Joyce skal klimafaste i fire uger: Fasten hiver mig tilbage til mine kristne rødder

Forbrugersamfundet har taget overhånd, mener 34-årige Joyce Palm-Henriksen, som har valgt at ”klimafaste” de næste fire uger

"Jeg håber at komme ud på den anden side med en krop, der er mere i balance. Tempoet i mit liv bliver sat ned, og når jeg lægger den her overflad af materielle ting på hylden, vil jeg i stedet fokusere på at tale med de mennesker, jeg har omkring mig. Måske de har brug for hjælp, måske jeg har brug for deres,” siger Joyce Palm-Henriksen, der de næste uger ”klimafaster”.– privatfoto
"Jeg håber at komme ud på den anden side med en krop, der er mere i balance. Tempoet i mit liv bliver sat ned, og når jeg lægger den her overflad af materielle ting på hylden, vil jeg i stedet fokusere på at tale med de mennesker, jeg har omkring mig. Måske de har brug for hjælp, måske jeg har brug for deres,” siger Joyce Palm-Henriksen, der de næste uger ”klimafaster”.– privatfoto.

Fem tons CO2. Så meget mindre skal 34-årige Joyce Palm-Henriksen udlede i 2019 end sidste år. De fem tons er en væsentlig del af hendes samlede udledning, og derfor har hun i anledning af de næste ugers kristne fastetid valgt at kaste sig ud i en såkaldt ”klimafaste”. Listen af ting, hun giver afkald på, er lang:

Hun vil ikke spise slik, drikke alkohol eller forbruge hvedemel. For at spare på elektriciteten har hun afmeldt sit abonnement på streamingtjenesterne Netflix og TV 2 Play. Af samme grund vil hun heller ikke være på Facebook. Tørretumbleren er skrottet til fordel for tørresnoren, og derudover har hun netop fjernet strømforsyningen til sit fjernsyn i hjemmet på Teglholmen i København.

”Hver især forbruger vi så uendeligt meget uden at tænke over, hvorfor vi gør det, og de næste uger vil jeg forsøge at skabe klarhed over mit eget forbrug,” siger Joyce Palm-Henriksen.

Hun forventer, at klima- fasten ikke bliver let at gennemføre, for hun sætter pris på et glas rødvin og kalder sig selv ”sliknarkoman”. Afholdenheden fra Facebook glæder hun sig derimod til, for nu skal hun i højere grad være til stede i sit fysiske liv. Og det er i det hele taget hendes forhåbning at blive mere nærværende i løbet af faste-tiden.

”Jeg håber at komme ud på den anden side med en krop, der er mere i balance. Tempoet i mit liv bliver sat ned, og når jeg lægger den her overflod af materielle ting på hylden, vil jeg i stedet fokusere på at tale med de mennesker, jeg har omkring mig. Måske de har brug for hjælp, måske jeg har brug for deres. Det finder jeg ud af, og jeg håber at blive mere afhængig af andre mennesker, når jeg ikke længere er på jagt efter det nyeste af alt muligt ligegyldigt,” siger Joyce Palm-Henriksen.

Hendes faste har ikke kun klima som fortegn, men også kristendom. Som barn gik hun på en kristen friskole, og her blev eleverne opfordret til i fasten at skære ned på ”livets overflodsgoder og spørge sig selv: ’Hvad har jeg egentlig brug for?’”, fortæller hun.

”Vi skulle ikke stoppe med at spise, men spise med ydmyghed og taknemmelighed for det, vi havde fået. I fasteperioden bad vi fem gange dagligt i stedet for tre og værdsatte derigennem, hvad Gud havde givet os. ’Når man er i nødens stund, er Herren nærmest’, lærte vi, og selvom jeg ikke længere beder, så rækker jeg de næste uger ud efter noget, der er større end mig selv,” siger Joyce Palm-Henriksen og tilføjer:

”Og selvom jeg er kultur-kristen, hiver fasten mig tilbage til mine kristne rødder.”

Joyce Palm-Henriksen er stor modstander af forbrugersamfundet, som ifølge hende står i skarp kontrast til ”ånds- og trossamfundet”. Det kommer blandt andet til udtryk i en moderne selvoptagethed, mener hun.

”De seneste 70 år er vi i stigende grad begyndt at sætte jeget først. Jeg skal have en boremaskine og gerne tre biler. Jeget må bare have mere og mere. Men de senere år er vi begyndt at se en bevægelse blandt mange, der siger stop og erkender, at de måske i stedet bør hoppe på cyklen. I virkeligheden har mange indset, at det er nødvendigt at skære ned på vores forbrug,” siger hun og er derfor optimistisk for fremtiden.

Om en generation vil vi kunne se betydningen af den bevægelse, som er i gang allerede nu.”