Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Flygtninge og terror øger religiøs chikane i Europa

Der er en direkte forbindelse mellem den voksende religiøse chikane og flygtningestrømmen til Europa, siger Katayoun Kishi, der er den ledende forsker bag Pew-rapporten. Billedet er fra Tyskland. Foto: Daniel Karmann/AP/Ritzau foto

Den religiøse intolerance vokser over hele kloden, og Europa står for den alvorligste forværring, lyder det i ny amerikansk rapport

Religion er i stigende grad en kilde til konflikt i Europa, hvor både statslig og folkelig chikane af religiøse grupper vokser i takt med, at et rekordstort antal flygtninge fra Mellemøsten og Nordafrika finder vej over grænserne. Det fremgår af en ny rapport fra det amerikanske forskningscenter Pew, der gransker begrænsningerne på religionsudøvelse på globalt plan.

Ifølge rapporten fra Pew voksede både de statslige restriktioner på religion og den folkelige fjendtlighed over for visse religiøse grupper globalt i 2015, hvorfra de nyeste data stammer. Det er første gang i tre år, at Pew registrerer en forværring og ikke en forbedring på området.

Den største vækst i både statslig og folkelig chikane af religiøse grupper har fundet sted i Europa, som dog stadig ligger pænt blandt blandt kontinenterne.

Flere end halvdelen af de 45 europæiske lande oplevede i 2015 en stigning i statslig chikane eller magtanvendelse mod religiøse grupper sammenlignet med året forinden, og mens ni europæiske lande i 2014 oplevede religionsrelateret gruppevold, så gjaldt det samme 17 lande i 2015.

Der er en direkte forbindelse mellem den voksende religiøse chikane og flygtningestrømmen til Europa, siger Katayoun Kishi, der er den ledende forsker bag Pew-rapporten.

I 2015 søgte 1,3 millioner migranter asyl i Europa, hvilket er næsten dobbelt så mange som det tidligere rekordår i 1992.

”Der har generelt været en voksende islamfjendtlighed i Europa igennem flere år, og det store antal flygtninge fra lande med muslimsk flertal såsom Syrien, Irak og Afghanistan forstærker denne tendens. Terror er en anden årsag. Vi kan se, at religiøst motiverede, hævnlignende angreb på muslimer tog til i slipstrømmen på eksempelvis anslagene i Paris på Charlie Hebdo-redaktionen og Bataclan-koncertsalen i 2015, hvor Frankrig oplevede en tredobling af antimuslimsk hadtale, hærværk og vold mod muslimer,” siger hun.

Den politiske tilgang til muslimer er også blevet mere uforsonlig i Europa, lyder det i konklusionen på den nye rapport fra Pew.

Eksempelvis har Ungarns premierminister, Viktor Orban, nægtet at modtage store antal muslimske flygtninge, og Slovakiet forbeholder sig ret til kun at modtage kristne asylansøgere fra det krigshærgede Syrien.

Dertil kommer, at mange europæiske regeringer ifølge rapporten har anvendt magt mod religiøse grupper. Eksempelvis foretog det tyske politi i februar 2015 en storstilet razzia mod en moské i Bremen og tvang menighedsmedlemmer til at ligge i håndjern på gulvet i timevis. En domstol erklærede senere razziaen i strid med den tyske forfatning.

Rapporten advarer også om en vækst i antallet af europæiske lande, hvor kristne og jøder oplever religiøst betinget chikane fra andre borgere. Antallet af europæiske lande, hvor kristne chikaneres på grund af deres tro, voksede fra 17 i 2014 til 21 i 2015, mens jøder er i samme situation i hele 33 europæiske lande.

”Antisemitismen har været konstant i Europa igennem længere tid. Jøder er en særligt udsat religiøs gruppe, og det er en væsentlig årsag til stigningen i religiøst baserede sociale konflikter i Europa,” siger Katayoun Kishi.

Den religiøse tolerance er ikke kun under pres i Europa.

Ifølge Pew-rapporten er andelen af lande med ”høje” eller ”meget høje” niveauer af restriktioner på religion vokset fra 34 procent i 2014 til 40 procent i 2015.