Prøv avisen

Folkekirken vokser i de store byer

Fremgang i bysogne med mange børnefamilier har dog ikke forhindret en samlet medlemsnedgang i 2005, viser nye tal fra Danmarks Statistik

I store danske bysogne får folkekirken flere og flere medlemmer. Det viser nye analyser af tal fra Danmarks Statistik, som kirkekonsulent Sabine Kleinbeck har foretaget.

Den overordnede historie om folkekirkens medlemstal har ellers i mange år handlet om tilbagegang. Analyserne fra Sabine Kleinbeck, der er ansat i den rådgivende organisation Kirkefondet, nuancerer den forestilling.

I flere bysogne er medlemstallet altså ligefrem stigende.

Et godt eksempel på den tendens er Vesterbro Provsti i København, hvor ni ud af ti sogne ifølge Sabine Kleinbecks analyser mærker en stigning i antallet af folkekirkemedlemmer.

– Stigningen i medlemstallet er også udbredt i Odense og Århus, mens medlemstallet er faldende på landet. De unge familier med børn bliver i dag boende i byerne, og det ser ud til at være afgørende, fortæller Sabine Kleinbeck.

Teolog og religionsforsker fra Syddansk Universitet Povl Götke mener, at medlemstilgangen i byerne tyder på,og at folkekirken kan komme styrket ud af et samfund, hvor religion bliver mere og mere synlig.

– Folk efterspørger fællesskaber, og så kaster de ankeret i den stabile faktor, som folkekirken udgør, siger han.

Teologiprofessor Svend Bjerg fra Københavns Universitet, som i en bog har beskrevet folkekirken som et "oppegående dødsleje", tvivler på, at folkekirken står stærkere i danskernes bevidsthed end tidligere.

– Folkekirken er i en forkyndelseskrise, og det bliver kun værre. Billedet af folkekirken i offentligheden bliver mere og mere diffust, mener han.

I alt er der i dag 4.506.442 medlemmer af folkekirken, og fra 2004 til 2005 faldt medlemstallet med 3000, fremgår det af de nyeste tal fra Danmarks Statistik, som Kristeligt Dagblad kan offentliggøre i dag.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under kirke og tro