Prøv avisen

Fogh besøger hjemegnen

En dag med Fogh: Kristeligt Dagblad var med, da Anders Fogh Rasmussens omrejsende politiske kampagne tog turen fra hjemegnen i Østjylland til Valby-Hallen, hvor der ventede ham skrigende DSU'ere og valgkampens hidtil hårdeste duel med

Baren på Trillegårdskollegiet i Århus koger. Kollegianerne står i kø helt ude i forgangen til baren, som er blandt de bedste på kollegierne i byen. Øllene koster 11 kroner, og baren har åbent fire aftener om ugen.

I aften er der oven i købet gratis drinks og fint besøg. Venstres leder, Anders Fogh Rasmussen, langer blå drinks over disken og udveksler håndtryk. Venstres store kampagnebus, en VIP-liner fra Edelskov, har gjort stop og proklamerer »Dialog med Anders Fogh«. Den stopfyldte kollegiebar er nu mere til håndtryk end til dialog. Alligevel mener Anders Fogh Rasmussen, at kampagnen lever op til sit navn.

- Jeg kommer ud blandt mennesker i Danmark, og jeg hører, hvad de har at sige. Det er da rigtigt, at nogen gange er det mest overfladiske bemærkninger, men andre gange får jeg talt med folk, siger han.

De blå drinks slipper op på under en time, og det er på tide at komme videre.

VIP-lineren triller af sted. Om bord er Anders Fogh Rasmussens nærmeste rådgivere, spindoktorerne, der formår at gøre selv dårlige nyheder til gode, hjælpere med det praktiske ansvar og to journalister og en enkelt fotograf.

Forude venter Hotel Marselis med udsigt over Århus Bugt og et sent tv-interview med statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), som alle i bussen venter på med spænding. Personlig profil er et af hovedmodstanderens stærke kort, og TV 2 giver ham et helt talk-show til at tale om mennesket bag statsministeren. Nyrup lader ikke chancen gå fra sig. Han fortæller om drengeårene i Esbjerg, den store og lidt klodsede arbejderdreng, der af og til blev drillet i gymnasiet, akkurat som statsministeren, der blev hånet for sin cykelhjelm.

Ikke et øje er tørt på Hotel Marselis.

Missionen lykkedes

Solen står op over Århus Bugt til en klar og fin dag. Anders Fogh Rasmussen er særligt veludhvilet. Han har glemt sit vækkeur og fået en ekstra god nattesøvn.

Udenfor venter bussen og endnu en dag på den ti dage lange bustur rundt i landet. På et bord i den komfortable bus med arbejdspladser, strøm til computerne, kaffe, sodavand, slik og frugt ligger et udvalg af dagens aviser. De bliver læst med tilfredshed. Dagen i forvejen har Københavns socialdemokratiske overborgmester, Jens Kramer Mikkelsen, beskyldt Anders Fogh Rasmussen for at lyve. Beskyldningerne går på, at det var usandt, da Anders Fogh Rasmussen i en tv-duel med Poul Nyrup Rasmussen søndag aften hævdede, at Københavns Kommune, en socialdemokratisk højborg, bruger stramme minuttal i ældreplejen. En hjemmehjælper må kun bruge et bestemt antal minutter på at sætte håret på en ældre. Det er ikke rart at blive beskyldt for at lyve, og derfor har Venstre-folkene hele dagen i forvejen arbejdet på at tilbagevise Kramers påstand. Forholdene i Københavns Kommune er blevet tjekket, og aviserne kan nu skrive, at Anders Fogh Rasmussen alligevel har ret, mens Kramer taler usandt.

Ved et bord bagest i bussen sidder Anders Fogh Rasmussen. Han læser aviser og forbereder sig på dagens højdepunkt, aften-duel med Poul Nyrup Rasmussen i Valby-Hallen. Han noterer tilfreds omtalen af Kramers »selvmål«, som han kalder det. Han prøver at forudsige socialdemokraternes næste træk ud fra aviserne.

- Jeg kan se, at de prøver at skræmme med borgerlig regering, der er afhængig af Pia Kjærsgaard, og at de forsøger at sprede løgne om Venstres sygehuspolitik. Det pibler frem alle mulige steder i aviserne og i annoncerne i dag, hvor de slår på u-landshjælpen, siger Anders Fogh Rasmussen fra sit sæde i den let vuggende bus.

Alligevel ser han frem til aftenens duel.

- Jeg glæder mig til at se, hvad Nyrup kan finde på i aften, og jeg glæder mig over, at det lykkedes os at få en saglig duel sidst, da vi mødtes på tv, siger han.

Mødet i Valby-Hallen bliver præget af hujende ungdomspolitikere fra DSU og VU og måske mere show end politisk debat.

