Der er flagstang, flagsang og salmer i Glostrup

”Pop-op-sang” kalder Glostrup Kirke et tiltag, der er indstillet til Kristeligt Dagblads Initiativpris. Københavnerne fik noget positivt ud af coronakrisen, da de opfandt den tradition at mødes udendørs og synge flaget ned

På en lille time sang kirkegængere fra Højskolesangbogen. Herefter blev flaget hejst ned med et vers fra B. S. Ingemanns ”Nu glider flaget langsomt ned”. Det blev en tradition ved Glostrup Kirkes ”pop-op-sang”, der har forløbet hver onsdag henover sommeren. – Foto: Andreas Thom.
På en lille time sang kirkegængere fra Højskolesangbogen. Herefter blev flaget hejst ned med et vers fra B. S. Ingemanns ”Nu glider flaget langsomt ned”. Det blev en tradition ved Glostrup Kirkes ”pop-op-sang”, der har forløbet hver onsdag henover sommeren. – Foto: Andreas Thom. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Lige ved indgangen til Glostrup Kirke ved København danser Dannebrog i vinden. Denne flagstang blev samlingspunkt, da sognet begyndte at holde pop op-sang. Historien bag initiativet går tilbage til fejringen af Genforeningen den 5. juni. Den oprindelige plan var, at der skulle være et stort sønderjysk kaffebord, men på grund af corona blev arrangementet rykket udendørs. Her samledes deltagerne omkring den flagrende stang og sang salmer.

Glostrup Kirkes organist, Merete Kuhlmann, greb den glade stemning, der var opstået til genforeningsdagen, og syntes, at det kunne videreudvikles til et genkommende arrangement. Det blev til initiativet pop op-sang foran kirken, hvor alle kunne samles ved flagstangen hver onsdag klokken 17 for at synge fra Højskolesangbogen. Sognepræst Malene Højen Lundqvist foreslog navnet pop op-sang, da det indikerede spontaniteten for projektets udvikling.

”Fællessangen er noget af det mest fællesskabsgivende. Kirken har været lukket i lang tid, og derfor kunne jeg mærke, at vi skulle ses mere hen over sommeren. Så prøvede vi pop op-sang en enkelt gang, og det virkede godt. Vi gjorde det igen ugen efter og holdt fast i at gøre det hver onsdag i juli måned,” fortæller organist Merete Kuhlmann begejstret.

Glostrup Kirke havde lige fået et flaglaug, fordi de havde indkøbt en ny flagstang. En mand fra lauget var med til pop op-sang og mente, at der burde blive gjort noget aktivt med flaget under selve sangarrangementet.

”Fordi vi havde hejst flaget til genforeningsdagen, syntes vi, det kunne være fint at gøre det igen. Jeg kunne huske et bestemt vers fra min barndoms sommerlejr, hvor vi sang flaget ned. Så tænkte jeg, at det kunne overføres til, når flaget skulle hejses ned ved pop op-sang. Det er et vers fra salmen ”Nu glider flaget langsomt ned” af B.S. Ingemann til melodien ”Der står et slot i Vesterled” af C.E.F. Weyse. Den har også lidt kirkeligt i sig,” fortæller Merete Kuhlmann med henvisning til dette vers:

”O flag, hav tak for korsets tegn,

lad os det aldrig glemme.

Vi gæster er på jordens egn,

i Himmerig har vi hjemme.

Flagsangen blev en tradition for hver sangaften.

Sognepræst i Glostrup Elisabeth Arendt opfattede tiltaget som en glædelig succes.

”Det har været en af vores solstrålehistorier i det corona-cirkus. Det har givet os en fællesskabsfølelse. Og samtidig en følelse af, at nu trodser vi det forkrampede liv, vi har levet under coronaen. Så glædes vi sammen,” fortæller Elisabeth Arendt, der beskriver tiltaget som et spontant projekt, hvor flere og flere fra byen deltog for hver gang.

Hver onsdag eftermiddag klokken 17 samledes borgere ved Glostrup Kirke ved flagstangen for at synge. Sådan kunne man mødes i en coronapræget tid. – Foto: Andreas Thom.
Hver onsdag eftermiddag klokken 17 samledes borgere ved Glostrup Kirke ved flagstangen for at synge. Sådan kunne man mødes i en coronapræget tid. – Foto: Andreas Thom.

Mellem salmerne fra Højskolesangbogen fortalte sognepræsterne tilhørende anekdoter. Til den sidste pop op-sang afsluttede de med temaet kærlighed. Præsterne i Glostrup Kirke er blevet enige om at holde en pause med arrangementet, da der lige nu er travlt i kirken med corona-udskudte ceremonier.

”Vi har ikke pop op-sang hver onsdag længere, fordi vi som kirke har travlt med udskudte konfirmationer, dåb og vielser. Det er lige til at blive gråhåret over. Men vi har en drøm om, at vi skal gøre det en gang i mellem, når energien kommer til os,” siger Elisabeth Arendt.

Men fremtiden ser ikke sort ud for tiltaget. Merete Kuhlmann tænker allerede fremad.

”Vi tænker hele tiden i nye idéer. Nu har vi fundet på noget, vi vil kalde Onsdags-oaser, så vi kan invitere ind til fællessang igen. Vi har ikke snakket om, om flaget skal med. Det bliver jo mørkt og vinter, og det bliver svært. Mette Frederiksen sagde, at ’vi lægger skinnerne, mens toget kører’. Det er lidt det, der er sket med denne pop op-sang på bagggrund af genforeningsdagen,” siger Merete Kuhlmann.