Folkekirken vil hjælpe tidligere indsatte

En ny undersøgelse danner grundlag for et ambitiøst projekt, som for første gang skal engagere folkekirkens menigheder i resocialisering af tidligere afsonere. Landets fængsels- og arresthuspræster stiller sig sammen med Café Exit i spidsen

Cafe Exit i København, som arbejder i tilknytning til Apostelkirken, har haft succes med at holde tidligere dømte fra ny kriminalitet.
Cafe Exit i København, som arbejder i tilknytning til Apostelkirken, har haft succes med at holde tidligere dømte fra ny kriminalitet. . Foto: Cafe Exit.

Bibelen er fuld af tilgivelse. Men hvad betyder det for de mange tidligere afsonere i landets fængsler, som året igennem skal begynde livet forfra uden kriminalitet?

Foreningen af Fængsels- og Arresthuspræster med 62 medlemmer og Café Exit i København, som hjælper afsonere med at holde sig væk fra ny kriminalitet, er gået sammen om at få nogle af folkekirkens menigheder til for første gang at hjælpe med at resocialisere tidligere afsonere.

Nu skal en stor undersøgelse, som har kortlagt mulighederne for en kirkelig resocialisering af dømte, tidligere indsatte, bruges som afsæt, oplyser sognepræst i Frederikssund Thomas M. Rønberg, der er formand for Foreningen af Fængsels- og Arresthuspræster.

”Der er sikkert mange fordomme om tidligere afsonere, og her er mennesker i folkekirkens menigheder givetvis ikke en undtagelse,” siger han.

”Det bliver så vores opgave som præster, der kender fængselsmiljøet, at nedbryde disse fordomme. Det kan bane vejen for, at en tidligere afsoner får sin gang i en kirke som frivillig hjælper for kirketjeneren eller graveren på kirkegården, eller hvad det nu kan være. Behovet er kæmpestort set fra brugerens side, for mange er ilde stedt, når de kommer ud, for det er svært på stående fod at skaffe sig et arbejde med en plettet straffeattest. De har i det hele taget brug for at være en del af et ’almindeligt’ fællesskab og have en skulder eller to at læne sig op ad,” siger Thomas M. Rønberg.

Det er lykkedes Café Exit, med udgangspunkt i Apostelkirken i København, med succes at etablere et kirkeligt resocialiseringstilbud siden 2007 midt på Vesterbro, som viser overraskende gode resultater i forhold til at holde de tidligere straffede fra ny kriminalitet.

Der er i dag også caféer i Odense og Aarhus.

”Jeg er sikker på, at det er realistisk af få en række folkekirkemenigheder med i et netværk for resocialisering af tidligere afsonere,” siger Ole Bjørn Andersen, der er organisationschef i Café Exits arbejde.

Caféen har i forvejen selv kontakt til sognemenigheder og til kirkelige organisationer i forlængelse af rapporten.”

”Der er helt sikkert mange fordomme i befolkningen om mennesker, der har fået en fængselsdom. Der vil også være fordomme i sognemenighederne. Men det tror jeg kan overvindes gennem mere konkret viden. Mange vil også blive overrasket over, hvor mange kompetencer tidligere afsonere i virkeligheden besidder, og som andre kan nyde godt af, men også over hvad det er, der forhindrer dem i at vende tilbage til et normalt liv som os andre,” siger Ole Bjørn Andersen.