Folkekirken bremser indmeldelser

Det bør være lige så let at melde sig ind i folkekirken som ud, siger biskopper efter rekordhøje udmeldelsestal

Det kan være svært at melde sig ind i folkekirken, siger biskopper. På billedet ses Løvel Kirke i Viborg. Stift
Det kan være svært at melde sig ind i folkekirken, siger biskopper. På billedet ses Løvel Kirke i Viborg. Stift. Foto: Leif Tuxen.

Da folkekirken i denne uge oplevede det formentlig højeste antal udmeldelser på et kvartal nogensinde, skyldtes det formentlig den ateistiske hjemmeside udmeldelse.dk, der havde gjort det nemt for danskerne at melde sig ud. Spørgsmålet er, om man også ville se et højere indmeldelsestal, hvis det blev nemmere for tidligere medlemmer at komme tilbage til kirken.

I hvert fald var det ikke let for 59-årige Margit Schrøder at blive medlem igen. Hun blev meldt ud i studietiden. Men for nogle år siden tog hun kontakt til Gladsaxe Kommune for at blive meldt ind. Da hun sidste år flyttede til København, hvor hun i dag arbejder som lektor på sygeplejerskeuddannelsen, prøvede hun igen. Men uden held.

”Jeg har begge gange skrevet lange motiverede ansøgninger til den kirkebogsførende præst i sognet om, hvorfor jeg gerne vil indmeldes igen. Men svaret lød, at jeg personligt skulle komme ned på kirkekontoret og tale med præsten. Det har jeg hverken tid eller lyst til,” siger Margit Schrøder, som sidste år havde spurgt præsten, om en mail ikke var nok – og aldrig havde fået svar.

”Jeg kan godt forstå, at de gerne vil have en forklaring på min indmeldelse, men den syntes jeg, jeg havde givet i mailen. Jeg synes, det er mærkeligt, at de skal se og ’godkende’ mig – som om jeg nu skal stå til regnskab for min tidligere udmeldelse og tilgives. Sådan er det selvfølgelig nok ikke, men jeg har ikke lyst til en samtale. Det irriterer mig, og jeg bliver i tvivl om, hvorvidt folkekirken virkelig er interesseret i at få flere medlemmer,” siger hun.

I dag kan tidligere folkekirkemedlemmer ifølge Kirkeministeriets vejledning melde sig ind i kirken via en mail til sognets præst. Men praksis kan variere. Nogle steder vil man sikre sig, at vedkommende er, hvem han eller hun udgiver sig for at være.

Domprovst ved Vor Frue Kirke i København Anders Gadegaard foretrækker, at nye medlemmer kommer ind på hans kontor. Men det er intet krav.

”Jeg synes, vi præster skal tilbyde en samtale, men det er ikke i orden, hvis nogle føler, at der skal vældig meget til for at blive medlem. Når det er så nemt at melde sig ud, er det værd at spørge, om det skal være lige så nemt at blive meldt ind. Det synes jeg vil være oplagt for bispekollegiet at se på,” siger han og tilføjer, at folkekirken kunne lave et digitalt tilbud, der matcher udmeldelse.dk.

”Det ville være en fantastisk fin service. Men den skal følges op med, at den kirkebogsførende sognepræst for eksempel skriver en besked til det nye medlem og tilbyder en samtale eller en personlig kontakt. For det at blive medlem af folkekirken er noget, man skal være bevidst om.”

Også biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær ser potentiale i en indmeldelseside for mennesker, som er døbt, men bare har meldt sig ud.

"Vi skal se på, hvordan vi gør det mere tilgængeligt at melde sig ind igen, og her vil det være naturligt at drøfte en indmeldelsesside, også blandt biskopperne. Vi skal stadig tilbyde en samtale, men det må være op til vedkommende, om man ønsker det,” siger han.

Biskop over Ribe Stift, Elof Westergaard, hilser et intiativ som indmeldelse.dk velkomment, så længe de indmeldte tilbydes en helt frivillig samtale efterfølgende.

”Det er i det hele taget meget væsentligt, at folkekirken ligesom Ateistisk Selskab bruger de digitale platforme. For vi skal være, hvor folk er. En indmeldelsesside kunne indgå i vi biskoppers overvejelser om, hvordan vi bi- beholder og får flere medlemmer. Når nogle fortæller, at de finder det svært at melde sig ind, må vi tage det alvorligt,” siger han og tilføjer, at han dog kan forstå præster, der gerne vil have en samtale.

Sognepræst og formand for Evangelisk Luthersk Netværk, Henrik Højlund, vil ikke gøre det svært at melde sig ind. Men han synes alligevel, man burde overveje at hæve tærsklen lidt.

”Det virker som et tyndt og dumt modtræk, som sender et signal om, at kirkens værdi er lig nul. På den lange bane er det mere vigtigt at sende et signal om, at et medlemskab af folkekirken ikke er det samme som et medlemskab af en golfklub. Kirken er noget helt særligt, og hvis man gerne vil meldes ind igen, har jeg svært ved at forstå, at man ikke ønsker at tale med en præst om det.”J