Fælles konfliktråd skal forebygge strid i folkekirken

Konflikter i folkekirken behandles i dag ud fra ansættelsesforhold, og derfor inddrages menighedsråd ikke altid, som nylig strid i Rise Kirke i Sønderjylland viser.

Julestemning med julegran og julestjerne ved indgang til Sankt Matthæus Kirke, som er en kirke i Vesterbro Sogn på Vesterbro i København.
Julestemning med julegran og julestjerne ved indgang til Sankt Matthæus Kirke, som er en kirke i Vesterbro Sogn på Vesterbro i København. Foto: Christian Lindgren.

I 15 år har Sten Jørgensen siddet i menighedsrådet i Rise Sogn i Sønderjylland, heraf 14 år som formand. Men en konkret strid mellem to præster i sognet slog hovedet på sømmet, og nu har han fået nok og netop trukket sig som formand.

I den konkrete sag oplevede Sten Jørgensen, at menighedsrådet blev holdt helt uden for selve behandlingen af sagen og intet fik at vide af hverken provst eller biskop, der holdt møder med de to præster.

I dag er begge præster væk fra embedet - den ene afgav sin afskedsansøgning efter et af møderne hos biskoppen, og for et par uger siden meldte den anden præst sig syg.

”Jeg er med på, at der er tavshedspligt, når det handler om personsager. Men konflikten mellem de to præster berører jo os alle her i sognet og ikke mindst menighedsrådet. Vi har løbende forsøgt efter bedste evne at hjælpe i striden, og jeg synes, det er meget forkert, at vi som menighedsråd holdes ude og ikke tildeles nogen rolle, når først systemet tager over. For jeg tror, vi kan bidrage med hjælp, hvis bare vi blev inddraget,” siger Sten Jørgensen.

Hans holdning bakkes op af formanden for Landsforeningen af Menighedsråd, Søren Abildgaard.

”Når der er konflikter mellem præster, behandles sagen i dag via deres arbejdsgivere, provst og biskop. Men det er jo ingen hemmelighed, at menighedsrådene er en væsentlig interessent i de her sager, og de bliver ofte direkte berørt af striden. Derfor har Folkekirkens Arbejdsmiljø sammen med Kirkeministeriet ansøgt om og af Bertel Haarder fået bevilget midler til at etablere en arbejdsmiljørådgivning med kompetencer inden for blandt andet konflikthåndtering, der skal være fælles for alle ansatte i folkekirken, uanset hvem der er arbejdsgiver,” siger Søren Abildgaard.

Planen er at ansætte to konsulenter, der skal lave opsøgende, forebyggende og rådgivende arbejde for alle parter i folkekirken, og de tænkes finansieret ved, at landets provstier kan tilslutte sig ordningen via et abonnement.

”Arbejdet skal netop foregå på tværs af de to forskellige arbejdsmiljøsystemer, der ellers kører - for henholdsvis præster og de øvrige ansatte i sognet. Det har hidtil været en stor udfordring for os, at arbejdet med arbejdsmiljø kører i to strenge, selvom det jo er den samme arbejdsplads, sagerne handler om, og derfor berører alle,” siger Søren Abildgaard.

For tidligere menighedsrådsformand Sten Jørgensen kommer initiativet dog alt for sent.

”Det er min oplevelse, at systemet i dag svigter menighedsrådet og udelukker os fra reel indflydelse via inddragelse og viden. Hvis menighedsrådsarbejdet blot består i at administrere bygninger og penge, er der da ingen, der gider at være med. Vi er der jo for at diskutere folkekirkens fremtid og sætte initiativer i gang i et samarbejde med præsterne. Som det er i dag, kan det da være svært for os at gå ud og ansætte en ny præst i vores sogn, når vi reelt set ikke må få indblik i, hvad diskussionerne har handlet om på møderne, og hvad der eventuelt er peget på af fremadrettede løsninger,” siger Sten Jørgensen.