Hver anden dansker vil have salmesang i folkeskolen

49 procent af danskerne er enige med Morten Messerschmidt (DF) i, at det skal være en selvfølge at synge salmer i folkeskolen. Undervisningsordførere bakker op om idéen, men ingen vil gøre salmesang obligatorisk

Asger Baunsbak-Jensen, tidligere direktør i Undervisningsministeriet og pastor emeritus, mener, at det var sværere at finde lignende opbakning til kristendom og salmesang for 20-30 år siden. Arkivfoto.
Asger Baunsbak-Jensen, tidligere direktør i Undervisningsministeriet og pastor emeritus, mener, at det var sværere at finde lignende opbakning til kristendom og salmesang for 20-30 år siden. Arkivfoto. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Står det til næsten halvdelen af befolkningen, skal salmesang være en naturlig del af hverdagen på de danske folkeskoler. Det viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Yougov på vegne af Kristeligt Dagblad blandt 1229 repræsentativt udvalgte danskere.

De adspurgte har forholdt sig til, hvor enige de er i Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidts, udtalelse fra et interview i Politiken om, at salmesang skal være en selvfølge i folkeskolen og ikke kun i forbindelse med konfirmationsforberedelse. 49 procent erklærer sig helt eller delvist enige i dette, mens 30 procent er helt eller delvist uenige. De øvrige har svaret ”ved ikke” eller ”hverken enig eller uenig”.

Morten Messerschmidt oplyser til Kristeligt Dagblad, at han ikke har tænkt sig at gøre salmesang obligatorisk via lovindgreb, men at han opfordrer til, at det bliver en naturlig ting.

Og blandt Folketingets undervisningsordførere er der også opbakning til Morten Messerschmidts drøm om en folkeskole rig på salmetunger. For eksempel hos De Konservatives undervisningsordfører, Mai Mercado, som i flere år har talt for mere kristendom i folkeskolen. Hun ønsker dog heller ikke, at salmesang skal gøres obligatorisk.

”I Konservative synes vi, at det ville være vidunderligt, hvis salmesang bliver hverdag i folkeskolerne. Det er fantastisk at synge vores skønne salmer, og det ville være godt, hvis flere skoleelever stiftede bekendtskab med dem på daglig basis. Men vi skal ikke tvinge skolerne til at synge salmer,” siger hun og foreslår, at medlemmer af skolebestyrelser selv tager emnet op, hvis de ønsker mere salmesang:

”Salmesang skal ikke blive en selvfølge gennem tvang, men igennem frivilligt initiativ. Der er tilsyneladende rigtig mange, som forbinder salmesang med noget positivt, så jeg vil opfordre til, at det er noget, man arbejder med ude på skolerne.”

Hos Radikale Venstre ser man også positivt på, at salmesang bliver en naturlig del af hverdagen på de danske folkeskoler. Men det skal være op til skolerne selv, om de gør det, mener undervisningsordfører Lotte Rod.

”Vi går ind for, at der i al almindelighed bliver sunget mere i folkeskolen, og for mig er det helt naturligt, at der også bliver sunget salmer. Det er vigtigt, at eleverne lærer de store salmer at kende, fordi de er en del af vores kultur. Og man kan sagtens synge dem, uden at det bliver forkyndende. Det vigtige er bare, at det sker på skolernes eget initiativ, og at det ikke er noget, der trækkes ned over hovedet på dem her fra Christiansborg,” siger hun.

Ellen Trane Nørby, Venstres undervisningsordfører, er helt enig:

”Vi synes, at det er super, hvis der bliver sunget mere i skolen. Og her tænker vi på den samlede danske sangskat og ikke bare salmer. Det opfordrer vi forældre, skoleledere og lærere til at tænke over, fordi sange og salmer bidrager til dannelse og forståelse af vores kultur. Men det er vigtigt, at det kommer fra skolerne selv og ikke fra politikerne.”

At hver anden bakker Morten Messerschmidt op i spørgsmålet om salmesang i skolen, overrasker ikke Asger Baunsbak-Jensen, der er tidligere direktør i Undervisningsministeriet og pastor emeritus. Han kobler resultatet sammen med, hvad han opfatter som en positiv stemning i befolkningen over for kristendom og salmesang, som det var sværere at finde for 20-30 år siden. Selv mener han også, at der bør synges salmer i folkeskolen.

”Men jeg synes, at det skal finde sted i kristendomsundervisningen. Det ville være forkert i dag at tvinge det ned over alle og enhver, i og med at vi har en mere sammensat befolkning. Jeg er tilhænger af frisind, så der skal være mulighed for, at man kan fritage sit barn fra kristendomsundervisning, hvis man af den ene eller anden grund ikke ønsker, at de skal synge salmer,” siger han.