Flertal: Islam som religion er ingen trussel mod Danmark

Næsten 7 ud af 10 danskere mener ikke, at islam som religion udgør en trussel mod Danmark, viser ny undersøgelse

Danskerne er ikke bange for islam.
Danskerne er ikke bange for islam.

Flertallet af danskere skelner skarpt mellem religionen islam og de fundamentalister, der udfører terrorangreb i religionens navn.

En ny undersøgelse fra Center for Forskning i Islamisme og Radikaliseringsprocesser (CIR) viser, at næsten 7 ud af 10 danskere ikke betragter religionen islam som en trussel. Centerleder Mehdi Mouzafarri er begejstret for resultatet.

"Undersøgelsen viser, at danskerne er blevet markant bedre til at skelne mellem religionen islam, religionens udøvere og islamisme. Det tyder på en modenhed i befolkningen og på, at danskerne stadig er et tolerant, åbent og selvkritisk folk," siger han og henviser til et andet svar fra undersøgelsen: At 52 procent mener, at danskerne har et dårligt forhold til islam.

Særligt den unge generation mener, at islam som religion ikke er en trussel. Derimod er næsten 60 procent af de over 70-årige uenige.

Professor og islamekspert Jørgen Bæk Simonsen er enig med Mehdi Mozafarri.

"Der er tilsyneladende en nuancering undervejs, hvor islam og muslimer i større omfang holdes ude fra hinanden. Det er efter min bedste vurdering et positivt træk, for det er kun med en nuancering, at vi i det offentlige rum kan tilvejebringe en ramme uden generaliseringer," siger Jørgen Bæk Simonsen og fortsætter:

"Det gælder også Integrationsministeriet, hvor et nyt hold medarbejdere, som er født ind i et flerkulturelt samfund, i langt højere grad har viden om, hvad det betyder og kræver. Det havde været utænkeligt for 15 år siden."

Folketingspolitiker Karen Jespersen (V), der sammen med husbonden Ralf Pittelkow har skrevet flere bøger om islam og islamisme, mener også, at danskerne kan skelne mellem en yderliggående islamisk forening som Hizb ut-Tahrir og flertallet af almindelige muslimer.

"Pointen i vores bøger er jo netop, at islam både er en religion og samfundsideologi, og det er sidstnævnte, vi skal bekæmpe. For langt de fleste muslimer i Danmark er islam en religion og ikke andet," siger Karen Jespersen.

Til gengæld efterlyser hun de almindelige muslimske røster i debatten.

"I de seneste tre måneder har vi holdt måske 30 foredrag, og her er der stor glæde, når der dukker muslimer op, og de efterlyses, hvis der ikke er nogen. Danskere vil gerne høre, hvad såkaldt almindelige muslimer har at sige," forklarer hun.

Det kan de så få lov til som naboer – i undersøgelsen hedder det i hvert fald, at 9 ud af 10 danskere er ligeglade med, om deres nabo er muslim eller kristen.

benteclausen@k.dk