Flygtninge skal bo på tyske kirkegårde

Protestanter stiller overflødig kirkegårdsjord til rådighed for asylhjem

Tysklands Evangeliske Kirke, EKD, vil stille kirkegårde til rådighed i Berlin, så der kan bygges flygtningehjem på områderne. Arkivfoto fra den jødiske kirkegård i Berlin, der ikke indgår i EKD's byggeplan.
Tysklands Evangeliske Kirke, EKD, vil stille kirkegårde til rådighed i Berlin, så der kan bygges flygtningehjem på områderne. Arkivfoto fra den jødiske kirkegård i Berlin, der ikke indgår i EKD's byggeplan.

De seneste måneder har tyske medier beskæftiget sig meget med de kummerlige forhold, som flygtninge må leve under i landet. Ofte bliver de indkvarteret i faldefærdige barakker, containere eller teltlejre, og de stuves sammen i alt for små rum. Mange har ikke engang en rigtig seng, men må sove på gulvet. Nu meddeler Tysklands Evangeliske Kirke, EKD, en sammenslutning af 20 protestantiske kirker, at den vil hjælpe asylsøgerne.

EKD vil stille kirkegårde til rådighed i Berlin, så der kan bygges flygtningehjem på områderne. Det Evangeliske Kirkegårdsforbund Berlin Midtby har udpeget 12 områder, som vil være egnede til bebyggelse.

”Ingen grave benyttes mere på disse kirkegårde,” forsikrer Kirkegårdsforbundets leder, præsten Jürgen Quandt, over for det protestantiske nyhedsbureau epd.

Ifølge EKD's begravelsesregler må kirkegårde først nedlægges ti år efter, at de har været i brug. Alle 12 arealer opfylder ifølge Jürgen Quandt denne betingelse.

En forudsætning for, at byggeriet kan gå i gang, er, at delstaten Berlin godkender planerne. Indtil videre er det heller ikke afgjort, hvem der skal bygge og betale husene.

Ifølge Jürgen Quandt er der tale om et pilotprojekt, og hvis det bliver en succes, kan det udvides til også at omfatte EKD's kirkegårde i resten af Tyskland.

Ifølge EKD skal der ikke bygges store flygtningecentre på kirkegårdsarealerne, men derimod mindre bygninger, som er mere overskuelige, hvor cirka 80 til 120 mennesker kan bo.

For at hjælpe flygtningene til at integrere sig bedre i det tyske samfund, skal det også være muligt for andre grupper som for eksempel kunstnere og studenter at bo i bygningerne.

”Beboerne skal kunne knytte sociale forbindelser til hinanden med det samme,” siger Jürgen Quandt.

Det Evangeliske Kirkegårdsforbund har i øjeblikket ansvaret for i alt 44 kirkegårde beliggende i og omkring Berlin.

Ifølge Berlins senat har EKD i delstaten Berlin cirka 750.000 kvadratmeter kirkegårdsjord, som kirken ikke længere har behov for. Heraf vurderer senatet, at cirka 285.000 kvadratmeter er egnet til bolig- eller industribebyggelse.