- Det er rigtig nok, at den slags møder nok mere er overflade end substans, men der skal også være plads til underholdning i politik, siger Anders Fogh Rasmussen.

Onkel Anders kommer forbi

Underholdning får de 240 elever også, da valgbussen gør dagens første stop på Hammershøj Skole, hvor Anders Fogh Rasmussen selv gik som barn.

En kødrand af elever, der vil have autografer venter indenfor. Pigerne hviner og fniser, men det er ikke Venstreformanden, der fanger deres interesse. Det gør derimod rødhårede Robinson-Kim, der sidste år nåede finalen i det populære program på TV3. Han er foruden at være tv-stjerne også VU'er og med den omrejsende valgkampagne med ansvar for den praktiske del af det omfattende program. Robinson-Kim er venligheden selv og skriver gerne autografer endnu en gang.

Skolen holder emneuge om samfundet. Store og små elever arbejder sammen om at drive butikker og bank i fantasibyen Hammer. Dagens udgave af Hammer Tidende bringer er eksklusivt interview med Kim, Liselotte og Natalie Fogh Rasmussen om deres berømte onkel.

Anders Fogh er henrykt over emneugen. Nøjagtig sådan ville han gerne, at det havde været, da han selv gik i skole. Venstre kræver flere undervisningstimer i dansk og matematik, så danske børn lærer at læse og regne, og partiet har kritiseret folkeskolen for »lal« og gruppearbejde, men emneugen på Hammershøj Skole er netop ikke »lal«, mener Anders Fogh Rasmussen.

- De lærer, hvordan samfundet fungerer, og hvordan de skal drive forretninger. Det er en anden måde at lære dansk og matematik på, og ansvaret er uddelegeret. Jeg er imod den form for gruppearbejde, hvor man sidder og piller sig selv i navlen, men det her er et lykkeligt eksempel på, hvordan den danske folkeskole har udviklet sig, siger han.

Anders Fogh Rasmussen kigger indenfor i Hammer Bank, hvor nevøen Kim er bankdirektør i hvid skjorte med jakke og slips. Man kan få så store lån i banken, som man vil have.

- Jamen, hvad gør du så, hvis du ikke har flere penge, spørger onkel Anders bekymret.

- Trykker nogle, lyder det fra Kim.

Onkel Anders spærrer øjnene op. Kim bliver tydeligvis ikke finansminister, hvis valget på tirsdag ender med en borgerlig regering.

Med på skolen er også journalister, fotografer og et tv-hold, som Venstre har hyret til at lave en film om partiets kampagne 2001.

- Slæber du altid så mange mennesker med dig, spørger en lærer, inden hun skynder sig ind på lærerværelset.

Den fædrene gård

Fire kilometer fra skolen venter Peter Fogh Rasmussen, den mellemste af tre Fogh-brødre. Han er landmand og har overtaget den fædrene gård. I gamle dage var her køer, heste, grise og høns. I dag er det lavloftede røde stuehus og staldbygningerne en del af Peter Fogh Rasmussens svinefarm. Han bor selv med sin familie på nabogården.

Anders Fogh Rasmussen viser rundt i stuehuset. Journalister, fotografer og kamerahold følger med op ad den smalle trappe til et lille koldt endeværelse, hvor Anders Fogh Rasmussen i dag ikke kan stå oprejst.

- Mit skrivebord stod her, og derovre stod sengen. En ordentlig stor gammeldags jernseng, som fyldte det meste af lokalet, fortæller han.

Nedenunder i stuen er der dækket op med kaffe, Gammel Dansk og chokolader. Peter Fogh Rasmussen sætter sig ved siden af sin bror, og de to fortæller om gamle dage, da Anders opfandt drengenes helt eget samfundsspil, som blev spillet i stuen. Peter og den yngste bror, Jørgen, drev store gårde i hver sit hjørne af stuen. Ved et bord sad Anders og regerede landet. I den ene ende af bordet var Folketinget og i den anden Nationalbanken. Med jævne mellemrum var der valg, og partierne havde detaljerede valgprogrammer - nogle gange med nøje angivelse af, hvad en ko måtte koste. Uanset udfaldet af valget var ét dog sikkert: Anders blev statsminister og styrede landet, mens de mindre brødre sørgede for at holde hjulene i gang.

Kaffen bliver drukket og besøget på gården er ved at være slut. Anders Fogh Rasmussen skal nå middagsflyet i Tirstrup, så han kan nå først nogle video-optagelser og derefter et smut hjem til Nærum og slappe af, inden duellen i Valby-Hallen.

- Jeg vil løbe mig en tur i Dyrehaven. Få noget frisk luft og bagefter tage mig et varmt bad, så tænker man så godt, siger han.

En sort privatbil holder parat, og sammen med de nærmeste rådgivere går turen mod lufthavnen.

