faderhusets vej mod fundamentalismen

Lederen af Faderhuset, Ruth Evensen. - Foto: Bax Lindhardt

Faderhuset begyndte som en fredelig frikirke, der engage-rede sig i socialt arbejde. I dag er menigheden fuldstændig isoleret fra omverdenen, og alt er under total kontrol af lederen, Ruth Evensen

Historien om Faderhuset er speciel for dansk religionshistorie. Man har ikke før set en bevægelse, der har fået så megen opmærksomhed, og som har forandret sig i en sådan grad, som det er tilfældet med Faderhuset.

Historien begynder i 1990, da ægteparret Ruth og Knut Evensen beslutter at grundlægge en kristen frikirke. Frikirken holdt fra starten til på Nørrebro, hvor de engagerede sig i socialt arbejde, for eksempel lektiecafé for indvandrerbørn. I 1994 opretter de den kristne friskole Samuelskolen, som Knut Evensen bliver leder af. Efter længere tids tovtrækkeri lukkes skolen i juli 2006, da den ikke lever op til lovens undervisningskrav.

I mellemtiden har Ruth Evensen overtaget ledelsen af Faderhuset. Tidligere medlem Samuel Hesselberg fortæller, at det foregik som et regulært ledelseskup, hvor Knut Evensen intet anede om beslutningen. Ruth Evensen fik beskeden fra Gud under et møde, at nu skulle hun være pastor. Derefter ændres kursen i Faderhuset radikalt, og mange medlemmer forlader menigheden.

Efter opgøret med Knut tog Ruth til Ukraine. Hun besøgte en menighed, hvor de lå på gulvet og græd og var taknemmelige over det, de kunne få. Hun kom tilbage og startede konceptet Det er ikke godt nok. Det kørte hun i to-tre år. Det er ikke godt nok med os, prædikede hun søndag efter søndag, fortæller Samuel Hesselberg, der har været medlem af Faderhuset i syv år, men i dag er gået ud.

Herefter begynder ting som videofilm, biografture og alkohol at blive forbudt, da det ifølge Ruth Evensen er verdsligt. Hun begynder at samle menighedens medlemmer flere gange om ugen, og frem for gudstjenester holder de møder, hvor Ruth Evensen udspørger folk om, hvad de er villige til at gøre for menigheden.

I december 2000 køber Human A/S Ungdomshuset på Jagtvej i København af Københavns Kommune. Faderhuset overtager senere selskabet, så de står som ejere af den omstridte bygning, som i mange år har været tilholdssted for unge i København. Det bliver begyndelsen til en voldsom kamp mellem brugerne af Ungdomshuset og Faderhuset.

Samuel Hesselberg fortæller, at der var en klar plan med købet af Ungdomshuset.

Ruth mente, at Ungdomshuset var højborg for lovløshed i Danmark. Hun troede på, at den bygning var et fæstningstårn, som indeholdt al lovløshed i Danmark. Hvis vi kunne få brudt det ned, så ville der virkelig blive vækkelse i Danmark. Det troede vi på med hud og hår, fortæller han.

En intens kamp mellem brugerne af Ungdomshuset og medlemmerne af Faderhuset begynder. For menigheden styrker det kun deres tro, og det samler medlemmerne om et fælles mål. Kampen ender med, at bygningen rives ned, og grunden står i dag tom.

Ruth Evensens søn, Simon Peter Evensen, overtager i 2004 kortvarigt ledelsen af Faderhuset. Med ham kommer en mere afslappet stil, hvor der blev slækket lidt på de strenge krav til medlemmerne:

Simon Peter åbnede op for at gå i biografen og drikke rødvin med måde. Der var stadig total kontrol, men der blev åbnet lidt mere op. Når vi kom til gudstjenesten, var vi fuldstændig sindssyge. Vi dansede rundt som vilde abekatte og hengav os, som vi plejede. I hverdagen prøvede vi så at være mere normale mennesker, fortæller Samuel Hesselberg om tiden med Simon Peter som pastor.

Det varer ikke længe, før Ruth Evensen igen overtager ledelsen. Hun mener, at Gud taler direkte igennem hende, og hun behøver derfor ingen over sig.

I efteråret 2006 køber Faderhuset et hotel i Bandholm på Lolland og flere villaer i byen. Hele menigheden flytter derned, og de åbner Bandholm Hotel. I løbet af nogen tid holder ledelsen op med at udtale sig til pressen, og børnene trækkes ud af skoler og institutioner. Børns Vilkår modtog tidligere i år oplysninger om, at børn levede under stærkt kritisable vilkår i Faderhuset. Sagen gik videre til Lolland Kommune, der i dag fører skærpet tilsyn med medlemmerne. I denne uge er Faderhuset blevet anklaget for at udøve tortur mod børnene, og politikere kræver nu en redegørelse i sagen. Imens er der fuldstændig stille fra Faderhusets side. De lever i dag som et isoleret samfund i Bandholm og nægter at udtale sig om sagerne.

hviid@kristeligt-dagblad.dk