Folkekirkemødet vækker både håb og bekymring

I morgen mødes kirkeinteresserede til en hel dags oplæg og debatter ved Folkekirkemødet i Aarhus

Formand for Landsforeningen af Menighedsråd Søren Abildgaard ser Folkekirkemødet som en oplagt mulighed for et inspirations- og samtalerum for både lægfolk, interesseorganisationer og ansatte i folkekirken, der ellers ikke mødes nationalt og på tværs. Arkivfoto.
Formand for Landsforeningen af Menighedsråd Søren Abildgaard ser Folkekirkemødet som en oplagt mulighed for et inspirations- og samtalerum for både lægfolk, interesseorganisationer og ansatte i folkekirken, der ellers ikke mødes nationalt og på tværs. Arkivfoto. . Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Foto.

Det er gratis at deltage og tilmelding ikke nødvendig. Til gengæld er der garanti for oplæg og masser af diskus- sion i morgen fra klokken 12 til 17.30 i Turbinehallerne i Aarhus om de to emner, som arrangørerne af Folkekirkemødet 2017 har valgt at sætte fokus på: ”Den relevante gudstjeneste” samt ”Mennesket og kirken i fremtidens by”.

Det er anden gang, blandt andre Landsforeningen af Menighedsråd, Indre Mission og Grundtvigsk Forum inviterer alle kirkeinteresserede til et samlet landsmøde omkring nogle af folkekirkens udfordringer. Første gang var til Himmelske Dage i København sidste år.

Formand for Landsforeningen af Menighedsråd Søren Abildgaard ser Folkekirkemødet som en oplagt mulighed for et inspirations- og samtalerum for både lægfolk, interesseorganisationer og ansatte i folkekirken, der ellers ikke mødes nationalt og på tværs.

”Det er netop ikke et lukket arrangement, men skulle gerne være et interessant sted at mødes for alle. I princippet kan du gå ind fra gaden og være med i debatten, hvis du har lyst. Og når vi fra Landsforeningen er gået aktivt ind som arrangører af Folkekirkemødet, handler det netop om, at vi oplever et stort behov for samtaler, der rækker ud over det enkelte sogn eller stift. Et behov for at udveksle erfaringer om for eksempel indsatser over for faldende dåbstal, som var et af emnerne sidste år, og erfaringer omkring det at være kirke i en større by, som er det ene af dette års temaer,” siger Søren Abildgaard.

Men netop idéen om at mødes på landsplan for at drøfte anliggender i folkekirken møder ikke kun positive holdninger.

Domprovst i Helsingør Stift Steffen Ravn Jørgensen er en af dem, der tidligere ad-varede mod en egentlig synode i folkekirken, og han frygter, at Folkekirkemødet kan være en vej væk fra den primære lokale forankring, som han mener er folkekirkens kerne.

”Det er altid godt med samtale om folkekirken, og hvor den er på vej hen. Men den skal først og fremmest foregå i sognet. Der høres de mange og ikke de få, og her tænker jeg på, at der ofte er en risiko for, at det er Tordenskjolds soldater, der møder op ved et nationalt folkekirkemøde,” siger Steffen Ravn Jørgensen, der også ser en risiko for, at der på Folkekirkemødet vil komme politiske meldinger om en sag, som så derefter bliver opfattet som ”den rigtige mening”.

”Det er bare ikke det, vi som folkekirke har forpligtet os på. Vi skal tværtimod leve op til Luthers ord om at myndiggøre folket og holde fast i den enkelte døbtes stemme og dermed sikre en forankring i det lokale sognearbejde. På den måde husker vi også, at det er dem, der bærer folkekirken i det daglige. Og ikke presse, politikere og interesseorganisationer, som jo primært dukker op til store folkemøder,” uddyber Steffen Ravn Jørgensen.

Præsteforeningen er i år med som arrangør af Folkekirkemødet for første gang. Formand Per Bucholdt Andreasen kan godt følge Steffen Ravn Jørgensens bekymring et stykke ad vejen, men mener, at selve mødeformen faktisk tager højde for noget af indvendingen.

”Der er selvfølgelig en risiko for, at det er de samme mennesker, der altid dukker op til den slags møder og på den måde får mulighed for større taletid og opmærksomhed. Men netop ved at Folkekirkemødet flytter sig geografisk, får nye mennesker mulighed for at møde op. I år vil der helt sikkert være flere jyder med, end tilfældet var sidste år, da det foregik i København,” siger Per Bucholdt Andreasen, der vurderer, at mødet ”ikke er et beslutningsforum, men et sted hvor vi kan erfaringsudveksle og så efterfølgende tage vores input med hjem i det lokale sognearbejde og dér drøfte videre.”