Folkekirken kritiseres for at skjule kirkeskat

Kommunistiske regnskabsmetoder, siger tidligere kirkeminister om kirkeøkonomi i hovedstaden. Et problem i lyset af debatten om kirkelukninger, mener teolog

København er fuld af kirker, her med Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke, i midten. Men kirkernes økonomi kritiseres nu for at være uigennemskuelig og lukket.
København er fuld af kirker, her med Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke, i midten. Men kirkernes økonomi kritiseres nu for at være uigennemskuelig og lukket. Foto: Ole Christiansen Denmark.

Et par klik på internettet.

Mere kræver det ikke, hvis man som borger vil vide, hvordan kommunen bruger ens skattepenge.

Sådan er det ikke med kirkeskatten i København. Selvom folkekirkens medlemmer her betaler cirka 370 millioner i lokal kirkeskat, og en række kirker er truet af lukning, aner folk ikke, hvad pengene går til.

LÆS OGSÅ: Politikere kritiserer øget brugerbetaling i folkekirken

Sådan lyder kritikken fra tidligere kirkeminister Tove Fergo (V), som sammenligner Københavns kirkeøkonomi med kommunistiske regnskabsmetoder.

Som kirkeskatteyder i København har man ingen mulighed for at se, hvad kirkeskatten går til, eller hvor mange penge der kommer ind. Der bliver ikke offentliggjort noget budget eller noget regnskab for budgetudvalgets fordeling af pengene. Det er uhørt med sådan en mangel på åbenhed og gennemskuelighed, siger hun.

Ifølge budgetudvalget, som står for de årlige budgetter for folkekirken i København, kan man gå ind på de enkelte sognes hjemmesider og tjekke budget og regnskab. Men det ville svare til, at man som borger i Københavns Kommune skulle gå ind på den enkelte skoles eller daginstitutions budget, mener Tove Fergo.

Man kunne aldrig forestille sig et kommunalt budget, man ikke kunne få overblik over, siger hun.

Ifølge en stikprøve foretaget af Kristeligt Dagblad har en række af landets mindre provstier offentliggjort deres budgetter på internettet.

I større kommuner som Aarhus og Aalborg, der ligesom København består af flere provstier, har man imidlertid ikke offentliggjort budgetter for den samlede lokale kirkeskat.

Men problemet er særligt kritisk i hovedstaden på grund af den ophedede debat om kirkelukninger. Det mener Mogens Lindhardt, rektor for Præsteuddannelsen i København og medforfatter til bogen Ledelse af tro folkekirken som virksomhed og netværk.

Det er offentlige penge, og der skal være offentlighed omkring dem. Sidder man i et sogn, hvor kirken måske skal lukkes, vil man selvfølgelig vide, hvordan sognets økonomi indgår i det samlede budget; hvor store udgifter man har i forhold til andre sogne. Man skal kunne se helheden, siger han.

Formand for budgetudvalget i København Torben Larsen afviser kritikken. For selvom det samlede budget ikke findes på internettet, er der fuld åbenhed omkring pengene, mener han.

Det er en fuldstændig grotesk kritik. Budgettet er offentligt tilgængeligt, for budgetudvalgets møde er åbent for alle, og man kan også bare ringe og spørge efter referater. Der er ikke noget hemmeligt omkring det, siger Torben Larsen.

Han tilføjer, at Kirkeministeriets økonomisystem er så bureaukratisk, at man ikke bare kan oprette en hjemmeside med et samlet overblik over kirkeskattens fordeling.

Specialkonsulent i Kirkeministeriet Myong Grøn fortæller, at ministeriet arbejder på at offentliggøre samtlige budgetter på hjemmesiden sogn.dk.

Men hun undrer sig samtidig over Torben Larsens udmelding:

Der er intet til hinder for, at budgetudvalget selv offentliggør sine budgetter på internettet.