Fædre bliver ofte overset under graviditeten

Der er fundet syv finalister i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence, og de præsenteres fra nu af i avisen. En af dem er gravidsamtalerne for kommende fædre i Frederiksholm Kirke i København, der indeholdt bøn, lystænding og samtaler om den gode far

Seks kommende fædre mødtes over seks samtaler i Frederiksholm Kirke sammen med sognepræst Helene Ferslev. Hun mener, at mænd er usynlige under graviditeten. –  Foto: Henrik Dons Christensen.
Seks kommende fædre mødtes over seks samtaler i Frederiksholm Kirke sammen med sognepræst Helene Ferslev. Hun mener, at mænd er usynlige under graviditeten. – Foto: Henrik Dons Christensen.

Sognepræst Helene Ferslev har haft tilbud for kommende mødre i Frederiksholm Kirke gennem lang tid. Derudover kan man få mødregruppesamtaler efter fødslen. Men hvad er der for mændene, der er på vej til at blive fædre? Hun mente, at der manglede et forum for mænd, og hun samlede derfor en gruppe på seks kommende fædre, som mødtes til seks samtaler i kirken.

”De fleste jordemødre er gode til at inddrage faderen. Men nogle fædre oplever, at de føler sig usynlige og skal tilkæmpe sig rollen som far,” siger præsten.

I et samarbejde med forsker i familiedannelse Henrik Norholt oprettede hun en drejebog for fædre, der skulle være manual for samtalerne. Hver samtale blev indledt med bøn, lystænding og stilhed ved lysgloben i kirken.

”Kirkerummet er stærkt som ramme. Her er budskabet om næstekærlighed, som fædrene skal prøve at forløse i et menneske. De møder andre fædre i et rum, hvor der er plads til de helt store spørgsmål. Alle de emner, kirken godt tør tage fat på,” siger Helene Ferslev.

De kommende fædre sad i en cirkel i hver deres sækkestol. Deres første indskydelse var, at det ikke var så maskulint at sidde der og tale om følelser. Men det viste sig at blive et nærværende lille rum, hvor de turde tale åbent og ærligt om det at være mand og skulle være far.

”De fik skuldrene ned. Der er fordomme om, at mænd helst skal sparke dæk eller bygge en carport for at kunne snakke sammen. Jeg oplevede, at de i kirkerummet var ærlige og åbne ved samtalerne. Der var ikke den der mandehørm, men en stor seriøsitet om farrollen,” fortæller sognepræsten.

Helene Ferslev læser ikke skriftsteder op, men bruger alligevel analogier for tro og tillid i samtalerne. Ellers har hver samtale et tema som ”Det ufødte barn”, ”Dig som far” og ”Familiedannelse”.

”Vi gav dem en opgave, hvor de skulle sidde med hænderne på moderens mave, mens hun skulle tie stille. De skulle prøve at få barnet ind i hænderne. Det lyder meget hippieagtigt, men det virkede rigtig godt. Nogle sang til maven,” griner Helene Ferslev.

Idéen om, at kirkerummet kan være et sted, hvor kommende fædre kan søge hen for at forberede sig på farrollen, er blevet modtaget positivt blandt fædrene.

”De havde først en oplevelse af, at det var mærkeligt, at det foregik i kirkerummet. Men de kunne også mærke, at det var det rigtige rum, fordi det religiøse rører på sig, troende eller ej, når man venter et barn,” siger præsten.

På grund af corona er samtalegrupperne for kommende fædre sat på pause, men sognepræsten agter at samle et nyt hold hen over vinteren.