Prøv avisen

Fløje i verdenskirke har gravet sig ned i skyttegrave

Ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, kritiserede både indsættelsen af flyvende biskopper og gav den skotske kirke en næse for at have indført homoseksuelle ægteskaber. Foto: Sam McNeil, AP/ritzau

Der er i disse uger høj bølgegang i det verdensomspændende anglikanske kirkefællesskab. Men en splittelse blive næppe udgangen på de dybe uenigheder, siger kendere

Den konservative fløj i det anglikanske kirkefællesskab vil starte en ny reformation i kirken. Det er budskabet fra den konservativt orienterede gruppering Gafcon inden for kirken.

”Vi forlader ikke det anglikanske kirkefællesskab. Vi vil have en reformation og en fornyelse af fællesskabet,” fastslår ærkebiskop Peter Jensen over for den britiske kristne radiostation Premier.

Han er tidligere ærkebiskop i Sydney i Australien og nu generalsekretær for ”Den globale konference for en anglikansk fremtid” (På engelsk: Gafcon), der er en bibeltro fraktion inden for den anglikanske kirke. Gruppen blev stiftet i 2008 i protest mod, at den episkopale kirke i USA tillod åbent homoseksuelle biskopper, og består primært af kirker på den sydlige halvkugle samt amerikanske kirker, der har brudt med den episkopale kirke.

Kommentarerne kommer efter et topmøde denne måned i Canterbury, hvor lederne af de fleste af de 39 provinser, som udgør den anglikanske kirke, var samlet.

På det afsluttende pressemøde kritiserede ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, at medlemmer af Gafcon har udnævnt en biskop, som skal fungere som flyvende biskop i England, Wales, Skotland og Europa. En flyvende biskop besøger forskellige stifter i stedet for at være tilknyttet et enkelt, og den nyindsatte biskop skal føre tilsyn ud fra et teologisk konservativt standpunkt for at rette op på den liberale teologi blandt de eksisterende anglikanske biskopper.

Beslutningen er i høj grad udløst af, at den episkopale kirke i Skotland tidligere i år indførte homoseksuelle vielser.

”Som en biskop i Church of England sagde, svarer udnævnelsen til, at Gafcon har parkeret en tank på plænen foran Lambeth Palace,” siger religionssociolog Andrew McKinnon fra Aberdeen University med henvisning til ærkebiskoppens embedsbolig i London.

Andrew McKinnon har i over 10 år forsket i den anglikanske kirke og er medforfatter til en kommende bog om stridighederne i kirken.

Han er for så vidt enig med Peter Jensen i, at der trods over 10 år med fundamental uenighed ikke er den store appetit på at splitte det anglikanske kirkefællesskab.

”Jeg tror ikke, at Gafcon vil gå solo. Men det er, fordi de mangler en intern samhørighed. Jeg kan ikke se, hvordan de vil holde sammen, hvis de ikke har en fælles modstander, som er resten af den anglikanske kirke. De har slået sig op på at være en koalition af konservative anglikanere. Men de evangelikale blandt dem er i stigende grad utilpasse med den ortodokse holdning, som præger Gafcon,” forklarer Andrew Mc-Kinnon.

Den ledende amerikanske anglikanske kommentator og præst George Conger siger, at alle står tilbage som tabere efter topmødet.

”Denne gang er der en stigende konsensus om, at vi skal til at tænke over, hvordan vi kan gå videre hver for sig. Ingen af de instrumenter, der kan skabe enighed, har nogen form for moralsk troværdighed,” siger han i sin kommentar i onlineprogrammet Anglican Ink.

Han henviser dermed til, at Justin Welby både kritiserede indsættelsen af flyvende biskopper og gav den skotske kirke en næse for at have indført homoseksuelle ægteskaber.

”De giver skotterne en verbal skideballe, og så sker der ikke mere. Justin Welby siger, at handlinger vil få konsekvenser, men der sker ikke noget,” lyder George Congers kommentar om den manglende autoritet som leder hos ærkebiskoppen af Canterbury.

Andrew McKinnon siger ligeledes, at det er en svær balancegang for Justin Welby, der ellers slog på sin evner som mediator, da han blev udnævnt til ærkebiskop.

”Det har ikke virket. Der er desperat brug for en ny strategi. Begge fløje er gravet dybt ned i skyttegravene. Samtidig er det en stærkt symbolsk konflikt, hvorfor det ikke som med uenighed om ejendomme eller penge er muligt at dele i porten,” forklarer Andrew McKinnon, som også peger på, at Justin Welby er presset fra den anden fløj ført an af den episkopale kirke i USA og Skotland, som ser Church of England som dobbeltmoralske.

”Selv i Church of England bøjer de reglerne, og der finder kirkevelsignelse af ægteskaber mellem to af samme køn sted. Og det er tæt på en regulær vielse, for de bruger et ritual, som tidligere blev brugt til fraskilte, og som også blev anvendt, da prins Charles blev gift med Camilla,” fremhæver Andrew Mc-Kinnon om, hvad han ser som en fastslåst skyttegravskrig i det anglikanske kirkefællesskab.