Flere åbner for at opdele asylsøgere efter tro

Opdeling af asylsøgere efter religion på danske asylcentre kan blive nødvendig, siger politi og indvandrerpræster efter nye tilfælde af vold og trusler mod kristne asylsøgere. Aktindsigt peger på, at der findes flere sager. Røde Kors afviser: Vi lever ikke opdelt efter religion i Danmark

Flere mener, at man bør overveje trosopdelte asylcentre. Blandt andet efter et overfald på Center Sjælsmark ved Hørsholm.
Flere mener, at man bør overveje trosopdelte asylcentre. Blandt andet efter et overfald på Center Sjælsmark ved Hørsholm. Foto: Scanpix. Collage: K. Schou.

Nye religiøse spændinger får nu tillidsmand i Nationalt Udlændingecenter under Rigspolitiet og flere præster til at tale åbent om behovet for trosopdelte asylcentre.

De opsigtsvækkende meldinger kommer, efter at en kristen konvertit fra Afghanistan ifølge indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen og asylpræst Per Bohlbro for nylig blev overfaldet på Center Sjælsmark ved Hørsholm, ligesom flere andre kristne konvertitter fra samme center føler sig truet på grund af deres religion. Afghaneren skal være blevet slået med en stol på grund af en religiøs konflikt, og derfor ønsker afghaneren og flere af hans kristne trosfæller at blive flyttet fra asylcentret, fortæller de to præster til Kristeligt Dagblad.

Daglig leder af Center Sjælsmark, Niels Etlard, kan ikke genkende den konkrete hændelse, men siger samtidig, at han ikke kan afvise, at den har fundet sted.

”Religiøse spændinger kan vi ikke sige os fri for,” siger han.

At kristne asylsøgere udsættes for trusler og chikane på landets asylcentre er ikke et nyt fænomen. Det er blevet dokumenteret af Kristeligt Dagblad og andre medier adskillige gange.

Nu viser en aktindsigt foretaget af Kristeligt Dagblad i Udlændingestyrelsen, at der siden marts sidste år har været en række andre tilfælde, hvor kristne asylsøgere har ønsket at blive flyttet fra et asylcenter til et andet på grund af religiøs chikane. Seneste eksempel er fra april 2015, men listen er ikke udtømmende, oplyser Udlændingestyrelsen.

På den baggrund kan Michael Bech, tillidsmand i Nationalt Udlændingecenter under Rigspolitiet, ikke se, at der skulle være noget i vejen for, at landets asylcentre lader sig inspirere af det tyske politiforbund, der har lagt op til at sortere tyske asylsøgere i centre efter religion.

”Jeg synes, at det lyder fornuftigt med en indkvartering og opdeling af asylsøgere efter religion. Det kunne være fornuftigt, fordi man på den måde kan undgå sammenstød på grund af forskellige trosretninger. Det kunne være en idé til at imødekomme de problemer, vi har set flere steder,” siger Michael Bech.

Forslaget afvises heller ikke fra indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen:

”Der er selvfølgelig forskellige grader af sektionsinddelinger. Men jeg synes grundlæggende, det ville være et trist skridt at skulle opdele asylcentre efter religion, for vi skulle meget gerne kunne finde ud af det sammen her i Danmark. Det ville være et forkert signal at sende om det land, vi skal leve i sammen i. Selvfølgelig må man være realistisk i forhold til de sager, vi har set, hvor konvertitter er religiøst forfulgt, men mit indtryk er, at problemet ikke har samme dimensioner her som i Tyskland,” siger Niels Nymann Eriksen.

Heller ikke fængselspræst i Ellebæk-fængslet ved Center Sandholm, Per Bohlbro, i Birkerød afviser, at religionsopdelte asylcentre kan blive aktuelle på et tidspunkt. Han har tæt kontakt med kristne konvertitter og oplever ofte, at konvertitter, der sidder alene med andre af divergerende religiøs baggrund, ønsker at blive flyttet til en anden afdeling i fængslet.

”Jeg er idealist, og jeg mener, at det bedste ville være at italesætte problemerne i asylcentrene, så chikane bliver sanktioneret. Det vil være ulykkeligt, hvis man skal opdele efter gruppe, men der skal gøres noget, og det kan ikke udelukkes, at der skal laves religionsopdelte centre på et tidspunkt,” siger Per Bohlbro.

Forslaget om religionsopdelte asylcentre møder imidlertid ikke opbakning hos Anne la Cour, asylchef i Røde Kors, der driver i alt 19 asylcentre.

”For asylsøgere er asylcenteret det første indtryk af, hvordan man lever i Danmark, og vi lever heller ikke opdelt efter religion i Danmark. Vi har en forventning om, at man kan opføre sig ordentligt over for de mennesker, man lever sammen med på et asylcenter. Folk må leve sammen uanset etnisk, seksuel eller religiøs baggrund, og derfor støtter vi ikke tanken om at lave religionsopdelte asylcentre,” siger hun.

Heller ikke Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth, støtter idéen om at placere religiøse grupperinger i adskilte asylcentre.

”Vi oplever ikke, at religiøs chikane er et omfattende problem, så der er ikke en plan om at opdele asylsøgere efter religion, men bliver problemet større, er det bestemt noget, vi vil kigge nærmere på,” siger Marcus Knuth.