Finsk politiker tiltalt for hadtale efter bibel-tweet: Jeg vil ikke lade mig intimidere til at skjule min tro

Kan citater fra Bibelen om homoseksuelle føre til dom for hadtale? Det skal finsk domstol nu afgøre efter kristen politikers ytringer på blandt andet sociale medier

”Jeg vil forsvare min ret til at bekende min tro,” siger den finske politiker Païvi Räsänen. – Foto: Roni Re- komaa/AFP/Ritzau Scanpix.
”Jeg vil forsvare min ret til at bekende min tro,” siger den finske politiker Païvi Räsänen. – Foto: Roni Re- komaa/AFP/Ritzau Scanpix.

Den finske anklagemyndighed har besluttet af rejse tiltale mod landets tidligere indenrigsminister Païvi Rä-sänen for tre tilfælde af hadtale.

Tiltalen kommer, efter at Räsänen, der siden 1995 har været medlem af det finske parlament for Kristendemokraterne, angiveligt har udtalt sig nedsættende og diskriminerende om homoseksuelle. Det skriver det finske medie Yle.

Eksemplerne stammer fra henholdsvis en 17 år gammel pamflet på en kristen organisations hjemmeside, en udtalelse i et radioprogram på netop Yle i 2018 samt en opdatering på sociale medier forrige år.

Ifølge den norske avis Vårt Land drejer sidstnævnte sig om en opdatering på Twitter fra juni 2019, hvor den mangeårige formand for de finske kristendemokrater lagde et billede op af et uddrag fra Paulus’ Brev til Romerne i forbindelse med den finske kirkes sponsorat af Pridefestivalen i Helsinki i 2019:

”Derfor prisgav Gud dem til vanærende lidenskaber: Deres kvinder udskiftede den naturlige omgang med den naturstridige, og ligeså opgav mændene den naturlige omgang med kvinden og optændtes af deres begær efter hinanden; mænd levede skamløst med mænd og pådrog sig derved den straf for deres vildfarelse, som de fortjente.”

Ifølge den finske statsadvokat krænker Päivi Räsänens opdateringer og udtalelser homoseksuelles ret til ligeværd og værdighed og kan derfor føre til intolerance og had, skriver Vårt Land. Hver af de tre tiltaler kan give op til to års fængsel, og sagerne kommer da også som et chok for den 61-årige politiker. Ifølge Yle mener hun, at sagen er afgørende for, hvorvidt man i fremover vil kunne udtrykke synspunkter baseret på Bibelens traditionelle lære i Finland.

”Jeg kommer ikke til at undskylde for Bibelen, og jeg anser ikke mig selv for at være skyldig i at true eller krænke nogen som helst gruppe af mennesker. Det er alt sammen baseret på Bibelens lære om ægteskab og seksualitet,” siger hun.

På hjemmesiden for den trosbaserede juridiske organisation ADF International (Alliance Defending Freedom) uddyber Päivi Räsänen sin kritik af anklagemyndighedens tiltaler, som angiveligt har været undervejs siden 2019.

”Jeg vil forsvare min ret til at bekende min tro, så ingen andre fratages deres ret til religions- og ytringsfrihed. Jeg holder fast ved opfattelsen af, at mine holdninger er lovlige og ikke skal censureres. Jeg vil ikke lade mig intimidere til at skjule min tro. Desto mere kristne tier om kontroversielle emner, desto snævrere bliver ytringsfrihedens rammer.”

Hos den finske Lgbt-organisation Seta hilser generalsekretær Kerttu Tarjamo tiltalen mod Païvi Räsänen velkommen.

”Hadtale og voldeligt sprogbrug rettet mod seksuelle minoriteter bliver retfærdiggjort af ytringsfrihed og religion. Derfor er det vigtigt, at retten nu vurderer, om der her er tale om hadtale i straffelovens optik,” skriver han på Twitter.