Flere har teologistudiet som førsteprioritet

På både Aarhus og Københavns Universitet har der været stor vækst i antallet af ansøgere, der har teologi som førstevalg

Flere har teologistudiet som førsteprioritet
Foto: Niels Ahlmann Olesen / Ritzau Scanpix.

Når en ny årgang studerende begynder på landets teologiuddannelser efter sommerferien, vil den med stor sandsynlighed primært bestå af unge, som har haft faget øverst på deres ansøgningsliste. For både på Aarhus og Københavns Universitet bliver der meldt om et højere antal ansøgere, der har faget som førsteprioritet end tidligere.

På Aarhus Universitet har 75 ud af 143 ansøgere haft teologi som førstevalg, hvilket er 14 flere end i 2018 og 18 flere end i 2017.

Og på Københavns Universitet er 140 af de 239 ansøgninger til teologistudiet førsteprioriteter mod 125 i 2018 og 111 i 2017. Det en stigning på 23 procent i forhold til 2018 for Aarhus Universitet, og for Københavns Universitet er stigningen på 12 procent.

Ulrik Nissen, der er afdelingsleder for teologi på Aarhus Universitet, finder den positive udvikling på begge universiteter interessant, og han håber, at niveauet kan holdes i de kommende år. Ifølge ham kan de mange førsteprioriteter nemlig øge chancen for, at eleverne ikke falder fra undervejs i studiet.

”Antallet af førsteprioriteter er det, vi kigger mest på. For hvis man virkelig gerne vil læse teologi og har studiet som førstevalg, så er der også større sandsynlighed for, at man holder fast. Vi har de seneste år arbejdet på at styrke fastholdelsen på studiet, og dette vil bestemt hjælpe,” siger han.

Ifølge Kirsten Busch Nielsen, der er dekan ved Det Teologiske Fakultet i København, er årets ansøgningstal ”stabilt med pil opad”.

”Der er pæn stigning i antallet af førsteprioriteter, og vi er selvfølgelig glade for så mange førstevælgere. I øvrigt bekræfter søgningen i år billedet af, at de, der søger uddannelse, er interesserede i fag, som handler om kulturens og samfundets strømførende lag. Det peger på, at de ser teologi som et fag, der behandler væsentlige og centrale problemstillinger og gør det med klassisk dybde og et bredt åndeligt vingefang,” siger hun.

Hvem der bliver optaget, vides dog først senere på sommeren. På Aarhus Universitet regner Ulrik Nissen med, at der igen i år kommer til at være en adgangsbegrænsning, hvilket skyldes den løbende dimensionering, hvor færre må optages på studiet end tidligere. Også på Københavns Universitet har teologi et begrænset antal pladser, men universitetet har de seneste år fundet plads til alle ansøgere.

Ifølge tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet er der generelt en nedgang i andelen af førsteprioritetsansøgninger inden for humaniora, mens stigningen på teologi lader til at være den relativt største blandt bacheloruddannelserne. Det samlede antal ansøgere til teologi har de seneste år ligget nogenlunde stabilt.