Falun Gong set fra Kina

Den kinesiske ambassades talsmand forklarer og forsvarer Kinas hårde politik over for sekten Falun Gong

Siden nytår har Falun Gong-udøvere demonstreret foran den kinesiske ambassade i Hellerup mange gange. De få danske og nogle svenske udøverer mødes typisk foran den store smukke villa og gør deres fem øvelser til dæmpet meditativ musik. Ifølge udøverne kæmper de for religiøs frihed for deres trosfæller i Kina.

Bag ambassadens svagt lyseblå mure ser man ikke demonstranterne som frie mennesker, men som sekt-medlemmer, der er holdt fast i lederen, Li Hongzhis, mentale greb gennem tankekontrol og trusler om snarlig dommedag.

- Falun Gong har ødelagt mange familier, og udøverne skaber kaos og forstyrrer samfundsordenen i Kina, siger Gu Hui, dansktalende presseofficer på ambassaden.

Han vil ikke fotograferes, fordi han repræsenterer Kina og ikke sig selv.

- Alt, hvad jeg siger her, er Kinas officielle politik, understreger han over en kop duftende te i et af villaens højloftede rum.

Falun Gong er en kinesisk baseret sekt med udøvere over hele verden. I Danmark er
der kun mellem 12 og 20 udøvere, som trods deres ringe antal er meget politisk aktive. De demonstrerer ofte i København, hvor de viser Falun Gongs fem praktiske øvelser og bærer gule T-shirts med kinesiske tegn for de tre principper, som de forsøger at følge: sandfærdighed, godhjertethed og tålsomhed.

Demonstrationerne skal gøre opmærksom på, at Falun Gong-udøvere i Kina ifølge demonstranterne bliver forfulgt, tortureret og dræbt af myndighederne.

- Det er fuldstændig løgn, siger Gu Hui fra
ambassaden.

Ifølge ham bliver lederne inden for Falun Gong retsforfulgt, fordi sekten er blevet forbudt. Men de lider ikke fysisk overlast.

- I læsegrupper bliver de belært om, hvorfor Falun Gong ikke er så godt, som de tror. Vi ønsker at overbevise dem om, at de er ofre for en sekt. Samtidig må vi også beskytte samfundet mod det kaos, deres store ulovlige demonstrationer har skabt, siger presseofficeren.

Bange for en ny Mao

Kina forbød Falun Gong den 22. juli 1999, og få dage senere sendte de også en arrestordre ud via Interpol for at stille lederen, Li Hongzhi, til ansvar, men han var flygtet. I dag menes Li Hongzhi at bo i New York.

- De tre principper om godhjertethed, sandfærdighed og tålsomhed er selvfølgelig gode, og dem har vi intet imod. Men når Li Hongzhi er skyld i, at syge kinesere ikke søger læge, og at nogle begår selvmord for at nå til et højere åndeligt niveau, så griber vi ind. Kina har ikke brug for at forgude et menneske. Vi forgudede formand Mao. Vi troede blindt på ham, men det viste sig jo, at hans kulturrevolution var en katastrofe for Kina, siger Gu Hui alvorligt.

De kinesiske myndigheder advarer nu befolkningen i Kina mod Falun Gong. De udgiver bøger og holder netop nu en meget besøgt udstilling i
hovedstaden, som skal forklare myndighedernes negative syn på sekten.

Og på ambassaden i Danmark har pressechefen også en engelsk bog, der blandt andet afslører Li Hongzhi som en mand, der har tjent styrtende på at sælge bøger og andet materiale til sine tilhængere.

- Mange Falun Gong-tilhængere er meget fattige, mens Li Hongzhi lever det søde liv. Er det godhjertethed? spørger Gu Hui.

I dag er de vigtigste bøger frit tilgængelige på internettet, men det er først sket, efter at Falun Gong blev erklæret ulovlig, og Li Hongzhi var blevet rig, siger presseofficeren.

- Li Hongzhi har også indtalt sine bøger på kassettebånd, og han har samtidig sagt, at hvis de kopieres, virker hans magt ikke længere i ordene. Det er da effektiv beskyttelse af
ophavsrettigheder, siger Gu Hui ironisk.

Li Hongzhi har flere gange forudsagt dommedag. Senest var i 1999, men mirakuløst forhindrede Falun Gongs stifter katastrofen og udsatte den i foreløbig 30 år, står der i bogen »Li Hongzhi and His Falun Gong«, som er udgivet af Folkerepublikken Kina.

- Udøverne har vist sig at blive truende, når Falun Gong bliver kritiseret i Kina. Før sekten blev forbudt, omringede i tusindvis af udøvere en tv-station, fordi den havde bragt et kritisk indslag. De har både blokeret dagblade og tv-stationer og skabt et utroligt kaos. Er det tålsomhed? spørger Gu Hui.

Den ultimative demonstration i kampen om Falun Gong har været selvafbrændinger på Den Himmelske Freds Plads i Beijing.

Kinas myndigheder siger, at de døde er Falun Gong-udøvere, som har sat ild på sig selv i forsøg på at nå et højere åndeligt niveau hurtigt.

Falun Gong-udøverne nægter det og har blandt andet lavet en video, som viser nogle af selvafbrændingerne og stiller spørgsmålstegn ved, om politiet på pladsen ikke reagerer påfaldende langsomt, mens overvågningskameraerne overraskende hurtigt var klar til at zoome ind på ofrene.

- Jeg kan ikke bevise, at myndighederne ikke har betalt selvafbrænderne og planlagt det hele, hvis folk insisterer på den ide, siger Gu Hui opgivende og fortsætter indigneret og indtrængende.

- Tror du virkelig på, at en regering kan betale folk for at sætte ild på sig selv? Nogle af de døde var mødre med deres døtre.

Syg på grund af skyld

Falun Gongs lære inkluderer en karmalære, som fokuserer på udøvernes helbred. Sygdomme er en straf for synd, mennesker har begået. Og hvis man vil renses for skyld, må man ikke søge læge. Samtidig fortæller Falun Gong-udøvere ofte om deres mirakuløst forbedrede helbred, efter at de er begyndt at praktisere sektens fem øvelser.

Gu Hui anerkender, at mennesker kan få det bedre, når de får en tro, men han peger på, at mange udøvere er døde eller har fået et dårligere liv, fordi de ikke søgte læge i tide, men håbede på, at deres Master Li ville gribe overnaturligt ind.

- Li Hongzhi siger, at medicin og lægehjælp er at snyde for straffen, men han var selv indlagt på hospitaler i Kina flere gange. Er det sandfærdighed? spørger Gu Hui.

Han fortæller, at mange trosretninger har fået stor opblomstring i Kina, efter at landet indførte religionsfrihed.

- Og de anerkendte kirker bliver ikke forstyrret af myndighederne. Men Falun Gong er ikke en rigtig religion. Dens højeste mål er i virkeligheden at snyde mennesker for penge, siger han.

korsholmkristeligt-dagblad.dk