Fejl i salmebog vækker vrede

Forlag sælger fortsat fejlbehæftede salmebøger to år efter udgivelsen. Det vil være for dyrt at destruere hele oplaget, mener forlagschef

Der kommer stadig nye menighedsråd til, som opdager fejlene i den nye salmebog. Der er nemlig fem fejl, som Bibelselskabet ikke fik udryddet fra 1. oplag til 2. oplag på 50.000 eksemplarer. I 2003, da den nye salmebog udkom, var der så mange forudbestillinger, at man var nødt til at trykke 2. oplag med det samme, inden man havde fået tilbagemeldinger om fejl i bogen.

– Vores vurdering var, da vi blev klar over fejlene, at fem fejl i så stor en produktion, med så mange sider, og med så meget tekst ikke er graverende nok til at kassere så stort et oplag. Det har vi konsulteret forlæggerforeningen om, og de har givet os ret, siger Peter Birch Petersen, forlagschef i Det Danske Bibelselskab, som producerer salmebogen.

Sognepræst Bodil Hindsholm Hansen fra sognene Udbyneder og Kastbjerg ved Mariager har netop sammen med menighedsrådene stået over for indkøb af den nye salmebog. Menighedsrådene har ventet og ventet for at undgå, at der skulle være fejl i dem. De to menighedsråd har nemlig været så uheldige i sin tid at indkøbe eksemplarer af den gamle salmebog, som viste sig at indeholde stribevis af fejl.

– To år efter udgivelsen er der stadig fejl i salmebøgerne. Jeg mener, at forlaget anstændigvis bør destruere det fejlbehæftede oplag og trykke et nyt, så menighederne ikke skal trækkes med fejl i deres salmebøger, siger Bodil Hindsholm Hansen.

Det skal hun nu ikke regne med vil ske, for Bibelselskabet fortsætter salget, til bunden er nået på lageret.

– Det er en betragtelig udgift, hvis vi valgte at sige, at bøgerne er ubrugelige. Af 2. oplag er der 10.000 salmebøger tilbage, og dem fortsætter vi med at sælge, til der ikke er flere tilbage. Vi udsender et rettelsesblad, hvor trykfejlene fremgår. Så kan præsten gøre menigheden opmærksom på den rette tekst, inden man begynder at synge, og flere menighedsråd har selv indføjet rettelserne i deres salmebøger, siger Peter Birch Petersen.

Fem fejl er ikke noget, som får direktør i Den Danske Forlæggerforening, Ib Tune Olsen, til at hæve brynene.

– Der er fejl i alle bøger, nogle flere end andre. Om bøgerne skal trækkes tilbage kommer an på det konkrete tilfælde, hvor mange fejl der er, om de er så alvorlige, at de er forstyrrende for læseren. Men der er bøger, som er blevet trukket tilbage, fordi læserne blev irriterede, siger Ib Tune Olsen.

vincents@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Debat