Film skabte debat om usunde kristne miljøer

Hvordan hjælper man børn væk fra lukkede frikirkesamfund? Det blev diskuteret, da foreningen InsideOut i denne uge inviterede til visning af en ny film, der er inspireret af berettede hændelser i Faderhuset

Selvom filmen er fiktion, er dele af den ifølge instruktøren inspireret af hændelser i den danske frikirke Faderhuset med Ruth Eversen (billedet) som lederskikkelse. Faderhuset er mistænkt for men har flere gange afvist beskyldningerne om religiøs manipulation, incest og djævleuddrivelser.
Selvom filmen er fiktion, er dele af den ifølge instruktøren inspireret af hændelser i den danske frikirke Faderhuset med Ruth Eversen (billedet) som lederskikkelse. Faderhuset er mistænkt for men har flere gange afvist beskyldningerne om religiøs manipulation, incest og djævleuddrivelser. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix.

Mirjam bliver vækket af råb midt om natten. Hun samles med de andre børn og unge på den kristne ølejr og får så at vide, at de skal løbe – for Djævelen kommer efter dem, der ikke er rene i troen. Den 19-årige pige bliver selv hurtigt indhentet af folk fra frikirken, som udsætter hende for en voldsom dæmonuddrivelse.

”Nu er du renset,” siger en af dem lettet bagefter.

Den ovennævnte dæmon-uddrivelse finder sted i den norske film ”Disco”, der havde premiere dette efterår og følger en pige, som kæmper med tvivl og social kontrol i en frikirke i Norge. Selvom filmen er fiktion, er dele af den ifølge instruktøren inspireret af hændelser i den danske frikirke Faderhuset. Og netop scenen med natløbet og dæmonuddrivelsen kunne Camilla Louise Johnson, der er tidligere medlem af Faderhuset og formand og stifter af organisationen InsideOut, også genkende, da hun så filmen første gang. Det fortalte hun indledningsvis til de omkring 100 mennesker, der i onsdags var mødt op til filmvisning og paneldebat i Grandteatret i København.

”For nogle af jer vil det, I skal se, gøre ondt, fordi I har mærket det selv. For andre vil filmen være et studium af et miljø.”

InsideOut blev stiftet i 2016 for at hjælpe mennesker, der er fanget i eller har brudt med et destruktivt religiøst fællesskab eller negativ social kontrol. Og blandt de fremmødte i biografsalen lod flere til at kunne genkende de problematikker, filmen skildrede.

”Er du okay,” blev en kvinde spurgt, da hun rejste sig for at komme ud, kort inden paneldebatten begyndte.

”Ja, ja, det er bare lige,” sagde hun og lavede et ansigtsudtryk, der signalerede, at filmen var en lidt stor mundfuld.

Flere i salen var tidligere medlemmer af Jehovas Vidner, og under debatten fortalte de, hvordan de selv havde haft svært ved at bryde ud af trossamfundet og havde savnet mere opmærksomme voksne. Den problematik var panelist og seniorkonsulent i Børns Vilkår Bente Boserup enig i:

”De seneste 14 år har jeg arbejdet med negativ social kontrol i kristne miljøer. Og det er blevet tydeligere for mig, at mange af disse børn er overladt til sig selv. Ingen tør røre ved problemet.”

Udover Bente Boserup bestod panelet af en praktiserende psykolog, et tidligere medlem af Faderhuset og Mikael Wandt Laursen, generalsekretær for de danske frikirkers paraplyorganisation, Frikirkenet. Sidstnævnte blev af en fremmødt spurgt, om han anerkendte, at der i Danmark eksisterede problemer magen til dem i filmen.

”Vi har meget store problemer blandt muslimer, blandt Jehovas Vidner, og vi har også set eksempler herhjemme i frikirkeverdenen. Så ja, det gør der absolut,” svarede han og nævnte som eksempel den nu nedlagte frikirke Byens Kirke i Silkeborg, hvis tidligere præst sidste år blev dømt for flere grove overgreb på unge.

Frikirkenet har blandt andet tilbudt støtte til ofrene fra Byens Kirke og arbejder generelt for at sikre gennemsigtighed og tryghed i de danske frikirker, fortalte Mikael Wandt Laursen. Og selvom der stadig kan dukke dårlige eksempler op, var det ifølge ham meget sjældent, at man så miljøer som det i den norske film.

”Jeg tror, det har været vigtigt for min generation, at børn skal have rødder og vide, hvem de er, og hvor de står i livet. Men de skal også have vinger. De skal kunne danne deres egne meninger og udvikle sig,” sagde generalsekretæren, som for nogle måneder siden havde sin datter med i biografen for at se filmen.

Under debatten problematiserede flere en berøringsangst hos lærere og psykologer, når det kom til at tale om og forstå børnenes trosliv. Formand for Ateistisk Selskab og medstifter af foreningen Eftertro, Simon Ørregaard, der også sad i salen, mente, at børn meget tidligt burde lære om deres rettigheder. Bente Boserup påpegede dog, at det at kende sine rettigheder ikke nødvendigvis var nok for børn, der voksede op med, at tvivl var Djævelens værk, og at Gud og Jesus så og hørte alt. Hun tilføjede, at Børns Vilkår i den kommende tid vil se på, hvad man fra politisk hold kan gøre for at stoppe social kontrol i lukkede kristne miljøer.

Faderhuset har flere gange afvist beskyldningerne om religiøs manipulation, incest og djævleuddrivelser. Organisationen blev nedlagt i 2013.