Nuuks borgere har stemt om Hans Egede-statue

I en lokal afstemning i Nuuk-området blev det i går afgjort, om den omstridte statue af missionæren Hans Egede, som i sidste måned blev udsat for hærværk, fortsat skal stå ved kolonihavnen i den grønlandske hovedstad

Statuen af Hans Egede får højst sandsynligt lov til at blive stående ved kolonihavnen i Nuuk.
Statuen af Hans Egede får højst sandsynligt lov til at blive stående ved kolonihavnen i Nuuk. Foto: Hans Peter Kleemann/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Decolonize” (afkolonisér). Beskeden på statuen af missionæren Hans Egede i Nuuk i Grønland var klar, da den var blevet udsat for hærværk natten til den 21. juni, som er Grønlands nationaldag. Af nogle betragtes den dansk-norske missionær som en væsentlig aktør i koloniseringen af Grønland, og kritikere har peget på, at statuen derfor bør fjernes.

Få dage efter hærværket bekendtgjorde Charlotte Ludvigsen, borgmester i Sermersooq Kommune, hvor Nuuk ligger, at borgerne skulle inddrages i spørgsmålet om statuens skæbne. Det førte til, at kommunen den 3. juli oprettede en digital afstemning på Sermersooq Kommunes hjemmeside, hvor alle kommunens indbyggere kunne give deres besyv med.

Afstemningen blev afsluttet ved midnat grønlandsk tid. 921 har stemt for, at statuen bliver stående. 600 mener, at den skal fjernes. Det skriver det grønlandske medie KNR. Hele vejen gennem forløbet har der tegnet sig et klart flertal for, at statuen skal blive stående, hvor den har stået siden 1921.

Det er dog ikke ubetinget borgerne i Seermersooq Kommune, der afgør, hvad der skal ske med statuen. Medlemmerne af kommunalbestyrelsen i Sermersooq Kommune har det endelige ord. Borgmester Charlotte Ludvigsen har dog tidligere udtalt, at der skal et overbevisende flertal til, før kommunalbestyrelsen overhovedet vil behandle spørgsmålet.

”Der skal være en massiv forskel i afstemningen, og når vi siger massiv forskel, så tænker jeg, det skal være 75 procent for eksempel, før den sendes videre (til kommunalbestyrelsen red.),” sagde hun til det grønlandske medie KNR.

Selv inden resultatet stod helt klart i går, var der flere, der reagerede på det foreløbige resultat på de sociale medier.

”Dejligt, lad den blive, og lad os komme videre,” skriver Christian Langsted fra Nuuk på Facebook.

Og han er ikke den eneste, som har tilkendegivet at være kørt træt i debatten på Facebook.

”Vores generation er ligeglad med den her statue. Den er blot i vores øjne et symbol på, at vi er videre (...) Så størstedelen er heldigvis videre, og det lover godt for fremtiden,” skriver Kenneth Hansen fra Nuuk.

En af dem, som har udtrykt ærgrelse over, at statuen tilsyneladende bliver stående, er musikeren og aktivisten Josef Tarrak-Petrussen. I forbindelse med en debataften om statuens fremtid, som fandt sted mandag aften i kulturhuset Katuaq i Nuuk, udtalte han til KNR:

”Jeg synes, at den skal flyttes. Jeg ved ikke hvorhen, men der er masser plads her i Nuuk. Statuen ligger deroppe, mens vi er hernede.”

Andre igen mener ikke, at det er i orden, at det kun er borgerne i Sermersooq Kommune, der har fået lov til at give deres mening til kende i afstemningen.

”Hans Egede-statuen er et internationalt anliggende, og derfor har alle grønlændere på alle verdenshjørner legitimt rettigheder til at stemme om den udskældte kolonist og vandalismens faders fremtid,” skriver Porto Qisuk, som er bosat i en nabokommune til Nuuk, på Facebook.