Flere kirkelige krænkelsessager på vej: ”Grænserne for, hvad man skal finde sig i, er flyttet”

Præster, der beskyldes for seksuelle krænkelser og overgreb, fylder i debatten netop nu. Og aktører på området siger, at de kender til flere sager, som vil nå offentligheden

I DR-dokumentaren ”Misbrugt i frikirken” var Jasmine Sonde en af flere kvinder, der anklagede en aarhusiansk frikirkepræst for at have udnyttet flere kvinder seksuelt.
I DR-dokumentaren ”Misbrugt i frikirken” var Jasmine Sonde en af flere kvinder, der anklagede en aarhusiansk frikirkepræst for at have udnyttet flere kvinder seksuelt. Foto: Solveig Lydiksen/DR.

Kvinder, der anklager præster for at have manipuleret og udnyttet dem i romantisk eller seksuelt øjemed, har den seneste tid fyldt usædvanligt meget i den offentlige samtale. Og man bør ikke forvente, at det blot er en forbigående tendens. Sådan lyder meldingen fra flere parter i dansk kirkeliv.

”Der vil komme mange flere sager frem i offentligheden i løbet af det næste år. Der er rigtig mange voldsomme historier,” siger Camilla Johnson.

Hun er formand og stifter af organisationen InsideOut, der blandt andet hjælper danskere i destruktive, religiøse fællesskaber. Grundet sin tavshedspligt kan hun på nuværende tidspunkt ikke komme nærmere ind på de konkrete sager, men hun fortæller, at visse fællestræk ofte går igen.

”Vi hører meget ofte historier om krænkende og grænseoverskridende adfærd. Der er tale om grov manipulation, udnyttelse og tvang til for eksempel at tage billeder af sig selv eller onanere foran præsten. Og i nogle tilfælde ender det i samleje,” siger Camilla Johnson.

Hun anslår, at InsideOut alene i år er blevet kontaktet i forbindelse med et sted mellem 15 og 20 sager om grove seksuelle krænkelser mod medlemmer af religiøse grupper. Det er allerede langt flere henvendelser end i 2019. Og sagerne stammer fra så vel folkekirken som frikirker, den katolske kirke og andre trossamfund end kristne.

De mange sager kommer ikke bag på retsteolog Kristine Garde.

”Vi har masser af eksempler på sådanne sager. Men problemet med dem er, at der ikke er meget offentlighed omkring dem, og at de ofte løses i diskretion,” siger hun.

I sin tid som retsteolog har Kristine Garde selv været bisidder for præster, der har været i konflikt med deres biskop. Hun fortæller, at hun kender til en række anonyme sager, hvor man har indgået aftaler med præsten om vedkommendes afsked.

”Der er eksempler – også helt nye – hvor præster er anklaget for at have optrådt med stærkt seksuelle overtoner eller have indledt seksuelle forhold til menighedens kvinder, men hvor præsterne indgik frivillige fratrædelsesordninger.”

Hos Folkekirkens Arbejdsmiljøråd forventer man også, at flere sager i den kommende tid vil lande på rådets skrivebord. Det siger leder Hans Hjerrild:

”Jeg er overbevist om, at vi kommer til at se flere sager, i og med at det er et emne, der er kommet fokus på, og som italesættes mere. Grænserne for, hvad man skal finde sig i, er flyttet.”

Af samme årsag er rådetsgen vejledning til folkekirkens arbejdsgivere og ansatte netop nu ved at blive revideret og forventes offentliggjort i løbet af de kommende uger. Hans Hjerrild fortæller, at der ud over vejledningen desuden vil blive søsat nye værktøjer, der skal gøre det tydeligere, hvordan processer omkring krænkelsessager skal håndteres. Det gør man med henblik på fremadrettet at etablere en bedre dialog om seksuelt krænkende adfærd på arbejdspladsen.

Folkekirkens Arbejdsmiljø-råd har siden 2016 været involveret i tre eller fire sager om seksuelle krænkelser, skønner Hans Hjerrild. Han erkender dog, at rådet også i andre sammenhænge har hørt om sager af seksuel karakter, hvor de involverede kirker har set gennem fingre med det. Det forventer han, at der fremover vil sættes langt hårdere ind overfor. Alligevel er han ikke nervøs for, at rådet står over for en lavine af krænkelsessager, som først nu kommer frem i lyset.

”Den slags sager er ikke noget, der har væltet vores bord, og jeg tror heller ikke, at vi fremadrettet kommer til at blive lagt ned af dem, selvom der formentligt kommer flere nu,” siger han.

Ingen af de kilder, som Kristeligt Dagblad har talt med til denne artikel, har ønsket at oplyse, hvilke konkrete sager der har været behandlet inden for dansk kirkeliv.

Hør mere om sagen i det seneste afsnit af Kristeligt Dagblads nyhedspodcast "Tro Om".