Fællesskab er også en prædiken

TRO I SOMMERLANDET: Selv om den står på storm og mudder, så er Dansk Oases sommerlejr præget af godt humør og gode fortællinger

John Lassen og Heidi Brocelius Kristensen er med hver sin kirkelige opvækst nu tilknyttet Århus Valgmenighed. På Dansk Oases sommerlejr får de tanket op og bliver inspireret af de mange diskussioner og oplæg. De bliver begge udfordret på egen hverdag af den måde, den amerikanske lægprædikant Weymann Howard kobler evangeliet med egne erfaringer  - både de sjove og de sørgelige. (Foto: Martin Dam Kristensen/Scanpix)
John Lassen og Heidi Brocelius Kristensen er med hver sin kirkelige opvækst nu tilknyttet Århus Valgmenighed. På Dansk Oases sommerlejr får de tanket op og bliver inspireret af de mange diskussioner og oplæg. De bliver begge udfordret på egen hverdag af den måde, den amerikanske lægprædikant Weymann Howard kobler evangeliet med egne erfaringer - både de sjove og de sørgelige. (Foto: Martin Dam Kristensen/Scanpix).

Det er næppe længere en nyhed, at både kristne og andre sommerlejre er druknet i regn og mudder. Dansk Oases "SommerOase" er ingen undtagelse.

- I år er det dem, der kan køre traktor og dermed levere flis på mudderet, der er heltene

- det plejer at være de ordstærke ved bibeltimerne, bemærker Anne Mie Skak Johansen, der til daglig er præst i Odder Valgmenighed. I år er hun blandt arrangørerne af SommerOase, som for tredje år i træk bliver holdt på den lige så gamle Rudehøj Efterskole i Odder.

Natten til mandag regnede det en del af de unge deltagere i den lidt afsides "RockSolid"-lejr ud af teltene. I programmet står der, at der ikke serveres mad dér. "Sov i teltet og gå hjem til de gamle og guf dig mæt". Da "de gamle" bor i tætte campingvogne, kan det godt tænkes, at en enkelt ungersvend eller to også har fået tag over hovedet og tørt tøj.

Dansk Oase gør meget ud af de unge. Det kan også ses på deltagerantallet. Af mandagens 1650 registrerede gæster er halvdelen under 25 år. Inde på efterskolen har de ældre elever med nogen møje fået en Thorvaldsens Jesus-statue ud af flamingo, og rundt omkring holdes der bibeltimer og øves rockmusik.

De små mellem seks og 10 år kan dog godt klare sig med varme og saftevand i de store telte. 50 børnemedarbejdere sørger for underholdning og undervisning, både samlet og i mindre hold.

$SUBT_ON$Utålmodighedens synd

Men der er også kælet for de voksne.

Temaet for årets lejr er "Menneskesønnen", og en gennemgående figur gennem hele ugen er den amerikanske lægprædikant Weymann Howard. Hver dag klokken 11 fylder han det store telt med sine foredrag om "Kærlighedens gerninger", og han tager kegler blandt de 700-800 voksne, der i en time ler og beder sig gennem hans meget konkrete eksempler på vigtigheden af Guds kærlighed. Og ikke mindst alle de faldgruber, der er på menneskets vej, når de på samme måde uselvisk bør give den kærlighed, de får, videre til andre. I dag er temaet blandt andet utålmodighed, som bringer megen synd med sig. Man bliver negativ og irritabel, og lader den følelse styre sig frem for kærlighed.

Mens de voksne lytter, blafrer den stærke blæst i den bolschestribede teltdug.

- Jeg kan godt lide at komme til tiden. Det kan min kone ikke. Hvor mange af jer vil gerne komme til tiden? Kun halvdelen, kommenterer Howard de oprakte hænder.

