Flertal vil erstatte kristendomskundskab med religionsfag

MED AFSTEMNING Folketingets politikere er parate til at ændre faget til religionsundervisning og gøre det obligatorisk for børnene at deltage. Oppositionen er uenig

Den canadiske instruktør Atom Egoyan (til venstre) er aktuel i Cannes med filmen "Where the truth lies". Med for at promovere filmen er skuespillerne Colin Firth, Rachel Blanchard og Kevin Bacon. -- Foto: Scanpix.
Den canadiske instruktør Atom Egoyan (til venstre) er aktuel i Cannes med filmen "Where the truth lies". Med for at promovere filmen er skuespillerne Colin Firth, Rachel Blanchard og Kevin Bacon. -- Foto: Scanpix. Foto: .

 
 
Folkeskolefaget kristendomskundskab skal reformeres.

Fremover skal børnene lære mere om andre religioner og livssyn, og faget kristendomskundskab står til at blive ændret til religionsundervisning. Sådan lyder meldingen fra et politisk flertal, der mener, at eleverne ikke længere skal kunne fritages fra faget.

LÆS OGSÅ: Venstrefløjen vil afskaffe kristendomsfaget

Vi vil ændre kristendomskundskab til det obligatoriske fag religionsundervisning. Det er vigtigt, at eleverne også lærer om andre religioner end kristendom. For vi lever i et samfund under forandring. Jeg så gerne, at andre livssyn også var en del af undervisningen. Faget bør bredes langt mere ud. Hovedsigtet må være, at vi får reformeret faget, så det svarer til det liv, danskerne lever i dag. Men kristendommen er en stor del af vores kulturelle bagage, så den skal stadig have en særlig plads, siger uddannelsesordfører Troels Ravn (S), der nu vil tage sagen op med børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).

Også Radikale Venstre vil omdøbe faget til religionsundervisning:

Fagets navn har en stor symbolsk betydning. Selvom kristendomskundskab ikke er forkyndende, sender det alligevel et forkert signal. Derfor vil vi fremover kalde det religionsundervisning. Det skal være et obligatorisk kulturelt og alment dannende fag, som alle elever har gavn af at deltage i. Når vi lever i et multikulturelt samfund i Danmark, er det vigtigt, at børnene har en forståelse for hinandens religioner og for dem, der ikke tror på noget. Det er dog stadig logisk, at undervisning i kristendom fylder mere end andre religioner, siger uddannelsesordfører Lotte Rod.

Hun ser ingen grund til, at eleverne først skal lære om andre religioner på de ældste klassetrin, som den nuværende folkeskolelov kræver.

Også folkeskoleordfører Lars Dohn (EL) vil ændre faget til det obligatoriske fag religionsundervisning. Det er uddannelsesordfører Annette Vilhelmsen (SF) ligeledes åben for:

Vi vil gerne have fat på indholdet af faget. Vi ønsker, at det indgår i rækken af obligatoriske fag. Kristendom skal være en væsentlig del af undervisningen, men andre verdensreligioner, filosofi, livsanskuelser skal også have deres plads. Vi vil lægge vægt på, at undervisningen afspejler den verden, vi lever i.

LÆS OGSÅ: Kirkefolk: Faget bør hedde religion

Venstres uddannelsesordfører, Peter Juel Jensen, er lodret uenig i, at faget skal ændres.

Kristendommen er et bærende fundament i vores samfund. Det er en del af vores kulturdannelse. Kristendomskundskab er, sammen med faget historie, et af de få dannelsesfag, vi har tilbage i folkeskolen. Hvis man skal lære at begå sig og forstå det danske samfund, så er det nødvendigt, at vi bevarer faget.

Det er uddannelsesordfører Alex Ahrendtsen (DF) enig i:

Vi er et kristent land. Otte ud af ti danskere er medlem af folkekirken, så selvfølgelig skal det ikke laves om.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra børne- og undervisningsminister Christine Antorini, som også tidligere har udtalt, at hun vil omdanne faget til et obligatorisk religionsfag.