Firma brugte uvidende præst til markedsføring af videoløsninger

En sognepræst blev uden samtykke brugt til at promovere en hjemmeside, der sælger kameraer til optagelse af gudstjenester. Det seneste år er der dukket mange digitale tilbud op, men det er vigtigt at kirkerne tænker sig om, før de køber, siger ekspert

Præsten Kristine Stricker Hestbech medvirker i en reklamevideo, men erindrer ikke, at videoen er optaget, og hun er helt sikker på, at hun aldrig har sagt ja til at medvirke til at promovere kirkevideo.dk.
Præsten Kristine Stricker Hestbech medvirker i en reklamevideo, men erindrer ikke, at videoen er optaget, og hun er helt sikker på, at hun aldrig har sagt ja til at medvirke til at promovere kirkevideo.dk. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

I mange af landets kirker har coronakrisen været et springbræt til at tænke i nye digitale løsninger. Der er blevet optaget timevis af lyd og video og streamet og uploadet prædikener og andagter i massevis til alskens sociale medier. Og det siger sig selv, at det forgange år også har været en oplagt mulighed for iværksættere og virksomheder til at sælge deres viden og tekniske løsninger til blandt andre folkekirken.

En af de virksomheder, som ambitiøst slår sig op på at kunne hjælpe kirker med at nå ud til et bredere publikum, er kirkevideo.dk. På hjemmesiden, der blev oprettet sidste år, kniber det ikke med løfterne til potentielle kunder:

”Få fremgang i din kirke. Kom i kontakt med op til 100.000 nye mennesker, og forkynd ordet på en ny og automatisk måde,” står der blandt andet på hjemmesiden, hvor der sælges både udstyr og teknisk assistance til kirker. Man kan blandt andet købe eller leje et sæt bestående af et kamera og en fjernbetjening til 9995 kroner, og på siden anbefales det, at man anskaffer sig i alt fire af dem.

Det fremgår ikke, hvor mange kunder virksomheden har haft, og hvem de er. Men indtil for nylig blev der flere steder på hjemmesiden brugt et klip fra en 13 minutter lang optagelse fra Havdrup Kirke på Østsjælland. Her er det præsten Kristine Stricker Hestbech, der prædiker. Videoen blev optaget i 2017 og har titlen ”Guds tjænste i havdrup kirke”, men Kristine Stricker Hestbech erindrer ikke, at videoen er optaget, og hun er helt sikker på, at hun aldrig har sagt ja til at medvirke til at promovere kirkevideo.dk.

”Det virker så rodet. Jeg har aldrig hørt om kirkevideo.dk. Men nogen har jo siddet i kirken og optaget det her, for vi har ikke selv filmet dengang. Jeg er på bar bund i forhold til, hvornår den er optaget,” siger præsten.

Videoen er uploadet til Youtube af Søren Lennert, der på hjemmesiden står som en af kirkevideo.dk’s to stiftere.

Det har ikke været muligt at få kontakt til ham, men Kristeligt Dagblad har i stedet talt med virksomhedens anden stifter, som på hjemmesiden tituleres som ”grundlægger” – iværksætteren Michael Rasmussen. Ud over hjemmesiden er han involveret i en række andre virksomheder, der beskæftiger sig med alt fra rekruttering til bil-leasing, advokatbistand, it-løsninger og webdesign.

Michael Rasmussen oplyser, at kirkevideo.dk har 170 kunder, heriblandt en del frikirker og folkekirker, men ønsker derudover ikke at bidrage med mundtlige udtalelser til denne artikel. Han afviser at have gjort noget forkert ved at bruge videoen af Kristine Stricker Hestbech på hjemmesiden, da den ligger i et offentligt domæne på Youtube. Efter at Kristeligt Dagblad har været i kontakt med ham, er videoen imidlertid blevet fjernet fra kirkevideo.dk.

Det har ikke været muligt at få et klart svar på, hvem kirkevideo.dk’s kunder er, eller hvor stor en omsætning virksomheden har haft i sit første leveår. Men i en mail skriver Michael Rasmussen blandt andet:

”Vi er et A/S, og vi støtter kirker og den kristne tro igennem hele livet.”

Stefan Poulsen var sidste år med til at stifte Facebook-gruppen ”Den Digitale Kirke – Hele landet”, hvor kirkefolk fra både folkekirken og frikirker deler viden og erfaringer om streaming og sociale medier. Han har aldrig hørt om kirkevideo.dk, men siger, at der er en underskov af alle mulige videofolk, der har tilbudt kirker deres assistance under coronakrisen – nogle af dem er ganske uvidende om kirkelige forhold. Han opfordrer menighedsråd og præster til at tænke sig godt om, når de bruger penge på teknisk udstyr.

”Det er jo skønt, at kirkerne tænker mere digitalt. Men det giver ikke mening at bruge 10.000 kroner på et kamera, hvis der ikke er nogen, der følger med. Det har aldrig været hardware, der har løst en udfordring, men derimod godt indhold. Det er det, man skal arbejde med, hvis man vil nå ud til flere brugere,” siger Stefan Poulsen.