Prøv avisen
Initiativprisen 2019

Kirkelig festival fortæller Maribos historie

Maribos første Birgittafestival nogensinde blev indledt i går. – Foto: Julie Meldhede Kristensen

Den hellige Birgitta af Vadstena markeres i disse dage på festival, der er blandt de syv finalister i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence

Har du allerede fundet din favorit? Så gå direkte til afstemningen her.

Lyden af sækkepibespil og fælles lovsang banede vejen for den menneskemængde, der vandrede gennem domkirkebyen Maribo på Lolland i går eftermiddag. Forrest gik to vægtere. Lige efter kom ni søstre fra byens Birgittaklos-ter, som alle stemte i på sangen ”Syng lovsang, hele jorden, syng lovsang for vor Gud”. Længere nede i rækken forvandlede sangen sig til ivrig snak mellem de mange kutteklædte sjetteklasses-elever fra byens katolske skole, der frivilligt havde meldt sig som deltagere i optoget.

Maribos første Birgittafestival nogensinde var i gang. En festival, hvor omdrejningspunktet er den kvinde, man kan tilskrive æren for, at byen findes i dag: Den hellige Birgitta af Vadstena.

Hun levede fra 1303 til 1373 og modtog fra barnsben himmelske åbenbaringer. Den hellige Birgitta drog på flere pilgrimsvandringer til blandt andet Rom og Bethlehem. Senere oprettede hun Den Hellige Birgittas Klosterorden, der på den tid blev udbredt i hele Europa. Selv satte den hellige Birgitta så vidt vides aldrig sine fødder på lollandsk jord, men det blev alligevel her, at dronning Margrete den Første valgte at tilegne et stort jordareal til oprettelse af et Birgittakloster i 1416 med navnet ”Maribo”. Det kom af det latinske ”Habitaculum Mariae”, altså Marias bolig.

Men den fortælling er der mange lokale, der ikke kender til i dag, fortæller domprovst i Lolland-Falsters Stift, Anne Reiter.

”For den katolske kirke er den hellige Birgitta en helgen. For os som folkekirke og fra et historisk perspektiv er hun en fantastisk kvindeskikkelse og et forbillede. Det er en historie, der er vigtig at fortælle. For det er en historie, der er med til, at vi som lokalsamfund kan ranke ryggen og være stolte af vores baggrund.”

For omtrent et år siden fik Anne Reiter idéen til Birgittafestivalen, der nu er valgt som en af de syv finalister og kandidater til Kristeligt Dagblads Initiativpris. Siden da er det gået stærkt med at få involveret handelsdrivende, lokale institutioner og det kirkelige liv i planlægningen, fortsætter Anne Reiter.

”Det kirkelige fylder en del, men vi har bestræbt os på at gøre festivalen mangfoldig. Der er både aktiviteter, hvor det kirkelige og historiske er i centrum, og andre, der er mere folkelige som sildespisning på torvet og gøglershow. Man kan altså sagtens komme, selvom man ikke identificerer sig med det kirkelige. Vi vil gerne vise, at kirken ikke er et lukket forum.”

Vandringen gennem byen, der endte i fællessang ved søbredden foran byens domkirke, var kun startskuddet til Birgittafestivalen, der til og med søndag byder på pilgrimsvandring, rundvisning i det nuværende Birgittaklos-ter samt flere forskellige foredrag om det middelalderlige samfund og Birgitta.

Domprovst Anne Reiter samt resten af medlemmerne i den nyetablerede forening bag Birgittafestivalen ved endnu ikke, om festivalen bliver en tilbagevendende begivenhed.