Prøv avisen

Flere moskéer skal styrke Tyrkiets indflydelse i Danmark

Kulturcentrer i Brabrand, Aarhus. Kulturcentret er 1.219 kvadratmeter og rummer blandt andet en moské, bederum og undervisningslokaler. Foto: Asger Ryø Borberg/ritzau

Der bygges flere nye statsstøttede tyrkiske moskéer i disse år i Danmark. Del af en større tyrkisk religiøs ekspansion i Europa, siger fransk professor

Den tyrkiske stat er i færd med at udvide sit religiøse netværk i Danmark i disse år.

To nye statsstøttede tyrkiske moskéer er på vej i henholdsvis Roskilde og Holbæk. I Fredericia og Aarhus er der åbnet nye tyrkiske moskéer inden for et års tid. I Køge udvidede den tyrkiske forening med et kulturcenter ved moskéen sidste år, og i Ringsted og Hedehusene indviede man nye moskéer i 2013. Derudover fik man i Slagelse nej til et lignende ønske i 2015.

Dermed er 8 ud af de i alt 27 tyrkiske moskéer i gang med at ekspandere deres virke i Danmark – eller har ønsker om det.

I Roskilde er det planen, at den nye Ayasofya-moské med to minareter indvies inden for de kommende måneder.

”Vi manglede plads, og vores gamle bygninger var forældede. Og så har især vores tredje- og andengenerationsmedlemmer ønsket minareter, fordi det symboliserer, at det er en moské. Ellers ligner det bare en almindelig fabriksbygning,” siger Tuncay Yilmaz, der er formand for foreningen bag moskéen.

Fælles for alle moskéerne er, at de hører under Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse, som igen hører under den tyrkiske ambassade i København og Diyanet, det tyrkiske religionsministerium i Ankara. Diyanet har udsendt – og betaler – de i alt 29 tyrkiske imamer i Danmark. Derudover ejer de også moskébygningerne.

Udvidelsen i Danmark er en del af en større tyrkisk religiøs udbredelse i Europa. Det siger den franske professor Samim Akgönül, der forsker i Tyrkiet, Diyanet og dets imamer ved universitetet i Strasbourg i Frankrig.

”Det er en generel trend i hele Europa, at Diyanet ekspanderer både fysisk med nye moskéer og dermed også ekspanderer religiøst, politisk og kulturelt.

Samim Akgönul