- Jeg står i hallen med børnene og er klar. Min kone er væk. Det vil sige, at hun er på badeværelset. Jeg bliver vred og utålmodig. Jeg råber ikke, men jeg rasler med bilnøglerne. Så siger Helligånden til mig: Din kone hader dine bilnøgler! Men da hun endelig kommer, ender jeg med at køre som død og helvede for at nå frem. Jeg er sur. Helligånden er der igen: Var det det, du ville opnå? Sig dog til dig selv, at 10 minutters forsinkelse er ok. Hvad er det vigtigste: At nå frem sammen i kærlighed og dit forhold til konen. Eller at nå sure frem hver for sig?

- Og Helligånden har jo ret. Jeg kan jo bare male spisestuen, mens jeg venter frem for at blive sur!

Den historie samt mange andre, der oftest involverer samme hustru, vækker jubel. Og de mange mennesker føler lige så dybt, som de før jublede med beretningen om konens alvorlige sygdom og vigtigheden af at lægge sit liv i Guds hænder og tro på, som Helligånden har sagt, at der findes en løsning.

- Jeg får meget ud af den måde, Weymann Howard kobler det åndelige med daglige erfaringer. Han får mig til at overveje min egen hverdag. Det er både forfriskende og udfordrende, siger John Lassen fra Århus Valgmenighed, der er opvokset i Luthersk Missi-

on.

$SUBT_ON$Kirkelig storfamilie

Han er på SommerOase for

anden gang. For ham er sommerlejren en mulighed for at møde hele sin kirkelige storfamilie.

- Det er en helt fantastisk oplevelse. Hver gang man bevæger sig fem meter, møder man endnu en, man kender. Det er også stressende. Men her er også en fantastisk stemning, en åndelig rytme. Fra man står op, er der mulighed for at bede sammen med andre. Det åndelige kommer tættere på end i hverdagen.

- Her oplever jeg, at fællesskabet også er en prædiken, siger John Lassen.

Også Heidi Brocelius Kristensen oplever Weymann Howard som et menneske, der formår at omsætte evangeliet til livet her og nu.

- Og han sætter fokus på, hvordan Gud åbenbarer sig der, hvor vi ikke har meget at rose os af.

Hun og John Lassen kommer i samme valgmenighed, men Heidi Brocelius Kristensens opvækst har været i pinsebevægelsen.

Hun oplever i år sin femte sommerlejr og er ikke mindst betaget af den forskellighed, deltagerne kommer med. Dansk Oase, som er udsprunget af den karismatiske bevægelse i 1970'erne, rummer både sogne-, valg- og frimenigheder samt bedegrupper, og det betyder også, at sommerlejrenes diskussioner bliver levende og livlige, siger hun.

- Jeg er her i den forventning, at når Guds folk samles, så taler Gud også. Jeg sætter pris på at hænge ud med folk, hygge og drikke rødvin og få nogle af de snakke, som vi er startet på her, siger Heidi Brocelius Kristensen.

Hun bor i "campingvognsgade" med andre fra valgmenigheden, og vasker forgæves sine gummistøvler, fordi de er helt nye - og ret smarte. Mens John Lassen har valgt campinglivet fra til fordel for et værelse på efterskolen, grundet sit 10 måneder gamle barn.

- Men vi spiser hos familien i campingvognen, siger han.

Nogle af de unge har valgt spisning hos "de gamle" fra. De bruger spisebilletterne til at sætte tænderne i god gammeldags dansk frokostmad bestående af marinerede sild, flæskesteg med rødkål, sprængt oksebryst med peberrodssalat og tarteletter med hønsekødsfyld. Det er kost at holde varmen på!

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

Fakta

Dansk Oase

Karismatisk bevægelse på evangelisk-luthersk grund. Udsprunget af den karismatiske bevægelse i 1970'erne. Tilknytning til sogne-, fri, og valgmenigheder. Tror på Bibelen som Guds åbenbarede ord, men gudstjenesteformen er meget åben. Dansk Oase lægger vægt på både at være et netværk for tilknyttede menigheder, og inspiration for interesserede. Omkring 3000 voksne sympatisører. 15 menigheder og omkring 45 præster er tæt knyttet til bevægelsen. Bladet "Fornyelse" udkommer i 2700 eksemplarer.