Fasten er mere end at give afkald

Daniel Nørgaard, der er katolsk præst i Sankt Ansgars Kirke i København, har fastet, siden han var 16 år. For ham handler fasten om at styrke relationen til Gud, næsten og sig selv

Daniel Nørgaard undgår på skift kød, kaffe, alkohol og søde sager i fastetiden. Her ses han i køkkenet i sit hjem i København. -
Daniel Nørgaard undgår på skift kød, kaffe, alkohol og søde sager i fastetiden. Her ses han i køkkenet i sit hjem i København. - . Foto: Leif Tuxen.

Da Daniel Nørgaard var lille og stadig for ung til aktivt at faste, var fastetiden allerede en helt speciel tid for ham. Hans familie brugte færre penge på mad i løbet af fasten ved at spise mere simpelt og skære restaurantbesøg fra. Hvis der en dag var sparet 10 kroner på mad, var det Daniel Nørgaard, der fik lov til at putte en 10'er i sparebøssen.

Ved slutningen af fasten kunne familien så af-levere en fyldt sparebøsse i den katolske kirke til fasteindsamlingen. Allerede dengang stod det klart for Daniel Nørgaard, at fasten handlede om noget større end at give afkald.

I dag er 35-årige Daniel Nørgaard sognepræst i den katolske domkirke Sankt Ansgars Kirke i København, og han har fastet, siden han fyldte 16 år.

”Der er tre aspekter, jeg fokuserer på i fastetiden frem mod påske: bøn, almisse og faste. Bønnen er forbundet med relationen til Gud, almissen med relationen til næsten og fasten med relationen til mig selv.”

Daniel Nørgaard har lavet en plan for opgaver i fastetiden, som han har delt ud i kirken som inspiration til de fastende. Han følger også selv planen, men understreger samtidig, at den ikke skal ses som en facitliste eller et absolut mål.

Han ser det heller ikke nødvendigvis som dårligt, hvis man falder i undervejs. Det kan skabe ydmyghed og selverkendelse, når man opdager, hvor svært det kan være at give afkald.

I den første del af fasten har han forsøgt at undgå kød, og nu er det kaffe, sodavand og alkohol, han prøver at holde sig fra. I næste uge handler hans afkald om ikke at bruge mere end fem minutter om dagen på sociale medier. Han har også fundet bestemte bønner og tekster, der kan bedes og læses.

Almissen og relationen til næsten sætter han i fasten fokus på ved at besøge en person, der vil blive glad for et besøg, lave en opsparing til et godt formål eller have særlig omtanke for miljøet.

Fra askeonsdag til påske er der 46 dage, men fasten varer kun i 40 dage, da søndage ikke tælles med. Daniel Nørgaard ser fastetiden som en hjælp til at afklare prioriteringer i livet.

Foto: Leif Tuxen

”Fastetiden handler også om at tænke over, hvem der skal styre mit liv. Lyster eller mig selv? På den måde får jeg en større erkendelse af, hvad der er vigtigst i livet. Det hjælper til at få orden og anstrenge sig mere for det, man egentlig burde anstrenge sig for hele året, ved at sætte tid af til at dyrke relationerne til Gud og min næste,” siger han.

Askeonsdag og langfredag har Daniel Nørgaard særligt fokus på at give afkald. Som katolik spiser han de to dage kun et enkelt måltid mad, og det kan være en prøvelse.

”Det er interessant, hvor meget tankerne koncentrerer sig om ens sult. Jeg prøver tit at være smart og lægge måltidet midt på dagen i håb om, at jeg ikke når at blive alt for sulten. Det er tankevækkende at se, hvor smålig man egentlig bliver, og det er sundt at opdage,” siger Daniel Nørgaard.

Selvom det ikke altid er let at faste, er det aldrig noget, han har overvejet at lade være med. Fastens budskaber har altid betydet meget for ham.