Flere ægteskaber på tværs af landegrænser

Danskerne ser gerne udover landets grænser, når ægtefællen skal findes. Nye tal viser, at hver sjette dansker gifter sig med en udlænding

Flere og flere danskere vælger at gifte sig med en udlænding, viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik. I 2001 valgte hver sjette af de danskere, der blev gift, en udlænding som ægtefælle. For fem år siden var det kun hver 11. ægteskab, der krydsede landegrænser.

I alt valgte 5712 danskere at blive gift med en udlænding i 2001. Det er især de danske mænd, der har fundet udenlandske ægtefæller, idet de i alt tegner sig for 3345 af de indgåede ægteskaber, mens 2367 danske kvinder fandt udenlandske mænd.

Thailandske kvinder populære

Statistikken antyder blandt andet, at danske mænd er meget glade for thailandske kvinder.

312 thailandske kvinder blev nemlig gift med en dansk mand i 2001. Derimod er de thailandske mænd tydeligvis ikke så populære hos de danske kvinder, idet kun fire thailandske mænd indgik ægteskab med en dansk kvinde.

En del af stigningen i ægteskaber mellem danskere og udlændinge skyldes ifølge Danmarks Statistik, at der er flere indvandrere, som selv har opnået dansk statsborgerskab, men vælger en ægtefælle fra deres tidligere hjemland.

Således var der i 2001 411 danske statsborgere, der giftede sig med en tyrker. Dette høje antal hænger formentlig sammen med, at hovedparten af de 411 selv har tyrkisk baggrund. Dette er dog langtfra den eneste årsag til det stigende antal ægteskaber med udlændinge.

- Danskerne har mere kontakt med udlændinge, fordi en voksende del af befolkningen har fremmed baggrund. Der hentes i stort omfang ægtefæller i udlandet af personer med fremmed baggrund, men også af personer med dansk baggrund, siger fuldmægtig hos Danmarks Statistik, Anna Qvist.

Jannik Sahlfeldt er næstformand i foreningen Ægteskab uden Grænser, der arbejder for at forbedre forholdene for ægtefæller i blandede ægteskaber. Han forklarer tallene med, at flere danskere drager udenlands på ferie eller for at arbejde eller studere.

Et stigende antal ægtefæller har inden for det seneste år henvendt sig til foreningen for at få hjælp. Men næstformanden tror ikke, at dette hænger direkte sammen med det øgede antal ægteskaber:

- Folk henvender sig først, når de har problemer. Efter stramningen af udlændingeloven er der mange, der har fået problemer med at få familiesammenført ægtefællen, siger han.

indland@kristeligt-dagblad.dk