Prøv avisen

Flere hundrede betaler hvert år kirkeskat uden at ville det

Tidligere er både katolikker og jøder fejlagtigt blevet registreret som medlemmer af folkekirken, ofte med den konsekvens, at de i flere år har betalt kirkeskat til folkekirken.

Sidste år henvendte 275 personer sig til Skat, fordi de i 2010 havde betalt kirkeskat ved en fejl. Men der er formentlig flere tusinde i samme situation, mener økonomisk ekspert

35-årige Jasper Viltoft er aldrig blevet døbt og kan derfor ikke være medlem af folkekirken. Alligevel har han i 32 år betalt kirkeskat, fordi han fejlagtigt blev registreret som medlem af folkekirken. Det skete måske, da hans forældre i månederne efter hans fødsel i Sverige rejste tilbage til Danmark. Måske da han kort herefter blev navngivet, men ikke døbt.

LÆS OGSÅ: Rod i kirkeskatten skyldes menneskelige fejl

Jasper Viltoft er langtfra den eneste. Hvert år betaler hundredevis fejlagtigt kirkeskat. En opgørelse fra Skat viser, at 275 personer i 2010 kontaktede skattemyndighederne for at få deres kirkeskat refunderet, fordi de var blevet fejlregistreret. Og sandsynligvis er der langt flere, som fejlagtigt betaler kirkeskat, men ikke selv opdager det. Det mener Susanne Arvad, der i 25 år har arbejdet inden for den finansielle sektor og er uvildig økonomisk rådgiver ved Arvad Finanshus.

Jeg tror, at vi taler om flere tusinde, som fejlagtigt betaler kirkeskat, siger hun og uddyber: Der er rigtig mange danskere, som ikke kigger på selvangivelsen og har blind tillid til, at kirkeskatten er korrekt. De synes, det er for svært at sætte sig ind i, hvordan skatten er sat sammen, og kigger derfor heller ikke på, hvordan den er inddelt i stat, kommune og kirke. Det er særligt unge og danskere med anden etnisk baggrund.

Problemet er velkendt hos Kirkernes Integrationstjeneste, der arbejder med at integrere nydanskere.

Vi er stødt på flere, så det kan godt dreje sig om mellem 500-1000 nydanskere på landsplan gennem årene, vurderer daglig leder ved Kirkernes Integrationstjeneste Hans Henrik Lund.

Tidligere er både katolikker og jøder fejlagtigt blevet registreret som medlemmer af folkekirken, ofte med den konsekvens, at de i flere år har betalt kirkeskat til folkekirken.

De mest hårrejsende eksempler er fødte katolikker, som i en voksen alder finder ud af, at de betaler skat til folkekirken, siger Jørgen Arpe Munksgaard, der er formand for Katolikker for lighed blandt trossamfund i Danmark, der vurderer, at mange katolikker stadig står registreret som medlemmer af folkekirken.

Hos Det Mosaiske Troessamfund støder man også stadig på medlemmer, der ved en fejl er blevet registreret som medlemmer af folkekirken, omend det er blevet færre de seneste år, siger kordegn Sarah Støttrup.

Hun kalder det et kæmpe problem, at de jødiske medlemmer kan risikere at betale kirkeskat til folkekirken i flere år.

Torben Stærgaard, kontorchef i Kirkeministeriet, erkender, at det er et problem, at mange bliver fejlregistreret, men vil ikke forholde sig til de forskellige vurderinger af omfanget.

Jeg kan ikke forholde mig til, at nogen siger, at tallet er meget stort, da det ikke kan slås op eller på anden måde kontrolleres, siger han og påpeger, at digitaliseringen af CPR-oplysningerne i 1968 og af kirkebøgerne i begyndelsen af årtusindskiftet har umuliggjort en kontrol, fordi der nu kun findes ét register.

Derfor er der desværre kun den mulighed, at de borgere, der mener, at de bliver fejlopkrævet, selv må gøre opmærksom på det.

Selvom Jasper Viltoft aldrig er blevet døbt, var han faktisk klar over, at han var medlem af folkekirken.

Jeg vidste udmærket godt, at jeg betalte kirkeskat. Men jeg troede bare, at det var obligatorisk, indtil jeg meldte mig ud, siger han.

Det gjorde han først i 2008 for at spare penge. Da han efterfølgende fandt ud af, at han faktisk slet ikke kunne være medlem, siden han ikke er døbt, kontaktede han i 2010 Skat og endte med at få de sidste otte års kirkeskat refunderet. Det drejede sig om et beløb svarende til omkring 16.000 kroner.