Bedehus fra 1900 får nyt liv

En sørgende enkemand byggede for 120 år siden et bedehus i Harboøre. Nu har lokale frivillige renset det og bruger det som mål for pilgrimsvandringer. Initativet er med i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence

Hele sommeren har pilgrimsvandrere besøgt bedehuset i Harboøre, der i år 1900 blev bygget af en sørgende enkemand. En gruppe lokale vil nu købe huset og bruge det til formidling af kulturarv og til forkyndelse.
Hele sommeren har pilgrimsvandrere besøgt bedehuset i Harboøre, der i år 1900 blev bygget af en sørgende enkemand. En gruppe lokale vil nu købe huset og bruge det til formidling af kulturarv og til forkyndelse. . Foto: Jens Bach.

Christen Mærsk var en from vestjyde, der i 1890’erne overtog gården Noermark i Harboøre. Sammen med konen Maren fik han 11 børn på gården, hvor alt åndede fred og fordragelighed, indtil tragedien kom i år 1900. Maren var gravid med parrets 12. barn, og seks uger for tidligt fødte hun en lille dødfødt dreng. Det var en hård fødsel, og moderen forblødte og døde samme dag.

Indtil for nylig kendte de færreste til Mærsk-familiens tragiske historie. Men det satte en gruppe lokale sig tidligere på året for at ændre på. Det viser sig nemlig, at Chris-ten Mærsks sorg fik et helt konkret udtryk, som stadig kan ses i dag. Lige på den anden side af gården Noermark står et lille hus støbt i beton. Huset er bygget af den sørgende enkemand Christen Mærsk i 1900 efter hans kones og søns død og er komplet med inskriptioner af bibelcitater og andre budskaber som for eksempel ”Grib det evige liv”.

Sognepræst i Harboøre Karsten Christensen er en del af en gruppe af fire mennesker, som tidligere på året tog initiativ til at få historien om bedehuset bredt ud. Med hjælp fra nogle lokale frivillige fik han gjort huset i stand og renset det fra krat og ukrudt. Næste mål er at få huset købt og restaureret for at gøre det til dels et museum og dels en rekvisit til forkyndelse. Initiativet er med i Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence.

”Ud over at være endnu et turistmål herude tænker jeg, at huset skal fungere som en rekvisit for en forkynder. Det er en synliggørelse af troen, som for Christen Mærsk jo blev konkret, i og med at han støbte det i beton. Jeg forestiller mig, at vi kan have pilgrimsvandringer, der går forbi huset. Vi kan også holde gudstjenester og andagter herude. Jeg har allerede haft konfirmander og minikonfirmander med. Der er mange muligheder,” siger sognepræsten, der skønner, at det vil koste 50.000 at få huset tinglyst og restaureret.

Allerede nu har huset været i brug, fordi de nuværende ejere har tilladt besøg i haven. Blandt andet har der over hele sommeren været pilgrimsvandringer mellem pastoratets to kirker, Harboøre og Engbjerg, med et stop ved bedehuset på halvvejen.

Den sidste af disse pilgrimsvandringer denne sommer fandt sted i tirsdags, hvor syv kvinder fulgtes med Ebbe Ravn Sørensen, der er menighedsrådsformand i Harboøre Sogn, fra Enbjerg Kirke mod bedehuset.

Fra en grusvej drejede de til venstre ind bag nogle træer forbi et drivhus og ind til betonhuset. Der er nu sat en planche op ved huset med tekst om Christen Mærsks historie og billeder af ham og hans familie. Hvis huset bliver købt og restaureret, er det også meningen, at der skal være en mere synlig indgang til haven samt borde og bænke.

Ebbe Ravn Sørensen tog plads foran en bunke visne grene og krat, der øjensynligt var blevet fjernet fra huset og fortalte om det for de andre pilgrimsvandrere, der lyttede på.

”Christen Mærsk var en meget religiøs mand, og han havde brug for fred og til at sørge og bede. Det lod sig ikke gøre inde på gården alene med 11 børn, så han satte sig for at bygge dette hus,” begyndte han. Imens lyttede de andre, og nogle tog billeder af de gamle inskriptioner på væggen, inden de gik videre mod Harboøre Kirke.