Prøv avisen

Fire ud af ti vil pålægge jøder og muslimer at vie homoseksuelle

Hver fjerde dansker mener, at en præst, imam eller rabbiner i andre trossamfund end folkekirken skal have pligt til at vie homoseksuelle. Foto: Skovdal & Skovdal Denmark

Næsten 38 procent af danskerne mener, at trossamfundene uden for folkekirken skal have pligt til at vie homoseksuelle

Hver fjerde dansker mener, at en præst, imam eller rabbiner i andre trossamfund end folkekirken skal have pligt til at vie homoseksuelle, hvis kirkeminister Manu Sareen (R) får Folketingets tilslutning til, at alle landets trossamfund skal have tilbudt muligheden.

Men spørger man nogle af de store trossamfund, så ønsker de ikke at gøre brug af muligheden.

LÆS OGSÅ:Trossamfund siger nej til vielse af homoseksuelle

Men det mener næsten 38 procent af befolkningen, at de skal pålægges, hvis kirkeministerens lovforslag også kommer til at gælde trossamfund uden for folkekirken. Det viser en meningsmåling foretaget af YouGov for Kristeligt Dagblad blandt 1005 danskere. Manu Sareen har hele tiden understreget, at muligheden for at vie homoseksuelle i trossamfundene skal bygge på en frivillig ordning uden tvang, og det er godt 62 procent af befolkningen enig med ham i.

Ateistisk Selskab har slået til lyd for anerkendte og godkendte trossamfunds pligt til at vie.

Når man i samfundet insisterer på at sammenblande religion og stat gennem forskellige særrettigheder og økonomiske støtteordninger til trossamfundene, så er der også en pligt. Har man i et trossamfund ret til at vie mennesker med juridisk gyldighed, må man følge gældende lovgivning, så man ikke diskriminerer på grund af seksualitet, køn, race eller andet, siger Jakob Heidelberg, formand for Ateistisk Selskab.

Biskop i Fyens Stift Kresten Drejergaard mener, at præster i folkekirken skal have pligt til at vie.

Det samme må gøre sig gældende for de anerkendte og godkendte trossamfund. Vil man have bemyndigelsen til at vie i et trossamfund, så følger også en pligt til at udføre det, som er indeholdt i loven, siger Kresten Drejergaard.

Menneskerettighedsekspert og advokat Tyge Trier mener, at staten skal holde sig fra de anerkendte og godkendte trossamfund.

De er i deres virksomhed omfattet af religionsfriheden, som vejer meget tungt i dansk og international ret. Derfor er det helt op til religionerne selv at afgøre, hvordan de vil stille sig til en eventuel mulighed for at foretage vielse af homoseksuelle, siger Tyge Trier.

vincents@k.dk