Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Demonstranter: Folkekirken skal kunne rumme alt, der har med kærlighed at gøre

Demonstrationens initiativtager, Maja Rüegger som her taler foran Vig Kirke, frygtede, at stormvejr og haglbyger ville holde folk fra at møde op for at vise deres støtte til sognepræst Annette Berg. Men solen dukkede op kort før demonstrationens begyndelse, og det samme gjorde omkring 80 mennesker. - Foto: Leif Tuxen

Omkring 80 mennesker var tidligere i dag samlet foran Vig Kirke for at vise deres støtte til sognepræst Annette Berg, som de vil have tilbage i tjeneste

”Annette er en højt, højt elsket præst her hos os,” siger demonstrationens initiativtager, Maja Rüegger, efterfulgt af et ”hørt!” med tilhørende klapsalver fra de fremmødte.

Omkring 80 mennesker har trodset haglbyger og stormvejr og mødt op til demonstration foran Vig Kirke i Nordvestsjælland for at få deres sognepræst Annette Berg tilbage i tjeneste. Hun er for nyligt blevet suspenderet indtil nytår for at udtrykke sin tro på reinkarnation.

En af de fremmødte er 32-årige Marie Klint Martinsen, som er dansk- og engelsklærer på Slagelse Gymnasium. Hun er født og opvokset i Vig og har holdt fast i Annette Berg som præst, selvom hun senere er flyttet til Skælskør i det sydvestlige Sjælland.

”Hun er god til at være i øjenhøjde, og hun er nærværende og kærlig. Det er vigtigt for en lille by, at man har samlingspunkter, og at der er mennesker som Annette, der repræsenterer et fællesskab. Man kunne godt ønske, at folk alene kom i kirken af religiøse årsager, men faktum er, at mange vælger en kirke, fordi de kan lide præsten,” siger Marie Klint Martinsen.

På det lille græsareal foran Vig Kirke i den lille by med 1.500 indbyggere takker Maja Rüegger de fremmødte og ridser kort sagens forløb op, inden hun fortsætter:

”Hun arbejder meget, engagerer sig, udvikler og fornyer kirkelige tilbud og aktiviteter, så mange typer af mennesker kan imødekommes i deres behov og tilgange. Annette taler til moderne mennesker. Unge som gamle. Kirkevante som ikke-kirkevante. Hun befinder sig i vores virkelighed.”

Beskrivelsen af Annette Berg som en rummelig præst, der forstår, hvad borgerne i Vig vil have, gentages igen og igen af de fremmødte, som Kristeligt Dagblad taler med.

En af dem er 61-årige Rose Lie, som kender Annette Berg personligt gennem cirkeldans, der er et af de initiativer, som Annette Berg står bag. Nærvær og medmenneskelighed er den vigtigste egenskab for en præst i Vig, mener hun.

”Det handler ikke om et eller andet udenadslære-dogme, som du har lært på et klogt præstestudie. For mig handler kristendommen om kærlighed, og folkekirken skal kunne rumme alt, der har med kærlighed at gøre, hvis den skal kalde sig folkekirke,” siger Rose Lie, som også er der for at støtte op om reinkarnationstanken, som hun selv har troet på de seneste 40 år.

Der lader generelt til at være bred enighed blandt tilhørerne om, at folkekirken skal rumme det meste. Det gælder blandt andre Torben Lausten, som har taget turen fra Frederiksberg i København. Han har ingen relation til Annette Berg, men er alene kommet, fordi, han mener, at folkekirken bør kunne rumme reinkarnation, som han selv har troet på i 20 år. Det selvom han betragter sig selv om kristen.

”Biskopperne tror, de er Guds udsending, og jeg synes, at folkekirken er rigid. Det er dybt tragisk. Folkekirken bør rumme alt, så længe det ikke er destruktivt.”

Maja Rüegger har talt i en håndfuld minutter, da hun afslutter sin tale med en opsang til Annette Bergs præstekolleger rundt omkring i landet.

”Hvor mange af jer tør kendes ved hende, nu hvor hun groft sagt hænger ret alene på korset? Det er nu, I skal åbne munden. Derfor vil jeg gerne invitere på et stykke åben-munden-kage.”

Flere af de tilhørende forventede at skulle deltage i gudstjenesten efter demonstrationen, men sognepræst Ann Skov Sørensen, som står for gudstjenesten, gør det klart, at det er to adskilte begivenheder, hvilket hun håber, at folk respekterer.

De fleste demonstranter forlader derfor græsarealet foran kirken efter Maja Rüeggers tale, et par ord fra nogle bekendte til Annette Berg og et stykke ”åben-munden-kage”. Tilbage står Maja Rüegger, som er i gang med at pakke de sidste ting sammen og så Hans-Ole Ploug, som har boet størstedelen af sit 61 år lange liv i Vig. Han ser suspenderingen af Annette Berg som et tab for hele byen.

”Annette Berg er afgørende for Vig - en by, hvor præstens vigtigste opgave er at samle byen.”

”Vi vil have Annette tilbage” lød budskabet fra Maja Rüegger – både på det medbragte banner og i den tale, hun holdt for de omkring 80 fremmødte. Foto: Leif Tuxen
Publikum klappede flere gange under Maja Rüeggers tale til demonstrationen. Særligt da initiativtageren gjorde det klart, at Annette Berg er en højtelsket præst. Foto: Leif Tuxen
: Dannebrog vejede foran Vig Kirke, som søndag formiddag dannede ramme om en støttedemonstration for sognepræst Annette Berg og efterfølgende en barnedåb. Foto: Leif Tuxen