Flere får en økologisk begravelse

Økologiske kister og let nedbrydelige urner hitter, og flere danskere viser interesse for en ny miljøvenlig begravelsesmetode i Sverige, hvor afdøde kan blive fryse-tørret

Kiste.
Kiste. Foto: Bjarke Ørsted.

Det er ikke kun i trafikken, når vi handler madvarer og i hjemmet, at vi er miljøbevidste. Lysten til at passe på miljøet følger os hele vejen til graven. Mange efterspørger nemlig økologiske eller let nedbrydelige urner, og flere danskere har tilmed vist interesse for en ny miljøvenlig begravelsesmetode, som er på vej frem i vores naboland Sverige. Her forventer man at kunne frysetørre afdøde mennesker om godt et halvt år, og derefter begrave dem på CO2-neutral og miljørigtig vis. I Sverige venter 12 afdøde nedfrosne svenskere lige nu på, at de kan blive frysetørret, så snart den nye begravelsesmetode bliver ført ud i livet.

Hos kistefabrikken Heilskov i Randers, der er en af Danmarks største kiste- og urneleverandører, er mellem 70 og 80 procent af urnerne, fabrikken sælger, lavet af økologisk majsstivelse:

– Efterspørgslen er meget stor. Det er kommet inden for de seneste fire-fem år. Det hænger sammen med, at der er så stort et fokus på klimaet, og derfor er vi også økobevidste, når det handler om begravelser. De pårørende i 40-50 års alderen har meget fokus på miljø og sørger derfor for, at deres gamle mor bliver begravet i en urne, der nedbrydes hurtigt. Ikke mindst af hensyn til deres børns fremtid, siger administrerende direktør Flemming Petry.

Flere firmaer har specialiseret sig i at gøre det sidste hvilested miljøvenligt. Møbelsnedkerfirmaet Ejnar P sælger arkitekttegnede økologiske kister i fyrretræ uden metalskruer, EcoUrn sælger økologiske urner, og Urn-Care i Tim sælger håndflettede net lavet af økologisk papirsnor til nedsænkning af urner.

I Sverige er man hos firmaet Promessa Organic AB gået hele vejen og står nu med et alternativ til den miljøforurenende kremering. Susanne Wiigh-Mäsak, der er biolog og ejer af virksomheden, har udviklet en ny begravelsesmetode, hvor afdøde frysetørres ved at blive bruset over med flydende nitrogen på minus 196 grader. Derefter bliver liget rystet meget kort og falder i små stykker, så det kan frysetørres og drænes for vand for at ende i en mindre, bio-nedbrydelig kiste.

– Kisten bliver begravet i lav dybde med kun 20 centimeter over sig. Når der er gået mellem 6 og 18 måneder, vil den være omdannet til jord. Ovenpå kan der vokse en rose, en rododendron eller en anden plante, som vil optage næringsstofferne. Det vil give de efterladte et indblik i den økologiske cyklus af liv, som vi er en del af, siger Susanne Wiigh-Mäsak.

Der er tilsyneladende stor interesse for metoden. En undersøgelse, som Svenska Dagbladet har lavet, viser, at seks ud af ti svenskere ønsker, at frysetørring bliver et alternativ til kremering og kistebegravelse.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk