Prøv avisen

Far til misbrugt pige: Jeg hørte rygter om præsten i byen

Den nu tidligere præst i Tømmerup er anklaget for at have haft samleje og foretaget andre seksuelle handlinger med en 13-årig pige, hvilket den tiltalte har erkendt. Foto: Leif Tuxen

Trods rygter havde faren til en 13-årig pige stor tillid til, at der ikke foregik noget seksuelt mellem datteren og hendes præst. Vi følte os trygge ved ham, sagde han tirsdag under retssagen mod den nu tidligere præst i Tømmerup ved Kalundborg

I begyndelsen af 2016 blev et forældrepar inviteret til møde hos den lokale præst i Tømmerup ved Kalundborg.

Deres datter var begyndt at komme meget hos præsten, som derfor gerne ville præsentere sig og forklare, hvad de lavede sammen. Pigen hjalp blandt andet til med minikonfirmandholdet, lød det fra præsten, som ifølge pigens far også fortalte, at der gik nogle grimme rygter om ham i byen. De lød, at han skulle være seksuelt interesseret i de unge.

”Jeg sagde til præsten, at han skulle melde det til politiet, da man jo ikke må sprede falske rygter. Men han sagde, at han ikke ville risikere at skade nogen ved at melde det. Og det syntes jeg jo, man måtte tage hatten af for,” sagde faren, da han i dag vidnede i retten i Holbæk.

Den nu tidligere præst i Tømmerup er anklaget for at have haft samleje og foretaget andre seksuelle handlinger med den dengang 13-årige pige, hvilket den tiltalte har erkendt. Hun er et af de i alt 12 børn, som den tiltalte er anklaget for at have krænket og misbrugt seksuelt.

Datteren begynde til konfirmationsforberedelse hos præsten i efteråret 2015, og ifølge faren ændrede hun adfærd, jo mere hun så præsten.

”Det startede i december og januar, hvor hun begyndte at stikke meget af hjemmefra og pjække fra skole for at tage ud til præsten. Hun var altid sur og diskuterede meget med sin mor, ” sagde han.

På et tidspunkt var datterens menstruation også forsinket, og forældrene frygtede, at hun var gravid. Dengang fortalte pigen, at hun havde været sammen med en jævnaldrende dreng, men da forældrene ville tale med drengens forældre, insisterede præsten på at gøre det i stedet. Først da sagen mod præsten begyndte, fortalte pigen, at det var ham, hun havde været sammen med.

På trods af den ændrede adfærd fattede faren ikke mistanke. Han vurderede, at der ikke var grund til at bekymre sig over, at pigen ofte besøgte og overnattede hos præsten, så han angiveligt kunne hjælpe hende med lektierne.

”Et eller andet sted var vi jo trygge ved det, for han er også kommet hjemme hos os, når børnene skulle døbes.”

I foråret 2016 begyndte faren dog at høre rygter, når han kørte taxa.

”Det begyndte nok i marts måned. Det var alt muligt med, at præsten var til børn. Det var både unge og voksne, der sagde det. De sad og snakkede om det i taxaen, og jeg fortalte dem, at man kan straffes for at danne rygter, hvis man ikke har beviser. Og hvis man har beviser, går man til politiet.”

Faren mindedes, at han senere samme forår begyndte at overveje, om der kunne foregå noget seksuelt mellem præsten og datteren, men det var ifølge ham kun en meget lille mistanke. Og da han ingen beviser havde, valgte han at tie stille.

Det var først, da politiet fandt mange billeder af seksuel karakter med pigen hos præsten, at hun fortalte, hvad der var sket.

Den tiltalte valgte kort efter varetægtsfængslingen sidste år at erkende at have haft samleje med den 13-årige pige. I retten i sidste uge forklarede han, at hans ønske først var at hjælpe pigen, som havde det psykisk svært, men at han efterfølgende kom til at holde meget af hende.

Pigens egen forklaring blev givet bag lukkede døre. I morgen høres de sidste vidner i sagen.