Flere fløje kritiserer teater-gudstjeneste

Kritikken af ”Befri Gudstjenesten” kommer ikke bare fra nationalkonservative stemmer. Præmissen har været uklar fra start, og det er problematisk, lyder det fra præster på flere fløje

”Man startede med at sige, at det var en gudstjeneste, men så sagde man, at det var en teaterforestilling, hvor man tager entré. Det er meget uheldigt,” siger Thomas Reinholdt Rasmussen, der er sognepræst i Hjørring Sogn.
”Man startede med at sige, at det var en gudstjeneste, men så sagde man, at det var en teaterforestilling, hvor man tager entré. Det er meget uheldigt,” siger Thomas Reinholdt Rasmussen, der er sognepræst i Hjørring Sogn. . Foto: Mikkel Berg Pedersen.

Balladen er de konservatives skyld. Sådan argumenteres der ikke sjældent i teologiske diskussioner, og det er da også sket i debatten om ”Befri Gudstjenesten”, der i lørdags havde premiere i Aarhus Domkirke.

I tirsdags kunne man i Kristeligt Dagblad læse et forsvar for arrangementet ved Aarhus-biskop Henrik Wigh-Poulsen, der er ansvarlig for det teologiske tilsyn i stiftet. I det stillede han spørgsmålet, ”om vores sans for provoka-tionen, overraskelsen, de nye måder, er blevet afløst af en trang til grænser, identitet, rene linjer?”. Han påpegede, at ”det flugter jo vældig godt med den nationalkonservative og nykonfessionalistiske bølge, der skyller hen over os i de her år.” Men arrangementet møder ikke kun kritiske ord fra den konservative højrefløj. Det viser en rund-ringning, Kristeligt Dagblad har lavet til teologer, der normalt ikke betragtes som del af den kirkelige højrefløj.

En tilbagevendende indvending har været ordbrugen i beskrivelserne af arrangementet, som mange har opfattet som uklar.

”Man startede med at sige, at det var en gudstjeneste, men så sagde man, at det var en teaterforestilling, hvor man tager entré. Det er meget uheldigt,” siger Thomas Reinholdt Rasmussen, der er sognepræst i Hjørring Sogn.

Ifølge ham er det helt fint, at man forsøger nye tiltag i kirken. Der må gerne eksperimenteres og fornyes. Problemet ligger bare i, at parterne i denne sag har undsagt hinanden, mener han.

”Det er, som om man er løbet i hver sin retning, og kommunikationen har fejlet,” siger Thomas Reinholdt Rasmussen.

Han bakkes op af lektor hos Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, Lars Sandbeck.

”Hvis man går ud fra, at det er en kristen gudstjeneste, skal Jesus Kristus være i centrum. Problemet er bare, at vi ikke ved, om der er tale om teater eller gudstjeneste. De har været uklare i mælet, og det har skabt forvirring,” siger han.

Også sognepræst hos Sct. Matthæus Kirke Birgitte Kragh Engholm tilslutter sig koret. Hun vil ikke gå ind i en diskussion om selve forestillingen, da hun ikke selv deltog, men kommunikationen har været for dårlig, mener hun.

”Vi skal overordnet set passe på med, at kirken ikke bare ender som et venue for hvad som helst. Derfor er det meget afgørende, om det her er en gudstjeneste eller et event. Der må sidde nogle kommunikationsfolk, der har svigtet,” siger hun.