Flere partier klar til at hjælpe trængte kirkelige organisationer

Lukkede genbrugsbutikker koster organisationer millioner, men erhvervsministerens kompensationspakker dækker ikke. ”Bimlende uretfærdigt,” siger de konservative

På billedet er det Frelsens Hær, der uddeler julehjælp.
På billedet er det Frelsens Hær, der uddeler julehjælp. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

Om en uge skal Frelsens Hærs ansatte have løn, men der mangler en stor pose penge. Det gør der, fordi Frelsens Hærs 20 genbrugsbutikker har været lukket siden midten af marts. Og med dem er der forsvundet en grundsten i finansieringen af organisationens arbejde med udsatte mennesker i Danmark.

”Lige nu mangler jeg to-tre millioner til at udbetale løn. Jeg skal i løbet af denne uge finde ud af, hvor jeg skal finde dem, og jeg bliver nok nødt til at tale med bankerne om at låne. Jeg håber, det går godt. Vi har nogle bygninger, der er noget værd, men at tage lån i bygningen for at udbetale løn er ikke en god business case,” siger Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær.

Problemet skyldes, at selvom genbrugsbutikkerne er lukkede, skal der fortsat betales faste udgifter som husleje, vand og varme. Der ville være hjælp at hente, hvis Frelsens Hær kunne få del i Erhvervsministeriets hjælpepakker. Men det kan de ikke. Butikkerne hører nemlig under hele Frelsens Hærs CVR-nummer, og af den tekniske grund opfylder kirken ikke kriterierne for, hvem der kan få støtte.

Frelsens Hær står langtfra alene med det problem. Folkekirkens Nødhjælp, Kirkens Korshær, Danmission, Mission Afrika, Luthersk Mission, Indre Mission og flere andre finansierer store dele af deres arbejde gennem genbrug. Og indsamlingsorganisationernes brancheorganisation Isobro, opfordrer nu til, at Erhvervsministeriet ændrer i sine retningslinjer, så kompensationen beregnes for den enkelte butik, og ikke for hele organisationen.

Det giver god mening, mener flere politikere. Den konservative erhvervsordfører Mona Juul blev opmærksom på problemet, der også har ramt andre erhvervsdrivende, den 30. marts. Her opfordrede hun erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at gøre noget ved det. For eksempel kunne butikkerne registreres på det unikke P-nummer i stedet for på hele organisationens CVR-nummer.

”For mig er det en simpel løsning. Jeg er ikke ude på at bruge flere penge end højst nødvendigt, men der skal være fairness. Vi kan ikke tillade os at lave noget, der skal være så bimlende uretfærdigt, hvis vi samtidig ønsker at bruge organisationerne til at udføre vigtige samfundsopgaver. Det kan ikke nytte noget, at vi dræner dem,” siger hun.

Også hos SF er der opbakning til at kigge på en løsning:

”Vi skal selvfølgelig understøtte genbrugsbutikkerne. Vi står i en tid, hvor vi taler meget om det grønne Danmark og miljø, og netop genbrug er en måde at tænke bæredygtigt på. Jeg ved ikke, om vi kan åbne op for P-numre, men jeg er klar til at kigge på det,” siger SF’s erhvervsordfører Theresa Berg Andersen.

Det er ikke alle organisationer med genbrugsbutikker, der har det lige hårdt. Røde Kors har valgt at give alle deres genbrugsbutikker selvstændige CVR-numre, så der har man ikke oplevet det samme besvær med kompensationspakkerne. Det er skævt, lyder udmeldingen fra Venstre.

”Jeg har svært ved at se logikken i, at den håndsrækning, vi som samfund giver, handler om, hvordan du valgte at organisere din virksomhed. Der er en tilfældig vilkårlighed i det, og der har jeg svært ved at se, at man rammer den dybere retfærdighed. Det er et spor, vi allerede følger, og som vi vil blive ved med at forfølge,” siger Torsten Schack Petersen, erhvervsordfører for Venstre.

Mindre positiv er meldingen fra Nye Borgerliges erhvervsordfører Lars Boje Mathiesen.

”Det er jo en meget detaljeret og kompleks problemstilling, for hvis du åbner for, at disse butikker kan få kompensation, så vil der være andre organisationer og kæder, der også vil søge nye retningslinjer. Så selvom det lyder dejligt, at man gerne vil hjælpe nogle organisationer, så kan det åbne for større problemer, som kræver et større analysearbejde, inden jeg siger ja til det,” siger han.

Ikke alle organisationer har valgt at holde deres genbrugsbutikker lukket under hele coronakrisen. Blå Kors meldte i går ud, at man fra på mandag vil begynde at genåbne nogle af sine butikker.

”Det sker efter en periode, hvor vi har haft et voldsomt økonomisk tab,” siger Thomas Røddik Korneliussen, som er kommunikationschef i Blå Kors Danmark.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).