Biskopper stopper kirkens aktiviteter

Landets kirker fik torsdag besked på at aflyse alle gudstjenester og sognearrangementer i landets kirker de næste 14 dage som følge af regeringens corona-tiltag. Det gør ondt i sjælen, siger biskop

Landets biskopper præsenterede torsdag en ny vejledning for, hvordan folkekirken skal håndtere gudstjenester og kirkelige arrangementer i den aktuelle corona-situation. Arkivfoto.
Landets biskopper præsenterede torsdag en ny vejledning for, hvordan folkekirken skal håndtere gudstjenester og kirkelige arrangementer i den aktuelle corona-situation. Arkivfoto. Foto: Morten Stricker/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix.

Klik her for at se folkekirkens coronatiltag.

Hvis man klikker ind på hjemmesiderne for landets kirker, vil man ofte kunne få et overblik over de mange arrangementer, der finder sted i ens lokale sogn. Det kan dreje sig om alt fra den kommende søndags gudstjenester til tilbud om babysalmesang, fællesspisning, koncerter og foredrag, som kirken eller sognegården lægger hus til. Men torsdag måtte kirkerne tilføje et ord til alle de lovede arrangementer for de kommende uger: Aflyst.

Det sker efter, at landets biskopper torsdag præsenterede en ny vejledning for, hvordan folkekirken skal håndtere gudstjenester og kirkelige arrangementer i den aktuelle corona-situation.

Onsdag aften besluttede regeringen, at alle offentlige institutioners indendørs aktiviteter skulle indstilles med øjeblikkelig virkning, og den beslutning har kirken valgt at følge. Derfor er både gudstjenester og alle menighedsråds aktiviteter i sognegårde og lignende offentlige arrangementer aflyst de kommende 14 dage.

Biskopperne holdt både møde om situationen onsdag og torsdag, og selvom beslutningen om at aflyse kirkens aktiviteter var meget ligetil at tage, er det også ”ufatteligt trist”. Det siger biskop over Københavns Stift Peter Skov-Jakobsen.

”Enhver kan regne ud, at det gør ondt i sjælen på enhver præst ikke at holde gudstjeneste. Og vi er lige så triste over ikke at holde gudstjeneste, som de er i alle andre kirkesamfund,” siger han.

Den seneste uge har der rundt omkring i Europa været teologiske diskussioner om, hvorvidt kirkelige handlinger som for eksempel nadver skulle aflyses eller ej. Flere kirkesamfund, blandt andre de ortodokse i Grækenland, har stået stejlt på deres ret til at gennemføre gudstjenester med mange hundrede deltagere trods lægers og myndigheders anbefalinger. Men Peter Skov-Jakobsen vil slet ikke gå ind i en diskussion omkring teologien i at aflyse folkekirkens gudstjenester, da han ikke mener, der er plads til ”den slags flotheder og ligegyldigheder” lige nu.

”I første omgang tænker jeg meget praktisk omkring de her ting. Man skal ikke fjolle med virkeligheden. Hvor mange engle, der kan stå på en nål, og andre teologiske spidsfindigheder, må vi diskutere, når krisen er ovre,” siger han.

Folkekirken er dog heller ikke ene om at aflyse sine aktiviteter som en konsekvens af risikoen for coronasmitte. Også i Norge er der blevet lukket ned i de kommende 14 dage, fortæller Jonas Adelin Jørgensen, som er akademisk medarbejder i Folkekirkens mellemkirkelige Råd. Han har de seneste dage deltaget i det årligt fælleskirkeligt møde for de nordiske og baltiske kirker.

”Vi har drøftet situationen i pauserne, hvor der var enighed om, at kirkerne i Danmark og Norge håndterede situationen godt ved at tage højde for den alvorlige situation. I Sverige er kirken endnu ikke kommet med en samlet udmelding, men der har heller ikke været lignende tiltag fra den svenske regering. Og i de baltiske lande er der endnu ikke så store problemer som i Danmark,” siger han og tilføjer, at de ved mødet også drøftede kirkernes mulige funktion under krisen.

Ifølge vejledningen vil folkekirken stadig udføre kirkelige handlinger som dåb, vielser og begravelser. Men det kan blive under andre forhold og blandt andet med færre deltagere.

Ved et pressemøde onsdag aften sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at regeringen ”kraftigt” opfordrer ”private institutioner, foreninger, trossamfund” til at følge de anbefalinger, som også er blevet pålagt landets øvrige offentlige kulturinstitutioner - nemlig at holde lukket. Allerede inden biskoppernes udmelding tordag havde flere sognekirker aflyst deres arrangementer samt nadverritualet ved deres gudstjenester.