Folkekirkens Hus - og alle andres

I morgen holdes det første officielle arrangement i Aalborgs nye mødested, Folkekirkens Hus, hvor håbet er at få en levende debat om værdier på tværs af tro og kultur

Henrik Thorngaard er leder af Folkekirkens Hus, der ligger i den tidligere nationalbankbygning midt i Aalborg. Den officielle åbning sker palmesøndag næste år, men i morgen løftes sløret for efterårets aktiviteter.
Henrik Thorngaard er leder af Folkekirkens Hus, der ligger i den tidligere nationalbankbygning midt i Aalborg. Den officielle åbning sker palmesøndag næste år, men i morgen løftes sløret for efterårets aktiviteter. Foto: Michael Bo Rasmussen/Baghuset.

I morgen er der rejsegilde og afsløring af efterårets program i Folkekirkens Hus, som ligger midt på Gammeltorv i Aalborgs bymidte. Og visionerne for det nye sted er store.

”Vi vil være stedet, hvor folk mødes og diskuterer de værdier, vi bygger vores liv på. Tærsklen ind til Folkekirkens Hus skal være lav, men der skal være højt til loftet, og vi håber på, at alle på tværs af tro og kultur vil have lyst til at komme her,” fortæller Henrik Thorngaard, der er leder af Folkekirkens Hus.

Efterårets program byder derfor også på masser af oplæg til debat fra forskellige folk med noget på hjerte, og til foråret er der såvel en muslimsk foredragsholder som et palæstinensisk orkester på plakaten.

”Vi er selvfølgelig en del af folkekirken og står på de værdier, der kendetegner den. Men det enestående ved det her hus er, at vi ikke som i andre sognehuse sidder i en indviet flok, der kan bekræfte hinanden. Vi slår derimod dørene op til hele samfundet, så vi kan lytte til hinanden, diskutere sammen og på den måde forhåbentlig bedre forstå hinanden. Det er den rummelighed, der gerne skal kendetegne det her sted,” siger Henrik Thorngaard.

Folkekirkens Hus bliver et åbent og lyttende sted, fastslår han.

”Vi må lære at lytte til hinanden. Det er vi meget dårlige til. Men det er afgørende - ikke mindst i den tid, vi lever i nu. I mit køkken har jeg en plakat hængende, som jeg kigger på hver dag: 'Man kan ikke tænke, hvis man er sikker på, at man har ret', står der. Det er en vigtig pointe.”

Ud over de mere udadvendte aktiviteter skal Folkekirkens Hus være fælles samlingssted for hele Aalborg Stift og fungere som sognehus. Stedet er også tænkt som et centralt udviklingssted med fokus på blandt andet religionspædagogik og ungdomskirke. Henrik Thorngaard fortæller, at der for eksempel er planer om fælles temadag med konfirmandundervisning for alle konfirmander i hele stiftet i Folkekirkens Hus.

Palmesøndag næste år er der officiel åbning af huset, som Aalborg Stift købte i 2014 for 40 millioner kroner og sætter i stand for 15 millioner kroner.