Flere unge skal til tangenterne

Hvis folkekirken fremover skal have organister nok, må flere børn og unge til tangenterne, lyder det fra den 29-årige Katrine Kristiansen, der rejser landet rundt for at opstøve kommende organister

"Det er jo som at få lov til at spille på et helt orkester,” siger den 29-årige organiststuderende Katrine Kristiansen om orglet på Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole. Hun deler sin begejstring for orglet med 16 børn og unge, som hun har engageret i en såkaldt orgelklub. Målet er at få flere unge til at spille orgel. –
"Det er jo som at få lov til at spille på et helt orkester,” siger den 29-årige organiststuderende Katrine Kristiansen om orglet på Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole. Hun deler sin begejstring for orglet med 16 børn og unge, som hun har engageret i en såkaldt orgelklub. Målet er at få flere unge til at spille orgel. –. Foto: Claus Fisker Christensen.

Katrine Kristiansens fingre løber let hen over tangenterne, og kroppen vugger blidt. De brusende toner suser ud af de skinnende rør og sender en nærmest andægtig stemning ud i den smukke koncertsal på Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole i Esbjerg.

Katrine Kristiansen smiler begejstret, da hænderne til sidst slipper orglet.

Det er fantastisk, ikke? Det er jo som at få lov til at spille på et helt orkester!.

LÆS OGSÅ:  Folkekirken frygter at komme til at mangle organister

Katrine Kristiansen er 29 år og soliststuderende på orgellinjen på Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole. Bag hende knejser et 11 millioner kroner dyrt orgel, som konservatoriet tog i brug i 2002. Katrine Kristiansen kigger forelsket på det.

Prøv lige at se, hvor stort det er! Der findes altså ikke noget bedre!.

Men langtfra alle unge deler Katrine Kristiansens kærlighed. Konservatoriet i Esbjerg mærker en dalende interesse for orgelstudiet, og også kirkemusikskolerne melder om lav søgning blandt unge. Men da ledelsen på konservatoriet inddrog Katrine Kristiansen i overvejelserne om, hvad der kunne gøres for at tiltrække flere unge, var den dedikerede studerende ikke i tvivl:

Jeg tænkte med det samme: Vi skal ud af huset. Vi må simpelthen selv ud at gøre de unge interesserede i instrumentet. Ellers kommer de ikke, siger Katrine Kristiansen.

Derfor har hun nu i samarbejde med Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole startet en såkaldt orgelklub. 16 børn og unge fra Haderslev, Vejle, Holstebro og Nørre Lyndelse ved Odense har de seneste par måneder haft besøg af Katrine Kristiansen i hver deres by, hvor to lørdage er blevet dedikeret til orgelspil, inspiration, lytning og samtale.

Et af stederne blev jeg mødt af følgende bemærkning fra en af de unge: Er det ikke bare dødssygt at spille på orgel?. Så sagde jeg til ham: Ved du hvad, det vil jeg ikke svare på. Det snakker vi om, når vi er færdige i dag. Og da vi så var færdige, jamen, så var de jo alle fuldstændig grebet af det, fortæller Katrine Kristiansen stolt.

Det er netop den begejstring, der er projektets formål. Den negative holdning skal vendes til fascination for orglets klang og kunnen. For ikke kun uddannelsessteder ønsker sig flere organister efter aldersgennemsnittet på folkekirkens organister at dømme vil der også her de næste 5-10 år i den grad blive brug for friske fingre på tangenterne.

Det er forfærdeligt at tænke på en folkekirke uden organister. Orgelmusikken i kirken har både en åndelig og kulturbærende betydning. Derfor skal vi simpelthen have flere ind i faget og vi skal være utrolig gode til det, vi laver, så vi kan forsvare betydningen af det, mener Katrine Kristiansen.

Lokale musikskoler og organister har hjulpet Katrine Kristiansen til at finde frem til de 16 unge, der i forvejen modtog undervisning i et tasteinstrument som for eksempel klaver og orgel. Den 10. marts sluttes projektet med en fælles dag i Esbjerg for alle de medvirkende.

Jeg håber selvfølgelig, at det her på længere sigt vil føre til flere organiststuderende. Og forhåbentlig vil vi blive flere organister, der har lyst til at give det videre, vi selv har fået. Min drøm er, at vi på et tidspunkt vil få så mange søgninger til organistlinjen, at vi kun behøver at tage cremen af cremen, fortæller Katrine Kristiansen.

Om orgelklubben vil blive til flere orgelklubber, ved Katrine Kristiansen ikke. Efter den 10. marts skal hun sammen med musikkonservatoriets ledelse drøfte næste skridt. Men om det konkrete projekt skal fortsætte, er ikke afgørende for den unge orgelstuderende, lyder det med et smil:

Ét er helt sikkert! Jeg giver ikke op!.