Prøv avisen

Fogh fyldte mest i årets debatter om religion og tro

Anders Fogh Rasmussen (V).<br>Foto: arkiv.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var klart den mest citerede eller omtalte aktør i religionsdebatten i 2008. Han satte selv religion på den politiske dagsorden, da han for to år siden ville gøre religion til en privatsag, mener eksperter

Trods sit ønske om at fjerne religion fra det offentlige rum har statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) fyldt mere end nogen anden i religionsdebatten det seneste år. Det viser en undersøgelse, som Kristeligt Dagblad ved hjælp af artikeldatabasen Infomedia har foretaget på basis af ni landsdækkende aviser. På andenpladsen blandt de mest citerede og omtalte personer i avisernes dækning af religions- og trosstof i 2008 kommer integrations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V), mens Villy Søvndal (SF) er nummer tre.

Resultatet giver statsministeren et forklaringsproblem og viser, at han både mangler respekt for og viden om religion, lyder det fra præst og medlem af EU-Parlamentet for SF, Margrete Auken.

At han i sin tid overhovedet kunne finde på at sige, at religion skal være en privatsag, viser, at han ikke kender noget til religion. Vores kultur er gennempræget af kristendom, og både kristendom og islam er sociale religioner. Derfor taler religiøse mennesker om religion i det offentlige rum, siger hun og tilføjer:

Når statsministeren selv omtaler religion, sker det altid i negative vendinger, bortset fra når den indgår i det nationalromantiske projekt, som Dansk Folkeparti er fortaler for.

Ifølge lektor ved Det Teologiske Fakultet på Aarhus Universitet Peter Lodberg, som forsker i sammenhængen mellem religion og politik, er det ikke overraskende, at Anders Fogh Rasmussen er så synlig i religionsdebatten. Han satte nemlig selv religion på dagsordenen i det øjeblik, han ville af med den.

Når statsministeren siger, at han vil have mindre religion i det offentlige rum, er han som offentlig person med til at gøre det modsatte. Han kan ikke slippe af med religionen, i det øjeblik han gør det til et politisk tema, siger Peter Lodberg, der ligesom Margrete Auken mener, at statsministeren har skabt et meget negativt billede særligt af islam.

Statsministeren har koblet religion til indvandrerdebatten og til terrorisme, og derved er han med til at gøre religion til et af de mest afgørende politiske temaer, som folk er allermest optagede af, siger han.

Johannes Adamsen er adjunkt og ph.d. ved læreruddannelsen i Århus og medforfatter til bogen Sammenhængskraft Replikker til Fogh, som analyserer en kronik af statsministeren fra 2006, Hold religionen indendørs.

Johannes Adamsen mener, at Foghs ønske om at rydde den offentlige debat for religion er selvmodsigende.

Går man ind for demokrati og ytringsfrihed, kan man ikke fjerne religion fra det offentlige rum. Det ved enhver, der tænker sig om. Fogh går galt i byen, fordi han aldrig gør sig klart, hvad man skal forstå ved hans udsagn, siger han.

Det er fjerde år i træk, Kristeligt Dagblad kortlægger religionsdebatten. Sidste år var Naser Khader, dengang Ny Alliance, mest citeret og omtalt. Nu afdøde imam Abu Laban fyldte mest efter Muhammedkrisen i 2006, mens tidligere kirkeminister Bertel Haarder (V) var mest markant i 2005.

Statsministeren har ikke ønsket at kommentere resultatet af årets undersøgelse.

kirke@kristeligt-dagblad.dk