Fodboldfans får egne kirkegårde

Flere udenlandske fodboldklubber har oprettet kirkegårde til dedikerede fodboldfans

Fodboldklubber opretter kirkegårde til deres fans. Her er det den tyske målmand Robert Enkes grav.

I den tyske fodboldklub Hamburger Sport-Vereins ånd er dedikerede fodboldfans stedt til hvile på en kirkegård, som klubben har oprettet specielt til fansene.

Kirkegården har samme form som en tilskuertribune med kort afstand til holdets hjemmebane, Nordbank Arena.

I andre tyske klubber er det muligt at få kister og urner skabt i forlængelse af fodboldklubbens tema med tilsvarende logo og farver.

Også i Barcelona i Spanien har man åbnet en kirkegård med 500 pladser til FC Barcelona-fans, der gerne vil begraves samme sted som andre af klubbens fans, og kirkegården oplever så stor en efterspørgsel, at de nu planlægger at udvide til i alt 30.000 urnepladser.

Fodboldklubben Boca Juniors i Buenos Aires, Argentina, var den første i verden til at åbne en kirkegård for klubbens fans og spillere i 2007. Senere i år åbner den brasilianske sportsklub Corinthians i den brasilianske by Sao Paulo en kirkegård med plads til hele 70.000 fans og fodboldspillere, hvis liv har været præget af lidenskab for fodboldklubben.

I Danmark har ingen fodboldklubber endnu åbnet en officiel kirkegård til deres fans, og hverken Brøndby IF eller OB har oplevet, at deres fans efterspørger samme ydelse som udenlandske fodboldentusiaster.

Behovet er endnu ikke opstået blandt danske fodboldfans, forklarer Mikkel Davidsen, pressechef i Brøndby IF.

”Det er ikke noget, vi har overvejet eller har fået deciderede forespørgsler på. Det er min opfattelse, at vi herhjemme har et mere passivt forhold til religion og fodbold,” siger han.

Heller ikke i fynske OB har klubbens fans udtrykt ønske om at blive lagt i jorden samme sted som deres medfodboldfans.

”På et tidspunkt lavede en bedemand en OB-kiste i blå og hvide farver, og i et andet tilfælde har vi fået en forespørgsel på at få aske strøet ud på banen. Men i Danmark har vi et mere afdæmpet forhold til døden og ens fodboldklub, end man har i udlandet,” siger Tue Kempf, udviklingschef i OB, der dog ikke vil blive overrasket, hvis aske-spredning over fodbold-banen på et tidspunkt vinder indpas.