Prøv avisen

Flere danskere går i kirke til højtiderne

Stadig flere små børn kommer med deres skole eller børnehave i kirke til jul, mens det kniber mere med de store børn. Billedet forestiller børn fra Ålsgårde Børnehave, som synger i Hellebæk Kirke i Nordsjælland i 2007. – Foto: .

Nye tal viser, at danskerne er begyndt at gå mere i kirke -- også til andre højtider end julen

De danske kirker er blevet mindre tomme i løbet af de seneste seks år. Det viser resultater fra det fælleseuropæiske samarbejde European Social Survey, ESS.

I modsætning til vore nordiske nabolande, Norge og Sverige, ser det ud til, at danskerne er begyndt at gå mere i kirke. Især når det gælder højtiderne, er der sket en markant fremgang. Fra 2002 til 2008 er antallet af danskere, der oplyser, at de går i kirke til højtiderne, steget fra 25,2 procent til 30,5 procent.

Undersøgelsens danske tal er indsamlet af Socialforskningsinstituttet, SFI, og de afslører, at danskerne er begyndt at gå langt mere i kirke til andre højtider end jul og påske.

– Det er eksempelvis til allehelgen og 1. søndag i advent, der kommer flere danskere i kirke, siger Karen Schousboe fra Folkekirkens Infocenter i Københavns Stift, som har nærlæst tallene.

Også den almindelige kirkegang er i undersøgelsen vokset en smule. 13,8 procent oplyser i 2008, at de går i kirke mindst en gang om måneden. I 2002 var tallet 13,4. Forskellen her kan dog også skyldes den statistiske usikkerhed i undersøgelsen. Til gengæld er der klart færre, som meddeler, at de aldrig går i kirke. Tallet er faldet fra 61,3 procent i 2002 til 55,2 procent i 2008.

Tallene overrasker ikke Københavns nye biskop, Peter Skov-Jakobsen.

– Det er dejligt at få sin egen fornemmelse af tingenes tilstand bekræftet og mane mediernes forvrøvlede dommedagsstemning om tomme kirkebænke i jorden. Der er brug for en nuancering af debatten på det her punkt, og den europæiske værdiundersøgelse er et kærkomment indspark i den sammenhæng, siger han.

ESS indsamler hvert andet år data om politiske, sociale og kulturelle forhold i 30 europæiske lande.

/ritzau/