Første danske præst i Thailand: Arbejde i fængsler bliver den største udfordring

Christa Lund Herum tager til efteråret til Thailand for at være præst for ferieparadisets flere tusinde danskere. Landet er berygtet for sine fængsler, hvor der i øjeblikket sidder tre danskere, siger teologen

”Der bliver nok at se til her i begyndelsen. For stillingen er helt ny, og alt skal bygges op fra bunden. Det er lige noget for mig. Jeg glæder mig utrolig meget,” siger Christa Lund Herum.
”Der bliver nok at se til her i begyndelsen. For stillingen er helt ny, og alt skal bygges op fra bunden. Det er lige noget for mig. Jeg glæder mig utrolig meget,” siger Christa Lund Herum. . Foto: DSUK.

Thailand har i disse år godt fat i den danske befolkning. Med i omegnen af 160.000 rejsende årligt, 4000 fastboende og lige så mange, der bor der delvist, er det i dag et af de steder i verden, hvor der i kortere eller længere tid opholder sig flest danskere. Og de danskere kan af og til få brug for en præst.

For med så mange bosatte kan det for eksempel tænkes, at nogle vil giftes eller have deres børn døbt. Derudover dør der cirka 60 danskere på thailandsk grund om året, og selv for dem, der bare tager til landet for at få sol og eksotiske drinks, kan naturkatastrofer eller politisk uro gøre en præst relevant.

I sådan nogle tilfælde vil flere af de mange danskere i fremtiden stifte bekendtskab med Christa Lund Herum. Hun er netop blevet ansat som første danske præst i Thailand i Danske Sømands- og Udlandskirker, DSUK, og til efteråret tager hun til Bangkok for at påbegynde arbejdet.

”Der bliver nok at se til her i begyndelsen. For stillingen er helt ny, og alt skal bygges op fra bunden. Det er lige noget for mig. Jeg glæder mig utrolig meget,” siger hun.

Christa Lund Herum holder i denne måned ferie i Danmark, inden turen går tilbage til Phnom Penh i Cambodja, hvor hun bor med sin mand og yngste søn. Parret har gennem flere år været udsendt af Danmission, og Christa Lund Herum har efterhånden stor erfaring som konsulent inden for dialog, teologi og kommunikation. De seneste år har hun også været tilknyttet DSUK som frivillig præst i Cambodja og nabolandene.

”De opgaver, jeg de seneste år har haft for DSUK, har givet mig så meget glæde, og jeg søgte jobbet, fordi jeg kan mærke, at jeg gerne vil være præst nu. Jeg glæder mig til at prædike og foretage kirkelige handlinger. Det lyder måske banalt, men jeg synes også, at der for mennesker er en stor trøst og visdom at finde i Bibelen og de kristne budskaber, hvis man befinder sig et sted fyldt med elendighed og udfordringer,” siger hun.

Elendighed og udfordringer finder man selvfølgelig også i et ferieparadis som Thailand. Det har Christa Lund Herum det fint med.

”Når ting bliver for rolige og stabile omkring mig, kan jeg godt selv blive urolig. Jeg er som et modsat vaterpas – jeg trives bedst i kaos. Det er der, jeg får energi. Så jeg tror, det nye arbejde bliver perfekt for mig,” siger hun.

DSUK har længe arbejdet på at få en dansk kirke i Thailand, da der vurderes at være et kirkeligt og diakonalt behov hos danskerne, som opholder sig i landet.

”Jeg kan forstå, at ambassaden ønsker social assistance til forskellige opgaver. Det kan være, hvis en dansker dør og ikke har forsikringspenge til at blive fragtet hjem til en kirkelig begravelse, eller hvis der sker en katastrofe som tsunamien i 2004, eller andre problemer. Ofte er man mere sårbar i udlandet,” siger Christa Lund Herum.

De seneste år har Thailand også været præget af militærkup, anholdelser og gadekampe. Militærstyret har blandt andet indført love, der styrker deres magt, samt afskaffet forsamlings- og ytringsfriheden. Situationen truer dog ikke turisterne, siger Christa Lund Herum.

”Optøjerne i landet er i dag rettet mod styret, men man ved aldrig, om oprørerne på et tidspunkt vælger at gå efter turisterne for at svække styrets indtægtskilde. Derudover har der været tilfælde med bombeaktioner, og de kan ramme alle.”

Som udsendt har Christa Lund Herum tidligere oplevet bombninger og trusler i Bangladesh og Egypten, hvor hun arbejdede under Muhammed-krisen. Hun tror ikke, at den største udfordring i Thailand på samme måde bliver en ydre trussel, men derimod arbejdet i landets fængsler. Ifølge den danske ambassade i landet sidder der lige nu tre danskere fængslet i Thailand, og sidste år var der i alt fem. Ofte skyldes det besiddelse eller smugling af narko, hvilket kan give lange straffe.

”Det bliver en vigtig opgave for mig at tilbyde sjælesorgssamtaler eller besøg hos de danskere, der havner i et thailandsk fængsel. Thailand er berygtet for sine fængsler, hvor forholdene skulle være horrible. Jeg tror, det bliver et hårdt arbejde, hvis jeg føler, at jeg ikke kan gøre noget,” siger hun.

Til gengæld tror hun, at hun som præst kan gøre en forskel for de indsatte.

”Der sker nogle gange noget, når det er en præst og ikke en officiel statsmand eller psykolog, der kommer på besøg. Folk åbner på en anden måde. Jeg tror ikke, folk er bevidste om det, men man har en umiddelbar tillid til en præst.”

På samme måde får kirken ifølge hende en særlig betydning for danskere i udlandet.

”Det skyldes en blanding af religiøs tradition og den kultur, man kommer fra. Selvom man ikke normalt kommer i kirken, så bliver den et trygt og genkendeligt rum, man kan gå ind i og føle sig hjemme i,” siger hun.

En af de første ting, Christa Lund Herum skal i gang med efter ankomsten i Bangkok i november, er at arrangere en julegudstjeneste.

”Det er en af de største fejringer i kirken, og at misse den mulighed for at markere det i kirken vil være rigtig ærgerligt. Det er en god måde at signalere, at nu er vi her.”