Prøv avisen

Folkekirken i Tingbjerg offer for fejlslagen integration

Bydelen Tingbjerg i København har i flere år været ramt af voldsomme uroligheder, brandstiftelser, sociale problemer og kriminalitet, som knytter sig til fejlslagen integration og utilpassede unge. Senest har også den lokale sognekirke (nederst th.) og dens præst været i søgelyset. --

Hærværk, chikane og en række indbrud er, hvad præsten i Tingbjerg Kirke, Ulrich Vogel, har måttet stå model til

Tre gange har sognepræsten i Tingbjerg Kirke, Ulrich Vogel, været udsat for hærværk. Han har haft unge drenge rendende rundt i sin have og på præsteboligens tag. Han har følt sig chikaneret af ukvemsord, der er blevet råbt efter ham. Der er blevet skrevet "DØD" på hans husmur. Og alene i år har han haft indbrud tre gange, oplyser politiet i Bellahøj.

Listen over anmeldelser er lang. Og chikanen, som unge indvandrere menes at stå bag, har – som omtalt i Kristeligt Dagblad i går – betydet, at Ulrich Vogel nu er flyttet ud af sin embedsbolig og er sygemeldt. Samtidig frygter det lokale menighedsråd for at stå frem og udtale sig om sagen, fordi de er bange for hævnaktioner fra de samme mennesker, der har været efter præsten.

Han er blevet et offer for de utilpassede unges manglende autoritetstro, mener viceinspektør hos Københavns Politi Lars Nicolai Jensen, der er daglig leder af den kriminalpræventive afdeling i København.

– De generer alle folk, der har en anden holdning end de selv eller er autoriteter. Det kan være socialarbejdere eller politi. Det er et udtryk for had mod samfundet, som nogle af dem har, siger han.

Lars Nicolai Jensen understreger, at ghettoområderne i Danmark bliver sværere og sværere at styre.

– Det er den fejlslagne integration, som slår igennem nu i de forskellige bydele, hvor man har fået samlet for mange et sted, forklarer han.

Og den fejlslagne integration er den 48-årige præst Ulrich Vogel således blevet offer for. Ulrich Vogel stammer oprindeligt fra Tyskland. Han kom til Danmark i midten af 1980'erne for at studere Grundtvig i et år på Københavns Universitet. Og efter at have erhvervet cand.theol.-titlen i Tyskland rejste han i 1987 igen til Danmark for at skrive en ph.d.-afhandling om Grundtvig. Siden da har han boet i her.

I Tingbjerg Kirkes eget portræt af præsten fortæller han, hvor vigtigt det er for ham, at være tæt på menigheden – som var han en præst på landet.

Men landsbypræst er han langtfra. Han er præst i et område af Danmark, som bliver forbundet med optøjer, indvandrerbander og containerafbrændinger. Og chikanen mod Ulrich Vogel bliver da også opfattet som almindelig kriminel hverdagskost af politiet.

– De fleste af dem, som udøver myndighedsvirksomhed, bliver udsat for chikanerier og ubehageligheder. Det gælder brandfolk og politifolk. Det er et udtryk for ganske almindelig kriminalitet i området, siger politikommissær ved politistationen i Bellahøj Torben Eriksen.

Den kriminalitet kom på dagsordenen i Tingbjerg Kirke i maj 2007, hvor kirken stod bag et debatmøde om problemerne med de unge indvandrere i området. Ulrich Vogel talte ved mødet om, at folk var ved at få nok af en udvikling, hvor social skævhed følges med tilflytningen af fremmede. Han kaldte området "betrængt" og med tiltagende ghetto-dannelse. Men siden da har præsten ikke været efter de unge, vurderer menighedsrådsmedlemmer.

– Ulrich har aldrig været racistisk eller sagt, at han ikke kunne lide indvandrere. Tværtimod har vi prøvet at lave et projekt, hvor vi har forsøgt at få dem til at komme ned til os, så integrationen kunne blive bedre, fortæller menighedsrådsmedlem Søren Birkdal Madsen.

Ole Wind, sekretariatschef i Landsforeningen af Menighedsråd, kender ikke til lignende tilfælde, hvor en præst er blevet chikaneret som Ulrich Vogel. Til gengæld vurderer lektor og sociolog Michael Hviid Jacobsen fra Aalborg Universitet, at præsten blot er endnu et tilfælde i rækken af offentlige personer, der bliver chikaneret.

– Der er masser af sager, hvor folk, der bestrider offentlige erhverv eller ytrer sig i medierne oplever chikanerier, der går over i trusler om vold eller hærværk på deres ejendom. På den måde er sagen ikke enkeltstående, siger han.

Men udviklingen vækker bekymring hos Michael Hviid Jacobsen.

– Det er det åbne samfunds fjender, der gør dette her. Uanset hvad årsagen er. De, der gør det, er nogen, der har opfattelsen af, at man kan true sig til tavshed. Og det er jo i almindelighed demokratiets værste fjende, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ulrich Vogel selv, da han opholder sig i udlandet. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra inte-grations- og kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V).

holtze@kristeligt-dagblad.dk

soegaard@kristeligt-dagblad.dk

Foto Foto: og Wikimedia.
Foto Foto: og Wikimedia.