Henrik Stubkjær ser fasten som et helle fra larmen

Biskop Henrik Stubkjær faster frem til påske. For ham er fasten en pause fra unødvendige behov og hverdagens travlhed. Mens tid til Gud og familien prioriteres, bliver vin valgt fra

I fasten drikker Henrik Stubkjær vand i stedet for vin til middagen. –
I fasten drikker Henrik Stubkjær vand i stedet for vin til middagen. – Foto: Scanpix

Biskop Henrik Stubkjær har fået en ny vane i fasten. Mens byen stadig sover, finder han løbeskoene frem. Han sætter kursen mod Søndersø, der ligger få hundrede meter fra hjemmet i bispegården i Viborg, og starter dagen med at løbe den seks kilometer lange tur rundt om søen. Løbeturen er et afbræk fra en travl hverdag, og for biskoppen handler fasten netop om at skabe et rum i en larmende verden.

”Vi er gode til at fylde vores hverdag med larm og indtryk og mad og drikke. Der bliver fasten lidt et helle, hvor du prøver at skrue ned, få tømt dit hoved fra mylder og tanker og skabe mere rum til, at Guds tale kan høres,” siger Henrik Stubkjær.

Viborg Stifts biskop prøver i den kristne fastetid at spise mere kontrolleret og droppe det overflødige. Rødvinen er derfor også fjernet fra bordet og erstattet med vand.

”Normalt kunne jeg sagtens drikke et glas vin til middagen eller drikke et glas vin med min kone om aftenen, når jeg kom hjem fra et foredrag, men det gør jeg ikke i fasten. Når man holder igen på nogle af disse behov, så opstår andre refleksioner,” siger biskoppen.

”Vi er gode til at fylde vores hverdag med larm og indtryk og mad og drikke. Der bliver fasten lidt et helle, hvor du prøver at skrue ned, få tømt dit hoved fra mylder og tanker og skabe mere rum til, at Guds tale kan høres,” siger Henrik Stubkjær.
”Vi er gode til at fylde vores hverdag med larm og indtryk og mad og drikke. Der bliver fasten lidt et helle, hvor du prøver at skrue ned, få tømt dit hoved fra mylder og tanker og skabe mere rum til, at Guds tale kan høres,” siger Henrik Stubkjær. Foto: Henning Bagger

For Henrik Stubkjær handler fasten om at reflektere over, hvad det vil sige at være menneske. Det gælder både, når han løber sin morgentur, og når han læser i teologiske værker og bibelske tekster.

”Mennesket er både krop, sjæl og ånd. Sjæl, forstået som tanker og de mellemmenneskelige relationer, og ånd som det, der stiller de eksistentielle livsspørgsmål og rækker ud mod noget større end os: mod Gud. Det giver jeg plads til i fasten ved at behandle min krop ordentligt og finde tid til fællesskab og åndelige refleksioner,” siger den 54-årige biskop.

Henrik Stubkjærs hverdag er travl, og han har ikke nødvendigvis fri klokken 16.30.

”For mig er det familien, der bliver skabt rum til i fasten, og jeg er bevidst om at skabe rummet, selvom det er svært med to præster og børn i både København, Aarhus og Viborg. Det gør jeg ved at værne om den dag, jeg har fri. I fasten prioriterer min kone og jeg at spise frokost sammen, når det er muligt, og være mere sammen med børnene.”

Selvom biskoppen giver sig tid til ro, fordybelse og læsning i fasten, handler den for ham ikke om at være alene.

”For mig er fasten ikke der, du afsondrer dig fra verden, men hvor du prøver at finde din plads i verden som et helt menneske. Hvis du i kristen forstand finder ind til dig selv, gør du det gennem relationer, for mennesket er sat i relation til Gud som skaber og til medmennesker,” siger Henrik Stubkjær.