Prøv avisen

Fagforbund får kritik for at ødsle med medlemspenge

Ledelsen i fagforeningen for svenske præster og biskopper er blevet mødt med krav om fratrædelse, efter det er kommet frem, at de har brugt medlemmernes penge på dyre rejser og middage

Flyrejser på businessclass, dyre middage med vinflasker til 1500 svenske kroner og udgifter til turistoplevelser i europæiske hovedstæder. Det er nogle af de aktiviteter, der har bragt en fagforening for den svenske kirke under heftig beskydning den seneste uge.

For omkring en uge siden kunne den svenske avis Aftonbladet fortælle, hvordan ledelsen i Kyrkans Akademikerförbund, der blandt andet er fagforbund for præster og biskopper i den svenske kirke, har brugt medlemmernes penge på udlandsrejser, lange taxature, hoteller og restaurantbesøg. Medlemmer af bestyrelsen har blandt andet rejst på businessclass, været til koncert med Wienerfilharmonikerne i den østrigske hovedstad og på sightseeing ved Triumfbuen og Champs-Élysées i Paris. Derudover er flere dyre middage i Stockholm og Uppsala blevet betalt med det kort, som forbundets direktør, Vibeke Hammarström, har til rådighed, og medlemmerne har også betalt, når direktøren har taget taxaer fra kontoret i det stockholmske kvarter Östermalm til hjemmet i Uppsala, hvilket er en rejse på omkring en time.

Aftonsbladets oplysninger har fået flere af foreningens lokale bestyrelser til at kræve, at Vibeke Hammarström og forbundets formand, Bror Holm, træder tilbage med øjeblikkelig virkning. Bestyrelsen i Linköpings Stift har derudover krævet en uafhængig undersøgelse af sagen, mens Skara Stift vil se på, om styringen af fagforeningens økonomi skal ændres.

Tirsdag i denne uge var Kyrkans Akademikerförbunds bestyrelse indkaldt til et ekstraordinært møde om sagen. Mødet fortsatte til om aftenen, og herefter valgte bestyrelsen at udtrykke fuld opbakning til både formanden og direktøren.

”Vores fokus har været at få styr på situationen og på, hvad fagforeningen er blevet udsat for, hvad der foregår, og hvordan informationen er blevet spredt. Vi har også talt om, hvorvidt vi overhovedet bør tillade alkohol i fremtiden,” fortalte Vibeke Hammarström efterfølgende til det svenske medie Kyrkans Tidning.

Hverken Hammarström eller Holm har stillet op til interviews op til mødet tirsdag. Vibeke Hammarström har i mails til Aftonbladet forklaret, at rejserne på businessclass skyldes, at det skal være muligt at arbejde undervejs. Hun finder det svært at blive mere specifik omkring omkostningerne til transport og hotelophold, da tilfældene omfatter mange personer.

Det er ikke den første gang, at den svenske kirke er ramt af denne slags sager. I 2016 beskrev Aftonbladet, hvordan kirken havde brugt midler på private luksusrejser og dyre middage for de ansatte. Sagerne medførte kampagner, hvor svenskerne blev opfordret til at forlade kirken.