Are you lonesome tonight

Valby-Hallen koger. 3000 mennesker er mødt op, og DSU'ere og VU'ere synger mod hinanden. På hver sin langside står de med flag, bannere og store plakater.

VU'erne er forberedte.

- Det bliver krig, som en af dem siger.

Valby-Hallen ligger i socialdemokratisk hjerteland, og DSU'erne tæller langt flere lokale medlemmer end VU'erne. I løbet af eftermiddagen har VU'erne fremskaffet megafoner, så budskabet kan blive hørt, og som en særlig torn i øjet på DSU'erne kører de rundt i hallen med en fyr udklædt som patient i kørestol og hospitalsmorgenkåbe, mens en pige udklædt som sygeplejerske skubber.

- Jeg troede, der var behandlingsgaranti, lyder teksten på et skilt på kørestolen.

Aftenens to duellanter kommer ind, og larmen vil næsten ingen ende tage. VU'erne smider blå-hvidt konfetti og synger sejrsikkert:

- One more week, one more week, op mod scenen.

Poul Nyrup Rasmussen går direkte til angreb på Venstres model på sygehusområdet med frit valg mellem private og offentlige sygehuse. Det er et liberalistisk eksperiment, mener han. Op ad lommen hiver han Anders Fogh Rasmussens ultra-liberalistiske bog fra 1993, »Fra socialstat til minimalstat«, og begynder at rive sider ud af den.

Anders Fogh Rasmussen smiler tappert af den planlagte gimmick.

En sygeplejerske rejser sig op og fortæller, at hun har været i faget i 25 år, og at nedskæringerne i sygehusvæsenet begyndte under den borgelige regering i 1980'erne.

Nyrup giver hende begejstret ret. DSU'erne håner, og Nyrup læner sig ind over mikrofonen og synger den klassiske Elvis-strofe:

- Are you lonesome tonight, direkte mod Anders Fogh Rasmussen.

- Jeg lader mig ikke skræmme af en statsminister, der ikke har andet at byde på end at rive sider ud af en bog, siger han.

En ny spørger vil vide, hvordan Anders Fogh Rasmussen kan få sig selv til at skære i u-landshjælpen.

I 25 minutter debatterer de to nu u-landshjælp. Venstres unge borgmester i København, Søren Pind, går hen til VU-langsiden og forlanger aktion. I stille sympati rejser VU'erne deres medbragte blå V-flag, mens Anders Fogh Rasmussen endnu en gang forklarer politikken på u-landsområdet.

Aftenen slutter i samme inferno af kampråb, som den er begyndt. VU'erne råber taktfast »Anders, Anders« og danner espalier for ham, men i Venstrelejren slikker man sårene.

I morgen venter endnu en dag. Der er fem dage mere til valget.

boddumkristeligt-dagblad.dk

Blå bog

På en måde kender Anders Fogh Rasmussen alt til at være statsminister.

Som »knejt«, som man siger på hjemegnen mellem Randers og Viborg, udviklede han et spil om samfundet, som han spillede med sine brødre. Selv var han altid statsminister, mens de to yngre brødre, Peter og Jørgen, drev store gårde og skaffede kapital til samfundet.

Det er dog noget nemmere at gøre sig til statsminister over sine yngre brødre end at få posten i Danmark. Derfor har perfektionisten Anders Fogh Rasmussen arbejdet målrettet på at nå netop det mål, siden han i 1998 overtog formandskabet i Venstre. Nogle få nordatlantiske mandater skilte ved valget dengang Venstres daværende formand Uffe Ellemann-Jensen fra magten, og Anders Fogh Rasmussen besluttede som ny leder, at noget sådant ikke skulle gentage sig. Han skrottede tankerne i sin ultra-liberalistiske bog fra 1993, »Fra socialstat til minimalstat«, og drejede Venstre ind på en langt mere midtsøgende kurs.

De seneste tre år har han arbejdet med de mål om blandt andet frit valg mellem private og offentlige sygehuse, som han nu fremfører i valgkampen. Forslagene er blevet lagt frem for at blive kritiseret og rettet til, så de nu har den bredest mulige appel. Han fortæller selv, at han har arvet alvoren, målrettetheden og stædigheden fra sin far.

Anders Fogh Rasmussen blev født i 1953. Han voksede op på gården »Hviddinglund« nær Hammershøj. Landmandssønnen valgte dog bøgerne og blev først student og siden økonom. Han blev valgt ind i Folketinget i 1978, men arbejdede sideløbende som konsulent i Håndværksrådet frem til 1987. Anders Fogh Rasmussen er gift med Anne-Mette Rasmussen og har tre store børn. For to år siden flyttede familien fra hjemegnen til Nærum nord for København.