Farvel til kirken pr. e-mail

MED AFSTEMNING Kirkeministeriet har besluttet, at man kan melde sig ud af folkekirken via computer

Mads Lidegaard havde en stor berøringsflade og vil blive husket i vide kredse. - Foto: Leif Tuxen.
Mads Lidegaard havde en stor berøringsflade og vil blive husket i vide kredse. - Foto: Leif Tuxen.

Nogle få klik på computeren. Så nemt er det blevet at melde sig ud af folkekirken, efter at Ligestillings- og Kirkeministeriet har vedtaget, at man blot skal sende en e-mail til den lokale præst. Tidligere krævede en udmelding, at man enten sendte et brev eller lagde vejen forbi præsten eller kirkekontoret.

Kirkeministeriets beslutning blev truffet, efter at en kvinde i marts forsøgte at melde sig ud af kirken med en e-mail. Hendes præst ville ikke godtage emailen, og kvinden spurgte derefter ministeriet. Svaret lød, at hun godt kunne melde sig ud pr. e-mail, hvis hun vedhæftede en indscannet kopi af fødsels- og dåbsattesten. Dermed blev det i praksis muligt for enhver at forlade folkekirken på den måde. Kirkeministeriet har dog ikke meddelt landets præster, at borgerne har denne mulighed.

LÆS OGSÅ: Teolog: Folkekirken er på vej til at blive en religionsanstalt

Ministeriets beslutning kritiseres af Ribe Stifts biskop, Elisabeth Dons Christensen:

Jeg synes helt ærligt, at når man melder sig ud af et trossamfund, så skylder man sine medlemmer at tage det mere alvorligt. Udmeldelse pr. mail sender i mine øjne et forkert signal om, at kirken er ligeglad med, at folk melder sig ud. Vi burde i det mindst gøre opmærksom på, at vi meget gerne vil have en samtale med folk, inden de melder sig ud, siger hun.

LÆS OGSÅ: Bliv og kæmp videre i folkekirken

Allerede under den borgerlige regering blev der sidste år taget initiativ til at gøre det lettere at melde sig ud af folkekirken. Regeringen foreslog da at fjerne kravet om at fremvise dåbsattest ved udmeldelse.

Ifølge Ligestillings- og Kirkeministeriet er der en forventning fra borgerne om, at e-mail kan anvendes ved henvendelse til myndighederne. Således må det også forventes, at udmeldelsen kan ske via e-mail og med en indscannet kopi af fødsels- og dåbsattesten.

LÆS OGSÅ: Kristendemokrater overvejer at melde sig ud af folkekirken

At man kan melde sig ud pr. mail er udtryk for, at man accepterer moderne kommunikation og ikke udtryk for noget andet. I lovgivningen er der et skriftlighedskrav, som godt kan opfyldes pr. mail, og intet krav om, at man skal møde op personligt eller give nogen begrundelse. Vi har bare forholdt os til en konkret henvendelse, hvor spørgsmålet var, om det kunne lade sig gøre, og det mener vi, at det kan. Der må bare ikke være tvivl om den pågældendes identitet, siger Kirkeministeriets kontorchef Pernille Esdahl.